STÅR FAST: Gaute, Thommas, Markus, Emil, Simen og Marius er bare noen av et reisefølge på 15 som fikk ferien avbrutt før den hadde begynt. Familien skulle på sommerferie til den greske øya Kos. Foto: Privat

Norwegian kansellerer flere avganger

Flyselskapet Norwegian har torsdag kveld kansellert ni avganger, deriblant til den greske feriedestinasjonen Kos.

Artikkelen er over to år gammel

Flere norske turister står fast på flyplassen etter at Norwegian har kansellert ni avganger torsdag kveld. Tre av disse ble senere reddet med nye avganger.

En av dem er Lars Alexsander Dalgård. Han skulle reise på ferie til den greske øya Kos fra Oslo Lufthavn Gardermoen, sammen med 14 andre familiemedlemmer rundt midnatt natt til fredag.

Tidligere i sommer: – Vi hadde ikke forutsett så mange kanselleringer

– Vi fikk beskjed sånn i seks, halv syvtiden i kveld om at flyet var kansellert, det er egentlig det eneste vi har fått vite, forteller Dalgård til VG.

29-åringen forteller at de har fått med seg at Norwegian-sjef Bjørn Kjos har gått ut og sagt at han skal gjøre alt som står i hans makt for å rydde opp i situasjonen.

KANSELLERT: Lars Alexsander Dalgård skulle på familieferie, men turen stoppet allerede på Gardermoen. De fikk beskjed om kanselleringene to timer før avreise. Foto: Privat

Det store reisefølge har også fått tilbud om å få refundert billettene de bestilte for tre måneder siden.

– Nå står vi på Gardermoen og regner med å få et reservefly, vi har sett på hva billetter med andre flyselskaper vil koste, og det billigste som ligger ute nå koster omkring 10 000 kroner per person, sier Dalgård.

Ingen familieKos

Jon Gulbrandsen skulle sende kona og sønnen på ferie til Kos mens han selv skal jobbe. På vei til Gardermoen får familien beskjed om at flyet er kansellert.

– Det eneste vi har fått beskjed om nå er at Norwegian ikke kan hjelpe og at vi må ordne det på egen hånd.

Ferien var ifølge Gulbrandsen bestilt for flere måneder siden. På Kos venter nå et bestilt og betalt hotellrom.

– Nå venter vi på bekreftelse om de får plass på en 14 timer lang melkerute om Hamburg, sier Gulbrandsen.

Norwegian: – Har fått informasjonen de trenger

Pressekontakt i Norwegian, Fatima Elkadi forteller at flyselskapet jobbet på spreng for å redde flygingene.

– Det gjelder mannskap men også fly med andre operatører. Det er et veldig bevegelig bilde, så vi gjør alt vi kan for å redde flere flyginger, sier Elkadi til VG.

Til slutt klarte Norwegian å redde inn tre flyginger.

– Den skulle gå torsdag kveld, men vil nå gå klokken 08.30 fredag, forteller Elkadi.

I alt er det nå åtte kansellerte avganger. Elkadi har foreløpig ikke oversikt over hvor mange passasjerer som er berørt av kanselleringene.

– Alle passasjerer har fått informasjonen de trenger. Vi jobber på spreng for å få passasjerene inn på alternative fly eller andre reisemåter, sier pressekontakt hos Norwegian, Fatima Elkadi.

Flyvningen til og fra Kos ble til slutt reddet, men fikk forsinkinger på omlag 17 timer. Passasjerer som tidligere kansellerte turen fikk ifølge Elkadi tilbud om å ta turen allikevel.

Kan ikke love nok piloter

I vår og tidligere i sommer hadde Norwegian en rekke innstillinger grunnet pilotmangel. Hundrevis av passasjerer ble rammet. Bjørn Kjos innrømmer at flyselskapet kan bli bedre.

– Vi tok jo høyde for noen forsinkelser i sommer, men ikke så mange. Vi kan alltid bli flinkere på alt, sier Norwegian-sjefen.

Torsdag uttalte Norwegian-sjef Bjørn Kjos at han ikke kunne love at det ikke vil bli flere kanselleringer i fremtiden, blant annet fordi det kan bli streik.

Kjekt å vite: Dette har du krav på ved kansellering.

Han kunne heller ikke love at flyselskapet til enhver til vil kunne stille med nok piloter.

– Hvis det blir som forrige gang, da flygelederne streiket, fører det til at piloter må fly så lange rutinger at de flyr seg ut på tid. Dermed kan de ikke fly det programmet de er satt opp på, og vi må kansellere, sa Kjos til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder