FUNNET DØD I 2011: Monika (8) (bildet) ble funnet død hjemme i leiligheten på Sotra under mystiske omstendigheter for tre år siden. Politiet avsluttet etterforskningen og konkluderte med at intet kriminelt hadde funnet sted. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Pågripelse i Monika-saken etter tre år

Politiet varsler pressekonferanse klokken 16

Bistandsadvokat:  - Moren ble svært lettet

Tidligere Kripos-etterforsker:  - Ikke overrasket

Tre år etter at Monika Sviglinskaja ble funnet død er en 32 år gammel mann siktet for forsettlig drap på åtteåringen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Monika Sviglinskaja (8) ble 14. november 2011 funnet død hjemme i leiligheten på Sotra, der hun bodde sammen med sin mor. Politiet opprettet etterforskning, men konkluderte etter ni måneder med at det ikke kunne slås fast at det hadde skjedd noe straffbart i saken. Politiet mente at åtteåringen hadde tatt sitt eget liv, og henla saken.

Nå, nærmere tre år etter dødsfallet, har politiet i Hordaland pågrepet en 32 år gammel mann som er siktet for forsettlig drap på åtteåringen. Han vil ble fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett onsdag.

Politiet i Hordaland holder pressekonferanse om pågripelsen klokken 16.

Da Monika ble funnet død var inngangsdøren til leiligheten knust, krydder var kastet rundt i stuen og på kjøkkenet og åtteåringens mobiltelefon, samt flere lett omsettelige eiendeler var borte.

I et større intervju med VG i august i år ga åtteåringens mor Kristina Sviglinskaja tydelig uttrykk for at hun mener at datteren ble drept.

BAKGRUNN: Hvem drepte min Monika?

– Dette er i samsvar med hva min klient har hevdet hele tiden. Hun er opptatt av å berømme den gruppen som har jobbet med saken nå, sier hennes bistandsadvokat Stig Nilsen til VG etter at pågripelsen ble gjort kjent.

– Hun ble svært lettet, og svært overrasket. Hun uttrykte glede, i den grad man kan uttrykke glede i en slik sak, hun er veldig spent på den videre utviklingen i saken, sier Nilsen.

BLE HUN DREPT? Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død hjemme i leiligheten på Sotra under mystiske omstendigheter for tre år siden. Foto:,PRIVAT/VG

Kripos-rapport

I vår ble det klart at en egen etterforskningsgruppe fra Kripos skulle se på saken på nytt. Morens bistandsadvokat, Stig Nilsen, hadde fått den tidligere Kripos-etterforskeren Asbjørn Hansen, til å lage en rapport der han gjennomgikk etterforskningen. Der påpekte han flere svakheter ved politiets håndtering av saken, blant annet at flere spor ikke ble fulgt opp.

Hansen sier til VG at han ble informert om pågripelsen av den 32 år gamle mannen mandag, av bistandsadvokat Stig Nilsen.

­– Jeg ble ikke overrasket.

– Tror du noe av det du påpekte i rapporten har vært medvirkende til at politiet nå har pågrepet og siktet en person for drap på Monika?

– Det vet jeg ikke, men jeg vil anta at det har vært en medvirkende årsak, sier Hansen, som ikke vil uttale seg mer om saken.

Kripos har siden i vår gått gjennom saken sammen med bergenspolitiet, og nå er det klart at politiet har klart å få en pågripelse i saken.

Bistandsadvokat Stig Nilsen sier til VG at moren i denne runden med etterforskning føler at hun har blitt trodd.

– Hva tenker du om denne pågripelsen som advokat?

– Det er overraskende ut fra det de tidligere gitt av informasjon til meg og min klient i denne, og da tenker jeg på den delen av etterforskningen som førte til at saken ble henlagt. Men jeg er glad for det politiet har gjort nå, sier Nilsen.

Bistandsadvokaten sier de har fått tillit til den jobben som Kripos og den nye etterforskningsgruppen har gjort.

Har du innsikt i hvorfor politiet gikk til pågripelse?

– Ingen kommentar på det.

Anmeldt til Spesialenheten

I august anmeldte moren og bistandsadvokaten Hordaland politidistrikt til Spesialenheten for politisaker. De mente at moren ble gitt feilaktig informasjon, blant annet under avhør, at det ikke ble tatt riktige etterforskningsskritt for å undersøke dødsfallet, og at det ble unndratt dokumenter i saken.

LETTET: Mor Kristina Sviglinskaja har sammen med sin advokat Stig Nilsen kjempet lenge for å få gjenopptatt saken etter at hennes åtte år gammel Monika ble funnet død i 2011. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Spesialenheten har foreløpig avgjort at den vil etterforske anmeldelsen om dokumentunndragelse.

Monika-saken har også vært gjenstand for sterkt intern diskusjon på politihuset.

Politimann slo alarm

I september skrev Bergens Tidende at en sentral etterforsker på vold- og sedelighetsseksjonen i Bergen hadde skrevet rapporter på det han mente var svakheter i saken. Han kom over Monika-saken da han jobbet med en annen sak, og slå alarm fordi han mente etterforskningen var for svak.

Ifølge BT skal dette ha endt med at etterforskeren ble bedt om å holde seg unna.

Senere, da rapporten til tidligere Kripos-politimann, Asbjørn Hansen ble klar, ble det satt i gang ny etterforskning.

Etterforskningsleder Sidsel Isachsen sa til VG tidligere i høst at de etterforsker saken for fullt og har god fremgang.

– Vi etterforsker bredt og har også tatt i bruk ny teknologi, som vi ikke har brukt på saken før. Vi håper å kunne komme med noen svar i løpet av noen uker, sa Isachsen til VG da.

VG har foreløpig ikke fått tak i etterforskningslederen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder