STATUS: Politiet oppsummerte etterforskningen på en pressekonferanse mandag. Foto: Scanpix

Politietterforskningen utgjør nærmere 40.000 A4-sider

SENTRUM POLITISTASJON (VG Nett) Politiet sendte mandag sin innstilling til statsadvokatene, men fortsetter etterforskningen av terrorangrepet.

 • Dennis Ravndal
 • Jarle Grivi Brenna
 • Marianne Vikås
 • Gordon Andersen
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over åtte år gammel

I forbindelse med at politiet nå sender saken til påtalemyndigheten oppsummerte etterforskningsleder John Roger Lund status på en pressekonferanse i ettermiddag.

- Etterforskningen har gått jevnt og trutt, og vi er på merket. Den består nå av 77 ringpermer, og når det er plass til rundt 500 ark i hver ringperm, så sier det noe om omfanget av denne saken, fortalte Lund.

Politiet har 60.000 timer med videomateriale som er innhentet i forbindelse med etterforskningen.

De har funnet bildebevis av Breivik på 64 ulike steder i perioden fra mai og frem til juli. Hundre privatpersoner har gitt opptak til politiet, og femti av disse inngår i materialet.

Nye avhør denne uken

Det er gjort 27 avhør av siktede så langt, på til sammen 170 timer. Han skal etter planen i nye avhør i dag. Det er skrevet 815 sider resyme av disse avhørene.

- Siden siktede nå fritt kan lese hva vi ønsker å avhøre ham om, ønsker vi ikke å gå nærmere inn på dette, sier Lund.

Politiet har sikret seg 294 mobiltelefoner fra Utøya, i tillegg til 117 kameraer og 100 bærbare lagringsenheter.

- Vi er i ferd med å gjennom disse, men mange av dem er fuktskadet. Vi har tatt kopi av innholdet, og er i gang med å lete gjennom dette for å se om vi finner noe bevis. Jeg tror ikke vi blir ferdig med dette før rettssaken, sier Lund.

DETTE ER SAKEN: Her er alle politiets etterforskningsdokumenter samlet i permer. De svarte permene er opplysninger om massakren på Utøya. De blå permene er etterforskningen etter bomben i Regjeringskvartalet. Foto: Politiet

Politiet kommer til å fortsette etterforskningen, også under hovedforhandlingen.

- Det vil trolig dukke opp begjæringer om etterforskningsskritt under rettssaken og vi vil da stå klare til å betjene disse, sier Lund.

I dag jobber rundt 75 personer med politiets etterforskning. Frem mot påske vil 14-15 av disse gå tilbake til sine vanlige arbeidsoppgaver.

Det viktigste for politiet er fortsatt å undersøke om noen har hjulpet Breivik i forbindelse med terrorangrepet. De venter fortsatt på svar på 12 rettsanmodninger til utlandet.

- Slik etterforskningen står i dag, er det ikke noe som tilsier at han har hatt medvirkere, sier etterforskningsleder John Roger Lund.

Høyreekstrem hilsen

Tidligere i dag ble Anders Behring Breivik varetektsfengslet frem til rettssaken starter 16. april.

Under rettsmøtet fikk massemorderen anledning til å lese opp en kort tale, som han hadde forberedt på forhånd. Der forsøkte han å forklare hvorfor han gjennomførte terrorangrepet 22. juli, og hvorfor han ikke erkjenner straffskyld for de 77 drapene.

Da en smilende Breivik ble ført inn i rettssalen klokken 12.34 ble han møtt av blitzlamper fra et stort antall pressefotografer fra inn- og utland. Den terrorsiktede 32-åringen svarte med å løfte høyre arm rett ut, med en bøyd venstrearm på grunn av håndjernene han hadde på seg.

Bevegelsen så ut som en planlagt gest.

Forsvarer Geir Lippestad forklarte etter fengslingsmøtet at det var en slags høyreekstrem hilsen, men at han hadde blitt fortalt om den kun kort tid i forkant.

I manifestet sitt beskriver Breivik hilsenen til Knights Templar, organisasjonen han hevder å tilhøre, på samme måte.

Angrer ikke

I avhørene med politiet har det blitt klart at Breivik ikke angrer på terrorhandlingene og han planlegger nye angrep dersom han blir løslatt.

Politiet viste i retten til at de rettsoppnevnte sakkyndige mener risikoen for fremtidig vold er meget høy, og fikk med seg retten på dette.

Politiet ønsker fortsatt ikke å gi Breivik innsyn i alt etterforskningsmaterialet. Seks måneder etter terrorangrepet er fortsatt de fleste dokumentene klausulert, noe som innebærer at forsvarertemaet til siktede kan sette seg inn i informasjonen, men ikke har lov å fortelle hva de vet til klienten.

I all hovedsak har Breivik bare tilgang til egne avhør.

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Etterforskningen

Flere artikler

 1. Breivik får ikke tilbake uniformen sin

 2. Britisk etterforskning av Breivik: «Operation Esplanade»

 3. Breivik om å bli ledd av: - Det var som ventet

 4. Breivik i avhør: Ringte ikke trusselsamtale

 5. Han leder norgeshistoriens største etterforskning

Fra andre aviser

 1. Politiet går gjennom 60.000 timer videomateriale

  Aftenposten
 2. Breiviks far vil ikke la seg avhøre av norsk politi

  Aftenposten
 3. Breivik får ikke tilbake uniformen sin

  Fædrelandsvennen
 4. Her er alt om terroristen

  Bergens Tidende
 5. Behring Breivik krevde løslatelse og Krigskorset

  Aftenposten
 6. Breiviks liv på 100 meter

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder