TINDER: Mobilappen hjelper folk å komme i kontakt. Man kan først skrive til hverandre etter at begge har valgt å like hverandres profil. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Slår alarm: Økende antall voldtekter etter Tinder-møter

Flere voldtektsmottak VG har snakket med sier at de i økende grad får inn kvinner som er utsatt for overgrep av menn de har møtt på Tinder og andre nettdatetjenester. Politiet bekrefter trenden.

Artikkelen er over fire år gammel

– Ja, vi begynte å se en betydelig økning i fjor i den kategorien som blant annet inkluderer voldtekter etter at første kontakt har vært på Tinder og andre datingsider, forteller Kari-Janne Lid, politioverbetjent i seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

I forfjor utgjorde denne kategorien 29 prosent av alle voldtekter anmeldt i Oslo. I fjor steg det til 40 prosent.

Har du opplevd noe ubehagelig i forbindelse med nettdating? Kontakt VGs journalister her

Økningen er ifølge Lid i all hovedsak knyttet til datingnettsider og overgrep over internett der man ikke fysisk møtes. Rent juridisk regnes også disse som voldtekt.

I Oslo i fjor var det ti anmeldte voldtekter etter at Tinder-møter. Andre nettdatetjenester kommer i tillegg. Politiet tror det er mørketall fordi mange kan oppleve det som skamfullt å anmelde en voldtekt etter at man frivillig har møtt en person.

– Det er ikke alle disse sakene som ender opp hos politiet, sier Lid.

Paradise Hotell-deltaker: – Tinder er en sexapp

POLITI: Kari-Janne Lid, politioverbetjent i seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, presiserer at politiet ikke har grunnlag for å si at det er flere voldtekter i forbindelse med møter via Tinder enn andre datingsider på nett. Foto: Stian Lysberg Solum , NTB scanpix

Grove

I Fredriksstad Blad i helgen advarte lederen for overgrepsmottaket i Fredrikstad, Ann Helen Lomsdalen, unge jenter mot naiv bruk av Tinder.

– Vi ser flere voldtekter i forbindelse med Tinder-dater. Det er en trend vi synes er skremmende. Det har skjedd ganske mye på de åtte årene jeg har ledet mottaket, sier Lomsdalen til VG.

Bare i 2016 gjelder tre av ni overgrepstilfeller de har hatt personer som har møttes på Tinder.

– Tre personer er i seg selv kanskje ikke et stort tall, men det er et mønster vi ser.

Les også: Denne dating-appen tar Norge med storm

Fra jenter som har kommet til overgrepsmottaket i Fredrikstad får Lomsdalen og hennes kolleger høre om gutter som veldig direkte.

– De går rett på sak. Det er ganske grove ting som kommer raskt frem om hva guttene ønsker av jentene. Vi vet at de ofte avtaler å møtes for sex. Det er jo lov dersom man er gammel nok, men vi ser at gutten ofte ikke er den jenta trodde han var. Da må man ha lov til å trekke seg, men det er nok ikke alltid så veldig enkelt, sier hun, og legger til at de har hatt jenter inne på mottaket som er under 16 år, og har truffet noen på nettet.

– Skylder ofte på seg selv

– Slike apper er en veldig god arena for dem med dårlige intensjoner, og det er naturlig at slike personer tar dem i bruk, mener Lisa Arntzen hos Dixi, som er et ressurssenter som arbeider for å hjelpe personer som har vært utsatt for voldtekt.

Hun mener det er risiko forbundet med å møte fremmede personer fra nettet, og opplyser at de har vært borte i flere tilfeller hvor personer har opplevd overgrep via bruk av apper som Tinder.

– Slike overgrep er i likhet med andre overgrep svært krenkende for dem som utsettes for det. Jeg er ganske sikker på at det er flere som utsettes for det enn vi vet, fordi det er vanskelig å finne ut av hvor mange overgrep som meldes som har sammenheng med slike apper, sier hun.

I likhet med politiet tror hun mange kan kvie seg for å søke hjelp om de opplever overgrep i en slik situasjon.

– De har avtalt å møtes, flørtet og gått inn i relasjonen, og de skylder derfor ofte på seg selv, ifølge Arntzen, som presiserer at et overgrep aldri er offerets skyld.

Les også: Tinder-glipp skapte forvirring

TINDER-JENTER: De fire venninnen (fra venstre) Ingrid Nicolaisen, Yasmin Mehmood, Siri Brenne og Victoria Anderson er alle på Tinder. Her sjekker de Yasmins konto. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Tar forholdsregler

Ingrid Nicolaisen, Yasmin Mehmood, Victoria Anderson og Siri Brenne er alle 19 år og på Tinder. Til sammen har de møtt omkring 15 gutter etter først å ha matchet på dating-appen, men de tar alltid sine forholdsregler.

Deres tips er å bli kjent med hverandre også gjennom andre sosiale medier før man treffes i virkeligheten.

– Hvis jeg finner tonen med noen, legger vi kanskje hverandre til på Snapchat og Facebook. Noen ganger kan jeg «snappe» med noen i flere måneder før vi kommer inn på å møtes, forteller Ingrid.

Les også: Ny Tinder-trend blant unge

De andre jentene nikker seg enige og nevner Instagram i samme slengen.

Jentene er ikke overraskede over det høye antallet henvendelser til overgrepssentralen. De mener man skal være veldig forsiktig med å dra hjem til en gutt på første date.

– Du må være veldig sikker på at du tør å si fra dersom han går over streken, sier Yasmin.

Hun frykter det i hovedsak er yngre jenter som kan møte slike ubehagelige opplevelser.

– Som ung jente kan det kanskje være lett å føle at du skuffer gutten dersom du ikke er helt klar til å krysse de samme grensene som han. Det kan være vanskelig hvis du kjenner at du liker han.

Som hovedregel møter ikke jentene sine Tinder-matcher hjemme hos verken den ene eller den andre, men heller på et offentlig sted.

Vil du på date? Slik velger du riktig sjekke-tjeneste

Viktig å kontakte overgrepsmottak

VG har vært i kontakt med flere mottak som også ser en trend at det er flere som kommer til mottakene etter dating via nettet. Overgrepsmottaket ved legevakten i Oslo er et av disse.

Seksjonsoverlege Henriette Myhre Waitz sier de ser slike saker med jevne mellomrom. Hun oppfordrer de som blir utsatt for voldtekt til raskt å ta kontakt med sitt nærmeste overgrepsmottak. Alle fylker har døgnåpne tilbud.

– Det er viktig både i forhold til å få hjelp til den følelsesmessige reaksjonen, eventuelle fysiske skader og for å få medisiner mot potensiell smitte og graviditet, men også for å sikre spor i tilfelle man senere anmelder saken, sier Myhre Waitz.

Hun forteller at de som synes det er vanskelig å oppsøke mottak kan ringe først for å få råd over telefonen, og mer informasjon om hva tilbudet går ut på. Uansett anbefaler hun å snakke med en man stoler på eller andre i helsevesenet.

Les også: Mann ble kidnappet på falsk nettdate

Tar sikkerhet på alvor

Talskvinne for Tinder, Rosette Pambakian, sier at som en av de største dateplattformene i verden er de ikke immune mot uønskede hendelser.

Hun forteller at de tar brukernes sikkerhet alvorlig, og de anbefaler dem å være påpasselige og følge med på sikkerhetsrådene de har på sine sider.

– Våre retningslinjer forbyr dårlig oppførsel. Dem som bryter disse blir slettet fra Tinder, sier Pambakian.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder