GÅR AV: Kirsti Bergstø har fått avskjed i nåde som statssekretær i Barne- og likestillingsdepartementet. Foto: Roger Neumann/VG

Kirsti Bergstø slutter som statssekretær

Kirsti Bergstø går av som statssekretær i Barne- og likestillingsdepartementet. Henriette Westhrin fortsetter under Kristin Halvorsen.

Artikkelen er over åtte år gammel

- Jeg gjorde en feilvurdering, men jeg visste ikke at bevilgningen ikke var i tråd med økonomiregelverket. Og jeg gikk absolutt ikke inn for å gi midler til noen framfor andre, sier Bergstø til NTB.

Audun Lysbakkens statssekretær er i pressen blitt framstilt som hovedarkitekten bak bevilgningen til Jenteforsvaret. Et av dokumentene i saken viser blant annet påtegninger som står i kontrast til anbefalingen fra departementets embetsverk.

BAKGRUNN: Lysbakken går av som statsråd

Henriette Westhrin og Roger Sandum skal inntil videre være statssekretærer for Kristin Halvorsen i Barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet, opplyser Statsministerens kontor i en pressemelding.

Lysbakken har vært under sterkt press etter at det ble kjent at Lysbakkens departement hadde bevilget 154.000 kroner til organisasjonen Jenteforsvaret, som da var en undergruppe av Sosialistisk Ungdom.

Den tidligere SU-lederen Kirsti Bergstø ble pekt ut som hjernen bak pengestøtten til partifellene i SVs ungdomsorganisasjon.

Selvmål

- Jeg kan ikke gjøre noe med hva mediene skriver. Audun Lysbakken har selv vært veldig tydelig på at han har hatt det hele og fulle ansvaret for saksgangen i departementet, sier Bergstø.

Hun erkjenner likevel å ha begått feil og sier hun ga Lysbakken beskjed om at hun ønsket å gå av for noen dager siden.

- Jeg ba om å få gå før det ble avklart at Audun selv skulle gå av. Det er bedre å bytte en spiller som scorer selvmål enn å risikere at hele laget rykker ned, sier hun.

Bergstø kjenner seg ikke igjen i medienes beskrivelser av saken, og nekter kategorisk for at bevilgningen på 154.000 kroner til Jenteforsvaret var ment som et takk for sist til gamle venner i Sosialistisk Ungdom.

- Jeg fikk aldri noen advarsel om at bevilgningen var lovstridig, sier Bergstø.

Hun forteller at hun i april i fjor godkjente et forslag om å sette midlene til kurs i selvforsvar og grensesetting for jenter, ut på anbud. Men så skjedde det ingenting før i september, og da mente hun at det ikke var tid til en anbudsprosess.

KOMMENTAR: God nok for SV - men ikke for Jens

Mandag ble det klart at Kristin Halvorsen tar over som statsråd for Lysbakken, men engasjementet er kun midlertidig.

Halvorsen ber også landsmøtet i SV om å velge Audun Lysbakken til ny leder.

Fortsetter politisk

- Jeg hadde ingen formening om hvordan tildelingen skulle gjennomføres utover dette. Først i etterkant har det vist seg at praksisen i departementet over flere år har vært i strid med økonomireglementet, sier Bergstø.

- Jeg er lei for at det endte slik, men makt og tillit er et privilegium som følges av ansvar. Det ansvaret har både jeg og Audun Lysbakken tatt.

I likhet med Lysbakken, slår Bergstø fast at hun ikke er ferdig med partiet eller politikken.

- Så lenge det finnes klasseforskjeller å kjempe imot, må høyresiden regne med at jeg står på videre, sier Bergstø, som håper og tror at Audun Lysbakken blir partiets neste leder.

- Han er en mann med stor integritet og kampvilje. Han er rett leder for SV, sier hun.

Mer om

 1. Sosialistisk Venstreparti (SV)

Flere artikler

 1. Lysbakkens statssekretær tvang gjennom pengene

 2. Lysbakken freder statssekretærene

 3. Lysbakken går av som statsråd

 4. Lysbakken overkjørte egen stab - ga penger til partivenner

 5. Interne dokumenter: Selvforsvarskurs brukes for å verve SU-medlemmer

Fra andre aviser

 1. Bergstø: Gjorde en feilvurdering

  Bergens Tidende
 2. Bergstø: - Jeg gjorde en feilvurdering

  Aftenposten
 3. Vil ha hoderulling i SV

  Bergens Tidende
 4. Lysbakken freder statssekretærene

  Fædrelandsvennen
 5. Ber partiet velge Lysbakken

  Bergens Tidende
 6. Lysbakken går av som statsråd

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder