PASSER PÅ: Natteravnene hjelper til å gjøre helgene tryggere. Etter mange voldtekter melder flere seg til organisasjonen, men lederen er kritisk til borgervern. Foto: SCANPIX

Natteravnene imot voldtekts-borgervern

Natteravnenes daglige leder Lars Norbom er kritisk til det private initiativet for en borgervernallianse mot voldtekter i Oslo.

Artikkelen er over åtte år gammel

- I utgangspunktet vil jeg være forsiktig med å kritisere private initiativ som tar sikte på å gjøre hovedstaden tryggere, men navnet Borgervern-alliansen reagerer jeg på, sier Norbom til NTB.

Han synes Terje Bratland (38), initiativtakeren til rosemarsjen etter 22. juli, burde stille sin kapasitet til disposisjon for etablerte og anerkjente initiativ som Natteravnene framfor å starte en borgervern-allianse.

- Natteravnene er anerkjent av Oslo kommune så vel som av politi og publikum. Alle vet hva vi gjør, sier Norbom.

Les også: Ny stormarkering mot voldtekter

«Borgervern-alliansen»

STARTER BORGERVERN: Initiativtakeren til rosemarsjen etter 22. juli, Terje Bratland, ønsker å starte borgervern etter at hovedstaden har sett en eksplosjon av voldtekter. Foto: SCANPIX

Det var Dagbladet.no som mandag brakte nyheten om alliansen som Terje Bratland ønsker å starte. Alliansen har fått navnet «Borgervern-alliansen « og vil samle patruljer av frivillige som kan følge jenter hjem til døren fra Oslo sentrum og nærliggende bydeler, ifølge avisen.

Ifølge alliansens Facebook-side vil patruljene være iført gule vester med «Borgervern-alliansen» påført.

Bratland sier at han har tatt initiativet til alliansen fordi han er blitt skremt av alle voldtektene.

- Fredag var det fakkeltog om dette. Ingen trodde det skulle bli en ny voldtekt etter fakkeltoget, men så har vi flere voldtekter på ei helg, sier Bratland.

Les også: Fem overgrepsanmeldelser i Oslo i helgen

- Flere henvendelser

Bratland sier han allerede har fått flere henvendelser fra folk som vil bidra, og at han ønsker et møte med Oslos ordfører Fabian Stang og med Oslo-politiet for å avklare situasjonen i helgene. Han sier han har kontaktet politiet for å få til dette.
- Skulle det skje noe, vil vi gripe inn hvis det ikke er politi i nærheten, og stoppe hendelsen som er i gang. Vi kan ikke stå og se på. Det er ikke snakk om å utføre vold, men å stoppe en pågående voldtekt. Vi vil stoppe personen fysisk, holde personen igjen, og bruke midler ut ifra hvordan situasjonen eskalerer. Jeg anbefaler ingen å gripe inn om situasjon er farlig, men heller å kontakte politiet på nødtelefonen og bruke sunn fornuft, sier han.

- Stor pågang

MOT BORGERVERN: Leder for Natteravnene i Oslo Sentrum, Lars Norbom, er kritisk til det nye borgervern-tiltaket mot voldtekter. Foto: SCANPIX

Etter de mange voldtektsanmeldelsene i Oslo de siste dagene har Natteravnene registrert stor pågang av frivillige som ønsker å gjøre en innsats for organisasjonen, forteller Norbom.

- Pågangen har vært enorm, og vi kommer til å være til stede med forsterkede mannskaper i Oslo under cupfinalehelgen, blant annet med forsterkninger fra Bergen, sier han.

Han sier Natteravnene også planlegger å forsterke innsatsen i hovedstaden under julebordsesongen som snart tar til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder