ROBERT: Her snakker Senterpartiets Erling Sande i en ropert utenfor Stortinget i forbindelse med Blå oktober-kampanjen i fjor. Sande mener at Ola Borten Moe kunne tatt hardere i mot miljøbevegelsen. Foto: SCANPIX

Sp-topp: Borten Moe burde tatt i mer

Senterpartiets energi- og miljøpolitiske talsmann Erling Sande mener Ola Borten Moe var puslete i sine karakteristikker av naturvernerne i norsk miljøbevegelse.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL


- Han kunne godt ha tatt i mer, sier Sande. Han mener organisasjoner som Naturvernforbundet, WWF og Samarbeidsrådet for biologisk mangfold opptrer svært lite konstruktivt når det gjelder vernesaker, rovdyrforvaltning og utbygging av ny fornybar energi.

BAKGRUNN: Går til kamp mot miljøbevegelsen

- Folk ute i distriktene er grundig lei av å bli framstilt som en trussel mot naturen som de lever med og av. De klassiske naturvernerne er en selvoppnevnt elite som hevder å ha monopol på sannheten. De ser fullstendig bort fra den erfaringsbaserte kunnskapen som følger av ansvarlig forvaltning gjennom generasjoner, sier Sande til NTB.

Har du et tips?Kontakt VG Netts politiske journalister her!

Han finner det svært problematisk at mange ser på miljøbevegelsen som en enhetlig størrelse.

- Det er enorm avstand mellom de ulike organisasjonene. Vi må skille mellom klassiske naturvernere og organisasjoner som Bellona, Zero og Natur og Ungdom, som primært kjemper mot klima- og miljøendringer. De har min fulle støtte, sier han.

Skapt debatt

Det har bølget kraftig rundt olje- og energiminister Ola Borten Moe de siste dagene. Han er blitt kalt inkompetent løgner av Bellonas Frederic Hauge, mens SV-profilene Erik Solheim, Kristin Halvorsen og Snorre Valen brukte ordene søt, fersk og tøvet. Senterungdommens leder Johannes Rindal mente Borten Moe var blind for oljeindustriens klimautfordringer, mens partileder Liv Signe Navarsete medgikk at hun ikke skjønte helt hva statsråden mente.

BLÅSTE TIL STRID: Det var i et intervju med NTB tirsdag, at «Olje-Ola» blåste til kamp mot miljøbevegelsen. Foto: SCANPIX


(Saken fortsetter under bildet)

Det var i et intervju med NTB tirsdag at Borten Moe gikk til felts mot miljøorganisasjonene Naturvernforbundet og Bellona. Sp-statsråden kritiserte Naturvernforbundet for motstanden mot utbygging av ny fornybar energi, mens Bellona ble beskyldt for å unnslå hvor «ren» norsk olje- og gassproduksjon er.

Les også: Navarsete går ut mot egen statsråd

I Senterpartiet finnes både dem som støtter Borten Moe og dem som er kritiske. Erling Sande slutter for eksempel ikke opp om Borten Moes angrep på Bellona.

HVA ER GALT DER DU BOR? SI FRA HER!

- Det er mange i Senterpartiet som mener det er riktig og viktig å holde igjen på norsk olje- og gassproduksjon. Det handler om ressurssparing - både for klimaets del og for å spare et inntektsgrunnlag til framtidige generasjoner, sier Sande.

- Satt ut

I et nytt intervju med NTB torsdag holdt Ola Borten Moe fast ved sine uttalelser. Han gjorde det klart at Bellona-leder Frederic Hauge ikke vil få unnskyldningen han krever.

- Jeg ønsker en god dialog med miljøbevegelsen, men ingen kan regne med å få definere virkeligheten på egen hånd. Jeg ville utfordre virkelighetsforståelsen til visse deler av norsk miljøbevegelse, sa oljestatsråden, som innrømmer at han ble «satt ut» av den strenge refsen fra Bellona.

Les også: Sp-leder ber Ola Borten Moe (Sp) holde seg hjemme

- Frederic Hauge bruker uttrykk og retorikk som jeg ikke kjenner meg igjen i. Han kommer med personangrep og utfall som ikke hører noen plass hjemme i et sivilisert politisk ordskifte.

FØLG VALGET PÅ FACEBOOK HER!

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken avviser at organisasjonen hans motsetter seg ethvert fornybarprosjekt, selv om han er skeptisk til nye vannkraftprosjekter og motstander av Hardanger-mastene.

- Problemet til Borten Moe er at han vil ha mer av alt. Mer olje, mer gass og mer kulldrift på Svalbard. I tillegg vil han ha storstilt kraftutbygging. Det gir store klimagassutslipp og store inngrep i naturen, sier Haltbrekken til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder