VANSKELIGE LETEFORHOLD: Det er grov sjø og dårlig vær, som sett fra styrhuset på redningsskøyta RS "Ulabrand", i leteområdet i Store Kufjorden tirsdag. FOTO: KJETIL BRAATEN / REDNINGSSELSKAPET / NTB
VANSKELIGE LETEFORHOLD: Det er grov sjø og dårlig vær, som sett fra styrhuset på redningsskøyta RS "Ulabrand", i leteområdet i Store Kufjorden tirsdag. FOTO: KJETIL BRAATEN / REDNINGSSELSKAPET / NTB

Kvinne og barn savnet etter båtulykke i Altafjorden

Familiemedlemmer til de savnede var om bord i båten

INNENRIKS

Seks personer svømte 200 meter for å komme seg i sikkerhet på land

(VG Nett) En kvinne og et barn er savnet etter at en oppdrettsbåt gikk rundt ved utløpet av Store Kufjorden i Vest-Finnmark tirsdag ettermiddag.

Publisert: Oppdatert: 03.07.12 21:24

Hovedredningssentralen i Nord-Norge fikk melding om ulykken klokken 14.00 tirsdag. En båt tilhørende Norway Royal Salmon har gått rundt.

- Det var åtte personer om bord i båten. Seks personer klarte å komme seg til land. De to savnede er en kvinne og et barn, sier pressemedarbeider Irene R. Skaue i Hovedredningssentralen til VG Nett.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

Ulykken skjedde i Store Kufjord nord for Alta. De seks som kom seg i land, svømte om lag 200 meter fra der båten gikk ned før de kom seg i sikkerhet.

Svømmeturen må ha vært krevende ettersom det er svært dårlig vær i området. Et Sea king-helikopter kom seg ikke inn til ulykkesstedet på grunn av mye vind.

Redningsmannskapene har funnet vrakrester etter båten innerst i fjorden.

Familie til ansatte savnet

To av de personene i båten jobbet på oppdrettsanlegget båten forlot i forkant av ulykken. De andre er i familie med disse to. Oppdrettsanlegget eies av selskapet Norway Royal Salmon (NRS).

- To av de involverte er våre ansatte, og de har vi fått bekreftet er berget på land. Jeg kjenner ikke til tilstanden på disse to. En av dem er ansvarlig for dette spesifikke anlegget. Begge disse var på jobb. Spørsmålet er hva de andre involverte gjorde der ute, sier daglig leder Norway Royal Salmon, John Binde, til VG Nett.

Ifølge Altaposten skal båten ha tilkalt de ansatte på oppdrettsanlegget for å få hjelp.

- De trengte hjelp til å komme seg til land. Våre folk tilbød seg å hjelpe, men på tur inn har båten vår havarert. Hva som er årsaken til dette, det vet vi ikke, sier Binde til avisa.

Binde forteller at de nå har innkalt alle ansatte til samling onsdag og de ansatte vil få profesjonell hjelp etter det som har skjedd.

Klokken halv fem er fartøyet oppdaget av dykkere på bunnen av fjorden. Båten ligger på 50 meters dyp, noe som gjør redningsarbeid ekstra utfordrende. Kystverket er tilkalt og vil komme ut med en miniubåt ved midnatt, opplyser Hovedredningssentralen.

Store redningsstyrker

Dykkere fra både kystvakten og brannvesenet i Alta er i området og bidrar til søket etter de savnede personene. Et strandsøk rundt fjorden er også satt i gang.

Det er den hurtiggående arbeidsbåten Maria på 30 fot som har havarert. Båten var ny i januar i år og eies av NRS Finnmark, som er et datterselskap av NRS.

Den er blant annet utstyrt med en løftekran. Fartøyet benyttes i arbeidet i anlegget som ligger ved Olanes nær utløpet av Store Kufjorden. Lakseanlegget består av i alt åtte merder, skriver NTB.

Kystvaktskipet Nordkapp, redningsskøytene Ulabrand og Vekteren, MS Rygerskyss, ambulansebåten Asheim og dykkere fra Alta er alle på vei til utløpet av fjorden utenfor øya Seiland sørvest for Hammerfest.