KOMMER TIL NORGE: Tibets åndelige leder Dalai Lama skal være i Oslo fra 7. til 9. mai. Her underviser han på Tsuglakhang-templet i Dharamsala i mars i år. Foto: AFP

Slik blir Dalai Lamas norgesbesøk

I løpet av det tre lange dager oppholdet i Oslo vil den tibetanske lederen både hylles og fordømmes.

 • Maria Mikkelsen

Artikkelen er over seks år gammel

Onsdag kommer Tibets åndelige leder kommer til Norge for å markere at det er 25 år siden han fikk Nobels fredspris. Han skal være i Oslo i tre dager - fra 7. mai til 9. mai.

Han skal blant annet holde to foredrag, møte Nobelkomitéen og hylles fra balkongen på Grand Hotel.

Besøket har på forhånd fått stor oppmerksomhet på grunn av norske myndigheters avgjørelse om ikke å møte fredsprisvinneren fra 1989.

Send din velkomsthilsen til Dalai Lama her!

Både utenriksminister Børge Brende og stortingspresident Olemic Thommessen har begrunnet avgjørelsen med at de ikke ønsker å forverre det allerede anstrengte forholdet til Kina. Kinesiske myndigheter har på sin side i krasse ordelag advart Norge mot å ta imot tibetaneren.

Kontroversiell

Arrangørene av de to foredragene har tidligere meldt om en enorm interesse. Men ikke alle fryder seg over besøket:

Mandag ble det kjent at PST har iverksatt flere sikkerhetstiltak på grunn av varslede demonstrasjoner under Oslo-besøket.

Den internasjonale Shugden-bevegelsen anklager Tibets åndelige leder for å være en diktator og en hykler. I en pressemelding på norsk hevder bevegelsen at hundrevis av buddhister denne uken skal «iscenesette en lidenskapelig protest mot Dalai Lama» under de ulike arrangementene han skal delta på under sitt Oslo-besøk.

VG mener: Ynkelig knefall

MØTES IGJEN: Dalai Lama og daværende statsminiter Kjell Magne Bondevik møtte hverandre da den tibetanske lederen besøkte Norge i 2005. Onsdag skal de møtes igjen. Foto: NTB SCANPIX

Demonstrantene akter å møte opp på hvert eneste sted Dalai Lama skal besøke i Oslo, blant annet Nobelinstituttet, heter det i pressemeldingen.

Slik er programmet for besøket:

Onsdag

Dalai Lama kommer Grand Hotel i Oslo onsdag formiddag. Klokken 11 er det ventet at han vil komme ut på balkongen for å holde en kort tale og hylles av de fremmøtte.

Klokken 10.15 starter et velkomstarrangement utenfor hotelle. Tidligere statsminister Kjell-Magne Bondevik og Venstre-leder Trine Skei Grande skal holde hver sin appell.

Etter lunsj med Nobelkomitéen på Det norske Nobelinstitutt klokken 13.30 blir det en rundebordskonferanse med presse til stede.

Torsdag

Torsdag klokken 09.30 holder Dalai Lama et foredrag om mindfulness på Chateau Neuf, etterfulgt av en paneldebatt med studenter og andre foredragsholdere. Arrangementet er utsolgt.

I løpet av formiddagen skal han også møte sametingspresident Aili Keskitalo, buddhistiske munker og representanter fra den norske og katolske kirken.

Fredag

Klokken 9 møter den tibetanske lederen stortingsrepresentanter på Stortinget. Det er på forhånd bestemt at man ikke får bruke den ærverdige Lagtingssalen til møtet.

En time senere besøker Dalai Lama Nobels Fredssenter. Her skal han få en omvisning og dessuten møte en skoleklasse fra en videregående skole i Oslo for å snakke om hvordan unge mennesker kan finne lykke i livet.

Senere samme dag - klokken 13.30 - holder han et foredrag på Folketeateret med tittelen «Cultivating Compassion in Everyday Life». Også dette arrangementet er utsolgt.

Det er Det Norske Nobelinstitutt, Karma Tashi Ling buddhistsamfunn og Den norske Tibetkomité som har invitert Dalai Lama til Norge.

Les også

Mer om

 1. Kina
 2. Solberg-regjeringen
 3. Nobels Fredspris

Flere artikler

 1. Dalai Lama om regjeringens boikott:
  - Det er deres business

 2. Dalai Lama mener Norge kan gjøre mer for å hjelpe Tibet

 3. LO-Gerd legger Lama-press på regjeringen

 4. Jagland: - Ja, jeg skal møte Dalai Lama

 5. - Avvisning av Dalai Lama slår tilbake på Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder