Dokumentar: Selger sex på strippeklubber

Tidligere bransje-topp: Jenter går til grunne

Stripper: Norge har Vest-Europas mørkeste miljø

(VG Nett) Alkoholmisbruk, press og prostitusjon er hverdagskost i Oslos strippemiljø, hevder kilder fra klubbene i en ny og omstridt dokumentar.

Tim Peters
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Jeg gjør hva som helst for deg. Jeg skal kle meg helt naken, lokker stripperen, uten å vite at samtalen blir fanget av et skjult kamera.

Scenen er hentet fra dokumentaren «Insider», som vises på TV-kanalen Max tirsdag kveld. Her blir deler av strippebransjen i Norge satt under lupen. Skaperne bruker skjult kamera og mener selv at de har dokumentert utbredt salg av seksuelle tjenester i miljøet i Oslo.

Etter å ha betalt 2400 kroner for 20 minutter, blir dokumentarens reporter med stripperen inn på et bakrom. Der ser man tydelig at strippersken kler seg naken foran mannen, for så å gni seg inntil ham.

- Hun kysser meg på munnen, i ansiktet, og dytter på et tidspunkt brystvortene sine inn i munnen min og ber meg suge på dem. Til slutt klemmer hun hodet mitt mellom lårene sine, så ansiktet mitt bare er noen centimeter fra skrittet, forteller reporter Atle Evang Reinton.

VGTV: Går undercover på strippeklubb

- Helt vanlig praksis

VG Nett har snakket med flere kilder i miljøet, som hevder at dette er hverdagskost i Oslo.

NÆRKONTAKT: Det blir svært tett mellom reporter og stripper på det skjulte opptaket. Han hevder hun kysset ham, og puttet brystvortene i munnen hans. Foto: Novemberfilm

- Jeg vil si at kundene får ta på jentene i minst åtte av ti tilfeller. Ellers ville vi ikke fått inn penger, forteller en tidligere bransje-topp til VG Nett.

Over en periode på flere år jobbet han seg fra å være dørvakt til å bli assisterende daglig leder på en av de største strippeklubbene i Norge.

- Det ble mer og mer motbydelig, jo mer jeg så. Grensene ble flyttet hele tiden. En gjennomsnittlig kunde legger igjen flere tusen kroner på klubben. Mange leide samme jente i timevis. De gjør ikke det bare for å se på noen pupper, for å si det sånn, forteller han.

Vet du noe om dette? Kontakt VG Netts journalister her!

Politiet i hovedstaden er krystallklare på hvor grensen for prostitusjon går:

- Man kan ha som en gyllen regel at man bare skal se, men ikke røre. I utgangspunktet er det som defineres som prostitusjon det som i loven omtales som seksuell omgang eller handling. Det vil typisk være samleie eller å masturbere seg selv eller andre. Når man oppfordres, som i filmen, til å ta hvor man vil - så er vi over i en ulovlig handling, sier politiadvokat Anne Cathrine Ingulstad Aga i dokumentaren.

Hun har sett klippet fra strippeklubben, men understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag.

- Verst i Vest-Europa

En utenlandsk stripper, som har jobbet på strippeklubber i USA og i en rekke europeiske land, forteller til VG Nett at hun aldri vil jobbe i Norge igjen:

- Da jeg først kom til Oslo var det greit nok å jobbe der. Så kom det et skille der klubbene begynte å presse for mer nærkontakt med kundene og hentet inn drøssevis med østeuropeiske jenter. Derfra skled det ut. I dag har dere det verste strippemiljøet i Vest-Europa, både på drikking og på hva jentene føler at de må gjøre med kundene.

- Blir grensen til prostitusjon krysset?

- Det siste året jeg var i Oslo ble den krysset så ofte at det nærmest var normalen. I andre byer i Norge var det like ille, eller til og med verre. De eierne jeg jobbet under visste så godt hva som foregikk, at de krysset grensen til å bli halliker. Men det er selvsagt klubber som er bedre, også.

Saken fortsetter under bildet ...

OVER STREKEN: Det skjulte kameraet viser hvordan stripperen kler av seg, og lar kunden ta på seg. Foto: Novemberfilm

- Ikke uvanlig

Også i dokumentaren hevder flere kilder at det ikke er uvanlig at gjestene på klubbene får kjøpe seksuelle tjenester:

- Jeg vet at det er jenter som blir med på hotellrom for å ha sex. Eller de lar kundene ta dem på intime steder, fingre dem og slikt. Senest i forrige uke var det ei som ga en gjest en avsugning, forteller en av jentene, som vil være anonym.

Det hevdes, fra både tidligere strippere og to tidligere sjefer ved en av Oslos klubber, at det heller ikke er uvanlig at kundene tar med seg jenter hjem.

- Først lot vi kundene sitte igjen etter vanlig stengetid, om de fortsatt bladde opp store penger. Men det ville jo vært katastrofe om skjenkekontrollen kom og så det. Det var derfor klubben begynte å la kundene leie med seg jentene hjem. Jeg spurte ikke, men det er ikke så vanskelig å tenke seg hva de kanskje ville ha dem til, klokken 4-5 på natten, sier den tidligere daglige lederen til VG Nett.

- Jentene ender opp som vrak

Kildene i dokumentaren hevder at en svært stor del av inntekten til de som jobber på strippeklubbene, kommer fra å få kundene til å kjøpe alkohol til dem og seg selv. Det medfører, ifølge de tre stripperne i filmen, at det misbrukes svært mye alkohol i miljøet.

- Det var det verste, syntes jeg. Jenter i starten av 20-årene, som måtte drikke seg stup fulle hver eneste kveld. Det var et fast mønster i det. Etter noen måneder begynte de med kokain og annen narkotika ved siden av. Noen holdt i noen måneder, noen holdt i flere år. Men jeg har ikke tall på hvor mange jenter jeg så møte veggen. De ender opp som vrak, sier den tidligere daglige lederen.

- Hvorfor ble du i bransjen i 5 år, om det var så ille?

AVVISER AVLØRINGER: Advokat Sverre Næss representerer en av hovedstadens strippeklubber. Foto: Jarle Brenna/VG Nett

- I starten så jeg ikke de mørkeste sidene. Det var dessuten bedre før, men de siste årene jeg var der ble det verre for hver eneste måned. Jeg skulle ønske jeg hadde kommet meg ut før, svarer han VG Nett.

- Useriøs kritikk

VG Nett har vært i kontakt med eieren av klubben som blir filmet med skjult kamera i dokumentaren. Han vil ikke snakke om påstandene om miljøet eller klubben hans. Advokaten hans, Sverre Næss, sier han mener påstandene som blir presentert er useriøse:

- Vi har ikke fått lov til å se hele dokumentaren du snakker om, så det er vanskelig for oss å si så mye om saken. Men klubben det er snakk om har aldri hatt noe negativt på seg, verken fra skattevesen eller politi, og jeg føler at de som lager denne filmen bygger alt de gjør på fordommer. Skaperne har tidligere blitt slaktet i Pressens Faglige Utvalg, og jeg tror ingenting på det de hevder.

- Men det i filmen kommer det frem at jentene kler seg nakne, lar kundene ta på seg, og antyder at de kan gjøre mer senere. Politiet kaller det prostitusjon?

- Jeg tror ikke det kommer frem. Jeg har hørt samme påstand, men har blitt nektet å få navnet på politiadvokaten. Vi aner ikke hva som kommer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder