BEGYNTE I POLITIKKEN: Til medelever skal Breivik ha fortalt at han sluttet på skolen for å vie seg til politikken. Foto: Privat

Lærere: Derfor sluttet Breivik på skolen

(VG Nett) Få måneder ut i 3. klasse på videregående skole sa Anders Behring Breivik brått takk for seg.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Til medelevene skal han ha fortalt at årsaken var at han nå ønsket å vie seg til noe viktigere - nemlig politikken. Det har flere av hans lærere forklart i politiavhør, får VG opplyst.

Det var høsten 1997 - under et år før 18-åringen kunne gå ut av Oslo Handelsgymnasium med artium - at han plutselig forsvant fra klassen.

TIDSLINJE: Anders Behring Breivik - fra fødsel til 22. juli

Høyt fravær

Den 7. mars samme år er han registrert innmeldt i Oslo Vest FpU, noe som ble starten for hans politiske karriere som ikke kom særlig langt.

Flere av personene som var i FpU i samme tidsrom har både gjennom media og i politiavhør fortalt at Breivik var en svært lite fremtredende person i organisasjonen.

Lærere på Oslo Handelsgymnasium har til politiet beskrevet Breivik som en gjennomsnittselev, men etter det VG får opplyst skal han ha hatt mye fraværsanmerkninger.

Det skal han også hatt på Ris ungdomsskole, hvor han gikk fra 7.-9. klasse.

- Han var opptatt av andre ting enn skolearbeidet, har en av lærerne sagt i avhør.

GRAFIKK: Døgnet som forandret Norge

M i naturfag

På Ris drev Breivik med tagging, og på videregående fattet han mer og mer interesse for politikken. På Ris skal han ha vært særlig mye fra gymtimene, og på Oslo handelsgym skal det ha vært gymkarakterene som var hans dårligste.

På Ris skal han imidlertid ha fått «meget» i naturfag og matte.

- Han var veldig anonym og passiv, har en av lærerne på ungdomsskolen forklart i avhør.
På Oslo Handelsgymnasium ble han oppfattet som høflig og velkledd av lærerne.

Samtidig skal han ha vært en som ikke fant seg helt til rette i klassemiljøet, og som aldri fikk særlig nære venner på skolen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder