RØDSTRØMPE: Mullah Krekar blander seg inn i valgkampen, og avslører at hans politiske sympatier ligger på venstresiden. Bildet er fra domsavsigelsen etter rettssaken mot ham i fjor. Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.
RØDSTRØMPE: Mullah Krekar blander seg inn i valgkampen, og avslører at hans politiske sympatier ligger på venstresiden. Bildet er fra domsavsigelsen etter rettssaken mot ham i fjor. Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.

Mullah Krekar: - Stem på Ap, SV eller Rødt

INNENRIKS

Han oppfordrer norske muslimer til å stemme på venstresiden i et brev sendt fra fengselet.

  • Magnus Aamo Holte
Publisert: Oppdatert: 29.09.13 10:19

Den omstridte mullahen kaster seg inn i valgkampen - på de rødgrønnes side.

I et brev Krekar har sendt fra fengselet, som ABC Nyheter har fått tilgang til, oppfordrer han norske muslimer til å stemme på Arbeiderpartiet, SV eller Rødt.

«I Norge vil det være passende å stemme på AP, SV og Rødt. Muslimene i Norge er enda ikke såpass store eller felles at de greier å bli et parti eller ha et felles krav til politikerne. Vi ser at Stoltenberg ikke var som Bondeviks blindefølge av Bush».

Krekar gjorde comeback i medienes søkelys for bare noen uker siden, etter at det ble kjent at tysk politi har startet etterforskning av ham og hans organisasjon.

Tvilsom støtte

Om Stoltenberg & co setter pris på Krekars støtte, er heller tvilsomt.

For mange er nemlig mullah Krekar blitt selve symbolet for alt de mener er galt med norsk asylpolitikk. Spesielt Fremskrittspartiet har hamret løs på Stoltenberg-regjeringen for deres håndtering av Krekar.

I brevet skriver mullahen at de venstreorienterte partiene kommer nærmest muslimers standpunkt, og oppfordrer derfor til å stemme deretter.

Ap: - Han har ikke stemmerett

Krekar frykter at høyreorienterte partier skal komme til makten til Norge, og igjen vil gjøre det han mener er å blindt følge amerikansk utenrikspolitikk.

«Strategien til de venstreorienterte og muslimene har mange fellestrekk», skriver Krekar videre.

Arbeiderpartiet betakker seg for støtten fra Krekar.

- Han har ikke stemmerett, og skal heller ikke ha det, sier statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet.

Sosialistisk Venstreparti skulle helst sett at Krekar lot være å blande seg inn i valgkampen, og synes det er ubehagelig at islamisten peker på dem.

- Vi vil fraråde alle å lytte til Krekars politiske vurderinger, sier SVs partisekretær Silje Schei Tveitdal til VG.

Humrende Frp-politiker

Det gjør derimot en humrende Frp-politiker Anders Anundsen.

- Jeg er ikke overbevist om at de tre partiene er begeistret for støtten. Men jeg er fornøyd med at han ikke anbefaler Frp, sier Anundsen til ABC Nyheter.


Hans partikollega Per Sandberg mener Krekar «stemmer for sitt eget beste».

- Han vet at en stemme til Arbeiderpartiet er en stemme for at han får bli i Norge. De rødgrønne, med Ap i spissen, kommer aldri til å tvangsreturnere ham, skriver Sandberg i en E-post til VG.

Under valgkampen i 2009 var Krekar et hett tema, som spesielt Fremskrittspartiet engasjerte seg i.

Raja: - En farlig mann

Venstres Abid Q. Raja liker ikke at Krekar forsøker å påvirke fra muslimer skal stemme.

- Han er kriminell, dømt og utvist fra Norge. Han er betraktet som farlig, og jeg ønsker ikke å gi ham mer oppmerksomhet, sier han til ABC Nyheter.

Mullah Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, mottok i 2012 to dommer for oppfrodring til straffbare handlinger og trusler, blant annet mot Høyre-leder Erna Solberg.

Hans forsvarer, Brynjar Meling, sier til VG at han ikke er kjent med Krekars politiske preferanser.

Her kan du lese mer om