PAUSE I SOLEN: Søstrene Falch nyter lunsjpausen i solen på Aker Brygge. Karianne Falch Tobiassen (38) og Kjersti Falch Tobiassen (26). Til høyre Elin Brandvik (58).

PAUSE I SOLEN: Søstrene Falch nyter lunsjpausen i solen på Aker Brygge. Karianne Falch Tobiassen (38) og Kjersti Falch Tobiassen (26). Til høyre Elin Brandvik (58). Foto: Hallgeir Vågenes, VG

21 steder i Sør-Norge over 20 grader – har bare skjedd én gang før

Varmebølgen som slo inn over Sør-Norge søndag, er høyst unormal, og har bare skjedd én gang tidligere.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Hele 21 steder noterte værstasjoner temperaturer over 20 grader Celsius.

– Nei, dette er langt fra normalt, sier statsmeteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt.

– Vi har bare én gang tidligere registrert marstemperaturer over 20 grader – og det var i 2012. Da satte målestasjonen Landvik ved Grimstad mars-rekord med 23,1 grader 27. mars. Hele seks fylker satt ny temperaturrekord for mars i 2012.

Selv om vårvarmen søndag var sterk og høyst unormal, rangerer meteorologene varmehendelsen i mars 2012 som sterkere.

Les også: Vår i sør, storm i nord

Varmetopp søndag

Smits har talt opp antallet maksimumsnoteringer fra landets værstasjoner – og kommer til at hele 21 stasjoner – blant dem Blindern i Oslo – hadde temperatur på 20 varmegrader eller mer.

Les også: Varsler mild vår langs kysten

– Dette skyldes en kombinasjon av flere forhold, at luftmassene som kom inn fra vest og over fjellet i utgangspunktet var nokså mild, og at vi så fikk en føn-effekt når den blåste over fjellet. I tillegg hadde vi sol og pent vær som ytterligere medvirket.

Han påpeker at det hovedsakelig var litt inne i landet at den deilige sommervarmen kom – ute på kysten var det betydelig lavere temperatur:

– Færder fyr hadde for eksempel bare 7 plussgrader søndag, sier han.

Les også: Rekordtidlig start på pollensesongen

Kjøligere dager

Mandag blir også en varm dag, varmest litt inne i landet, men nå når varmebølgen toppen:

– Det kan likevel være at noen steder som ikke nådde helt opp søndag, for eksempel i Østfold eller Vestfold, får høye temperaturer mandag.

Men tirsdag og onsdag synker temperaturene:

– Nå får vi litt mer nordlig vind, og vi får gradvis kjøligere dager. Etter hvert vil den kjølige luften som har ligger over Nord-Norge, ta seg sørover til Sør-Norge. Torsdag og fredag kommer det også inn et lite lavtrykk fra sørvest, som vil gi noe nedbør i Sør-Norge. Over 800–1000 meter vil dette falle som snø, sier John Smits.

Les også: Lå under snøen i to døgn.

Mer normale temperaturer

Kollega Vibeke Thyness sier at temperaturen stort sett vil falle tilbake til normalt mars-nivå tirsdag.

– Den veldig varme luften forlater oss i løpet av natt til tirsdag. Det betyr at maks-temperaturen flere steder er ned rundt ti grader. På Vestlandet er det ikke så verst vær, men vi ha usikkerheten for havtåke særlig om morgenen.

Midt-Norge har hatt en del bygevær, og vil fortsatt få noen byger i dagene som kommer.

Nord-Norge må trolig belage seg på fortsatt vinterlig værtype med høy fare for snøskred mange steder. Mandag og tirsdag er det varslet faregrad 3 og 4 over store deler av Nord-Norge.

– Det kraftige bygeværet som Nord-Norge har opplevd, ser ut til å fortsette. Og det betyr nok at den store snøskredfaren vil vedvare, og skredfaren flytter seg etter hvert som vinden skifter retning og vinden flytter på snømassene, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder