Forsker: - Dette er åpenbart rasistisk

UVITENDE: Jens Stoltenbergs kontor var ikke klar over at statsministerens ansikt var brukt på coveret til en omstridd bok av John R. Baker. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix/ Faksimile

Stoltenberg misbrukt av høyreekstreme

Sammen med diktatoren Idi Amin og den japanske keiseren Akihito er statsminister Jens Stoltenberg avbildet på bokomslaget til en omstridt bok om raseforskjeller.

Artikkelen er over seks år gammel

Statsministerens kontor var helt ukjent med utgivelsen av den omstridte boken «Race» da VG tok kontakt. De ønsket ikke å kommentere saken torsdag.

Boken er skrevet av biologen John Randal Baker, og er utgitt på det britiske forlaget Ostara Publications.

På forlagets bokomslag er Jens Stoltenberg avbildet sammen med tre andre personer: Den tidligere ugandiske presidenten Idi Amin, den japanske keiseren Akihito og en ukjent aborigin (australsk urinnbygger).

Fritt tilgjengelig

Overfor VG omtaler forlaget seg som «rase-realistisk», og opplyser at bildet av den norske statsministeren ble valgt for å belyse raseforskjeller.

- Bildet av ham ble ikke valgt for å illustrere den hvite rasen i seg selv, skriver Brandon Grinnaker, innkjøpssjef i Ostara Publications, i en e-post til VG.

- Det ble kun valgt for at det skulle stå i forhold til de andre bildene med tanke på hodeform, øyefasong, øyefarge og så videre.

Kontaktet ikke statsministeren

Forlaget kontaktet ikke Statsministerens kontor på forhånd før publiseringen i fjor for å høre om fotografiet av Jens Stoltenberg kunne benyttes til bokomslaget.

- Bildet er fritt tilgjengelig uten restriksjoner om opphavsrett på Statsministerens kontors offisielle hjemmeside, skriver Grinnaker.

- Har valget av bildet noe med 22. juli å gjøre?

- På ingen måte. Et enkelt ansiktssøk gir mange treff. Kriteriene var at bildene måtte være til fri bruk, og at de var forskjellige. Politiske hendelser spilte ingen rolle i valget.

Omstridt

Boken har vært solgt av forlaget via nettbokhandelen Amazon siden mars 2012. John R. Bakers «Race» ble første gang utgitt på det anerkjente forlaget Oxford University Press i 1974, men utgivelsen ble den gang regnet som omstridt. Forlaget trykket aldri boken igjen.

Mannen bak Ostara Publications er sørafrikaneren og apartheidforsvareren Arthur Kemp, som har bodd i Storbritannia siden 1996.

Ifølge anti-fascistorganisasjonen Searchlight skal Kemp ha holdt innlegg på nynazistiske møter i Tyskland og skrevet for magasinet Nation und Europa, som ble grunnlagt av en tidligere SS-offiser.

I perioden 2010-2011 var han dessuten talsperson for The British National Party, det ledende partiet på ytre høyrefløy i Storbritannia.

VG har bedt om å få snakke med Kemp, men beskjeden fra forlagets medarbeider var følgende:

- Han gir ikke intervjuer.

- Åpenbart rasistisk

Seniorforsker Terje Emberland ved Holocaust-senteret er uforbeholden i synet på forlagets motiver om å trykke boken med Stoltenberg på forsiden:

- Dette er åpenbart rasistisk.

Han sier at det ikke er noe nytt ved at kjente personer blir brukt i bøker om raseideologer.

- Bør Jens Stoltenberg forfølge saken?

- Jeg vet ikke hvilket råd jeg ville gitt ham. Det er ikke så veldig mye man kan gjøre rent rettslig, bortsett fra opphavsretten, sier han.

Hedensk tradisjon

John Færseth i Vepsen, som overvåker høyreekstrem virksomhet på nettet, har undersøkt forlaget til Kemp nærmere.

- Forlaget selger primært eldre, rasistisk litteratur. Det er en overvekt av bøker innenfor hedensk tradisjon. Forlaget henvender seg til nynazister, men virker ikke direkte nazistisk selv. Jeg finner bare et par bøker som er positive til nazismen.

Om Kemps ideologi er ikke Færseth i tvil:

- Han tror på den hvite rases overlegenhet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder