FEIL: To ungdommer ble alvorlig feilbehandlet ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø torsdag. Foto:Jan Fredrik Frantzen,Universitetssykehuset Nord-Norge

Feildoseringen av de to ungdommene: Helsetilsynet har aldri opplevd
så stor overdosetabbe tidligere

Avdelingsdirektør Gro Vik Knutsen i Helsetilsynet er ansvarlig for å granske sykehustabber. Hun sier de ikke har opplevd en så stor feildosering før, som to ungdommer ble utsatt for torsdag.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Helsetilsynet bekrefter overfor VG at de har startet å undersøke hendelsen, hvor to ungdommer fikk tyve ganger for mye cellegift ved Universitetssykehuset i Tromsø (UNN) torsdag.

- Har ikke hatt en liknende sak før

- Når det gjelder feildosering, har vi ikke hatt en lignende sak før. Når feildoseringen blir så stor, kan det får alvorlige konsekvenser for pasienter, sier avdelingsdirektør Gro Vik Knutsen i undersøkelsesenheten i Helsetilsynet, som er ansvarlig for å gjennomføre tilsyn/granskning av feil som gjøres ved norske sykehus.

- I dette tilfellet har UNN heldigvis oppdaget og håndtert overdoseringen raskt. Vi har startet informasjonsinnhentingen og har avtalt å ha kontakt med fylkeslegen i Troms på mandag, sier hun.

SKAL LEDE ARBEIDET: Avdelingsdirektør Gro Vik Knutsen i Helsetilsynet er ansvarlig for å undersøke saken der to ungdommer ble alvorlig feilbehandlet ved Universitetssykehuset i Tromsø torsdag. Foto: Helsetilsynet,

Samkjører

Det var torsdag at to tenåringer fikk 240 milligram av cellegiften Methotrexate, i stedet for 12 milligram, tilført via ryggmargen. Det er en dødelig dose, men de to pasientene ser ut til å komme unna feilbehandlingen med livet i behold.

Knutsen sier de vil samkjøre tilsynssaken med Statens Legemiddelverk.

- Vi vil samarbeide i denne saken, fordi sykehusapoteket i Tromsø er involvert og de ligger under legemiddelverkets kontroll, sier Vik Knutsen.

Rutinesvikt

Det var sykehusapoteket i Tromsø som gjorde feilen på sitt laboratorium. De sendte de feildoserte sprøytene til UNN.

Sykehusapoteket har tidligere også slitt med rutinene.

Direktør ved Sykehusapotek Nord, Espen Mæhlen Hauge, sa til VG lørdag at feildoseringen som skjedde torsdag ikke har noen sammenheng med svikt i apotekets internkontrollsystem.

– Det skyldes ren og skjær svikt hos den som håndterte legemidlene, sa Mæhlen Hauge.

- Har varslet

- Vi vil undersøke hva som har skjedd, sier Vik Knutsen.

Hun fremholder at UNN fulgte varslingsrutinene da feilen ble oppdaget.

- De har varslet slik de skal.

Hun sier de også har vært i kontakt med Legemiddelverket søndag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder