NEKTER STRAFFSKYLD: Den tidligere ordføreren Rune Øygard nekter for å ha forgrepet seg på den nå 17 år gamle jenta. Foto: Geir Olsen, VG

Leste opp ny SMS fra Øygard i retten: «Skummelt fordi du ikke er mer enn 14 år. Flott fordi jeg er mann»

HAMAR (VG Nett) - Jeg har blitt mer enn glad i deg, sto det i en sms Rune Øygard sendte til den da 14 år gamle jenta.

 • Sigrid Helene Svendsen
 • Bjørnar Tommelstad
 • Synnøve Åsebø
 • Tor-Erling Thømt Ruud
 • Gordon Andersen

Artikkelen er over syv år gammel

Da han onsdag fikk ordet i vitneboksen i rettssalen, begynte han å forsvare seg mot det 17-åringen har forklart de foregående dagene.

53-åringen er tiltalt for å ha forgrepet seg på jenta siden hun var bare 13 år, men nekter for at han har gjort noe av det som står beskrevet i tiltalen.

I retten leste aktor Thorbjørn Klundseter opp en ny sms, sendt fra Øygard til den nå 17 år gamle jenta.

«Tenker så mye på deg, NN. Prøver å finne ut hva som gjør at jeg er blitt så glad i deg. Hva det er med deg som kvinne, menneske som fascinerer meg så sterkt, som utløser savn og forelskelse. Det er noe med hele deg. Skjønnheten din, smilet ditt, blikket ditt, tilliten din, engasjementet ditt, den spørrende og interesserte jenta, omsorgen din. Kunne nevnt mye mer. Jeg har i alle fall blitt mer enn glad i deg. Litt skummelt fordi du bare er 14 år gammel, flott fordi jeg er mann. Håper du får en kjempedag. Og at hjertet ditt slår et ekstra slag for oss i dag.»

VG DIREKTE: Følg ankesaken her

Øygard forklarte dette med at det var en tillitserklæring.

- Det er klart at du kan fremstille dette for å underbygge det som at det har vært et forhold. Jeg hadde sikkert gjort det selv om jeg ikke var den som sendte meldingen og vet hva som ligger bak. I dag skulle jeg gjerne vært slike formuleringer foruten. Fra min side var det ikke seksualisert tankegods bak. Det var en tillitserklæring, forklarte han i retten.

Nektet for griseprat

Da han fikk presentert Skype-meldingene i tingretten, kalte ham dem for griseprat.

- NN (fornærmede) hadde et bedre ord: Griseprat. Det var det det var, sa Øygard da.

Nå gjør han helomvending.

- Jeg brukte ordet griseprat, det skulle jeg aldri ha gjort. Det ble brukt av meg, men det var ikke griseprat, slik det nå har blitt oppfattet av de fleste, sier han.

I Skype-samtalene har han og den nå 17 år gamle jenta blant annet skrevet at de elsker hverandre. Øygard forklarte at dette var helt vanlig sjargong og sier han har fått tilbakemelding fra mange foreldre i etterkant, som sier til barna sine at de elsker dem hver dag.

- Jeg tror det er mange foreldre som kjenner seg igjen, sier han, og forklarer språkbruken med at det er ungdomsspråk.

- Det ble ikke brukt på min tid, men jeg ser at ungdommene bruker det nå. Jeg burde aldri ha brukt det, men jeg så ikke konsekvensene, sier Øygard.

Nekter for å ha brent bevis

Den tidligere ordføreren sier han har fått trusler fordi flere tror han har brent bevis med vilje.

- Jeg har ikke brent noe som helst, sier han.

Tidligere på dagen sa han at han reagerte sterkt på det han er tiltalt for.

- Det er så rått og brutalt, sa han i lagmannsretten.

Mandag fortalte den nå 17 år gamle jenta han er tiltalt for å ha forgrepet seg på om det første angivelige overgepet. Hun forteller at det skjedde på en hyttetur da hun var bare 13 år.

- Det er trist og nedverdigende å høre, svarte Øygard på det da det var hans plass til å sette seg i vitneboksen onsdag ettermiddag.

- Jeg har aldri følt meg tiltrukket av jenta. Jeg har aldri sett henne naken og aldri vært i nærheten av henne slik som det er blitt sagt her, fortsatte han.

- Kjæresteforhold

Den nå 53 år gamle mannen ble pågrepet i september 2011 og siktet for gjentatte overgrep mot jenta siden hun var 13 år gammel. Jenta har forklart at de to hadde et kjæresteforhold, mens Øygard har beskrevet det mer som et far-datter-forhold.

I tingretten kom det frem en rekke Skype-meldinger som er sendt mellom den tidligere ordføreren og tenåringsjenta. Øygard beskrev da meldingene som griseprat og sa at han aldri skulle vært med på det. Men han nekter for at han har sett jenta naken eller forgrepet seg på henne.

Øygard ble dømt til fire års fengsel, men dommen er anket til lagmannsretten. Det er satt av ut mai måned til saken, som nå behandles i Eidsivating lagmannsrett på Hamar.

Mer om

 1. Øygard-saken

Flere artikler

 1. Legger frem nye SMS-bevis

 2. Øygard i SMS: Er du like mye forelska i meg nå?

 3. Øygard i SMS: Avgjørende at han ikke får mistanke om oss

 4. Øygard grillet om fjerning av hyttesenger

 5. Øygard endrer forklaring om Skype-samtalene

Fra andre aviser

 1. Øygards forklaring slutter med det verste

  Aftenposten
 2. Dommeren spurte om Øygards seksualliv

  Fædrelandsvennen
 3. Øygard grilles om Skype-meldinger

  Aftenposten
 4. - Jeg tenkte at ikke alle får så god kontakt med en ordfører

  Fædrelandsvennen
 5. Kjærlighetserklæringer funnet i nye SMS-er

  Bergens Tidende
 6. Øygards kone mener samleiene umulig kan ha skjedd

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no