INVADERER SØR-NORGE: Myggekspert Reidar Mehl mener det blir mye mer mygg i Sør-Norge i år. Foto: LINE MØLLER

Nå kommer angrepsmyggen

Flommen på Østlandet fører til mygg-invasjon

BERGEN (VG) Enorme mengder flom-mygg er under klekking langs de store vassdragene på Østlandet. Om en uke eller to er de klare til angrep.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

De enorme vannmengdene etter flommen har gitt merkbare konsekvenser for myggsommeren. Nå bekrefter ekspertene at vi kan vente oss et storinntrykk av blodsugere fremover.

- Flom-myggen oppleves som mer aggressiv enn vanlig skogsmygg. Både fordi den flyr om dagen i solskinn, og fordi det kan være så enorme mengder av den, sier insektsforsker Reidar Mehl til VG.

For en knapp uke siden var Mehl ved Øyeren, for å skaffe seg et inntrykk av hvordan sesongen blir.

- Der var det overraskende mye larver i alle stadier. Noen larver var nesten fullvoksne, andre nyklekkede. Jeg fant også veldig mye skogsmygg, så i sommer blir det mygg til alle, ler han.

Forholdene blir perfekte

Ifølge Mehl, som i mange år ledet Folkehelseinstituttets avdeling for skadedyrkontroll, har flommen på Østlandet skapt svært gode vilkår for flom-myggen.

ADVARER MOT STORINNRYKK: Insektsforsker Reidar Mehl. Her leter han etter flått utenfor Fredrikstad i 2007 Foto: JON OLAV NESVOLD/VG

- Den legger egg på tørt land, men er avhengig av oppvarmede dammer som holder minst ti grader for å klekke. Når flom-vannet trekker seg tilbake, og det blir liggende igjen dammer som varmes opp av sollyset, er forholdene perfekte. Jo flere dammer, jo mer mygg.

Flom-mygg hører til gruppen stikkemygg, og kalles også angrepsmygg. I Norge er det påvist 38 arter, og fire av dem er flom-mygg.

- Vi finner den stort sett bare langs de store vassdragene på Østlandet som har en typisk flomsituasjon fra midten av mai til midten av juni, med snøsmelting fra fjellet. Mest langs Glomma fra Flisa og sørover, Gudbrandsdalslågen til Otta og ved Tyrifjorden og Øyeren.

Kommer om et par uker

Mehl sier at det ikke er noen risiko for at for flom-myggen vil plage Oslo-folk i særlig grad i sommer.

- Den kan fly så langt som til de østlige delene av Oslo litt ut på året, og jeg har funnet flom-mygg på Høybråten. Men oppover Karl Johan kommer den ikke, sier han.

Mehl sier at flom-myggen ikke er større enn vanlig mygg, heller litt mindre.

- Er stikket fra en slik mygg vondere enn stikket fra enn skogsmygg?

- Nei, det er akkurat det samme.

Mehl anslår at angrepsmyggen er i lufta om en uke eller to. Da vil den være nærmest overalt i de mest utsatte områdene.

- Den tar seg også inn i boligområder, i tillegg til at den flyr på åpen mark. Og den er sulten og aggressiv.

Fra tid til annen kan flom-myggen klekke to ganger i løpet av en sommer.

- Noen år får vi regnværsflom i slutten av juli eller begynnelsen av august. Da kan det bli en ny omgang med klekking, sier Mehl.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder