HAR VIKTIGERE TING: Høyre-leder Erna Solberg sier hun har viktigere ting en fredrekvoten å kjempe for. Foto: FRODE HANSEN / VG

Nå åpner Høyre for å beholde pappakvoten

BERGEN/OSLO (VG) Sentrale Høyre-politikere åpner for å gi opp partiets kamp mot pappakvoten i forhandlingene om en ny regjering.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I stedet kan pappapermen bli krympet fra dagens 14 uker, og ned til 12 eller 10 uker.

VG er kjent med at det har vært uformelle samtaler mellom Høyre og sentrumspartiene om pappa-kvotens skjebne, dersom de borgerlige partiene får flertall og regjeringsmakt.

Etter det VG kjenner til skal dette kun være uformelle sonderinger, og saken skal på ingen måte være avklart.

Flere kilder sier at Høyre allerede har antydet at de kan gå med på å beholde flere av ukene som er forbeholdt far i foreldrepermisjonen.

Lørdagens partibarometer: Frp går fortsatt frem

- Ikke viktigst

Høyre-leder Erna Solberg sier også rett ut at hun har viktigere saker enn avviklingen av fedrekvoten å kjempe for.

- Vi mener dette prinsipielt er riktig og viktig. Men dette er ikke vår viktigste valgkampsak, sier Solberg til VG.

- Dette er en sak dere vil sette hardt mot hardt på?

- Vi synes dette er riktig og viktig. Men det er helheten i familiepolitikken som er viktig. Vi skal gjøre det enklere for familiene, sier Solberg.

SUPERT: KrFs leder Knut Arild Hareide mener det hadde vært siper hvis Høyre vil beholde fedrekvoten. Foto: TOR ERIK H. MATHIESEN / VG

Både KrF og Venstre har sagt blankt nei til å fjerne pappakvoten, slik Høyres landsmøte med stort flertall vedtok så sent som i mai.

- Dersom Høyre legger bort sitt forslag om å fjerne pappakvoten, så vil det være helt supert og helt i tråd med KrFs prioritering. Jeg ser på KrFs forslag som et godt kompromiss, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

To ledere av Høyres kvinnenettverk, Linda Hofstad Helleland og nåværende leder, Julie Brodtkorb, har begge engasjert seg sterkt for å få fjernet pappakvoten i foreldrepermisjonen.

Reserverte seg

Høyre-leder Erna Solberg og begge nestlederne, Jan Tore Sanner og Bent Høie, var derimot blant dem som reserverte seg mot forslaget, men ble overkjørt av flertallet på landsmøtet som først vedtok kuttet for to år siden.

Kilder VG har snakket med i Høyre, sier derimot at det nå har bygd seg opp en sterk forventning i partiet om at permisjonen skal kuttes.

Samtidig sier kilder VG har snakket med i de borgerlige partiene at det kan bli et ikke-sosialistisk kompromiss med en krympet pappakvote som er atskillig kortere enn dagens 14 uker, dersom det blir regjeringsskifte.

Forutsetningen skal være at Frp, KrF og Venstre går med på å kutte hele foreldrepermisjonen med to uker.

Dersom det kun blir Frp og Høyre som kommer i regjering, regner kildene derimot med at kuttet av hele kvoten kommer «så raskt som mulig».

- Velkommen

Venstre-leder Trine Skei Grande avviser imidlertid at hun har hatt uformelle samtaler med Høyre om pappapermen.

- Nei, men de er hjertelig velkommen til å snu, sier Grande.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder