Fire alvorlig skadet etter brannen i Gudvangatunnelen

Bussjåføren skal ha forsøkt å slukke brannen

Tunnelen holdes stengt ut turistsesongen

FLÅM/OSLO (VG) Bussen som tok fyr i Gudvangatunnelen i Sogn og Fjordane tirsdag er fullstendig utbrent.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Fem personer er sendt til Voss sykehus. Fire av dem skal være alvorlig skadet.

Sykehusdirektør Rolf Abrahamsen sier til VG at disse blir behandlet med surstoff for røykskader.

– Det ser ganske bra ut, men skadene er fortsatt betegnet som alvorlige. De ligger på intensiven, sier han.

Én av de som ble sendt til sykehus er skrevet ut.

Therese Trandem, pressekontakt i Helse Bergen, opplyser til VG at det er fire personer, og ikke tre, som det først ble meldt, som er alvorlig skadet etter brannen i en buss i Gudvangatunnelen.
– Men det er tre som er lagt på intensiven. En fjerde person har også status som alvorlig skadet, men vedkommende er ikke lagt inn på intensiven, oppklarer hun.

Personene som ble sendt til Voss sykehus etter brannen i Gudvangatunnelen i Sogn og Fjordane, skal ha vært sjåføren av turistbussen som tok fyr, og fire førere eller passasjerer i personbiler som skal ha befunnet seg i tunnelen, ifølge politiet.

UTBRENT: Slik ser den utbrente bussen ut som tok fyr i Gudvangatunnelen i Sogn og Fjordane tirsdag. Foto:VIDAR HERRE/VOSS BRANNVERN,

Sjåføren førsøkte å slukke

I tillegg til den utbrente bussen står det igjen en trailer, en buss og en personbil med campingvogn i tunnelen, opplyser Politiet i Sogn og Fjordane i en pressemelding.

Bussen er svensk, og skal tilhøre en underentreprenør av Ellos Buss AB.

Administrerende direktør Andreas Demerholtz har vært i kontakt med sjåføren.
– Han forteller at han merket at bussen begynte å brenne inne i tunnelen. Han evakuerte passasjerene, og forsøkte å slukke brannen med et brannslukningsapparat fra bussen, sier Demerholtz til BT.
Brannen skal imidlertid ha blusset opp igjen.
– Da brukte han ett av apparatene fra tunnelen, men brannen lot seg ikke slukke. Sjåføren og passasjerene tok seg da bort fra bussen, og ble fraktet ut av tunnelen av en annen sjåfør.

Les også: Reddet et busslass med turister - her blir han hyllet som en helt

Alle gjort rede for

De opplyser at alle personer er evakuert fra tunnelen, inkludert de kinesiske passasjerene ombord på turistbussen som tok fyr.

– Alle de 32 busspassasjerene er nå gjort rede for, og kommet ut av tunnelen. De har kommet frem til Flåm og blir sett på av medisinsk personale, sier Einar Vereide, politioverbetjent og pressekontakt ved Sogn og Fjordane politidistrikt.

Brannen i tunnelen ble slukket 15.30, opplyser

Er du på stedet eller har du tips, bilder eller video? Kontakt VG på SMS til 2200 eller send e-post til 2200@vg.no.

Hovedredningssentralen sendte et loshelikopter med brannmenn fra Bergen for å bistå med slukking, i tillegg til et vanlig helikopter og to luftambulanser.

Ifølge pressevakt Ole Kristian Åseth i Statens vegvesen stod den brennende bussen rundt 500 meter inn i tunnelen på Flåm-siden.

Også Flenjatunnelen er stengt som følge av brannen.

– Vi har også fått meldinger om en annen buss som kjørte inn i tunnelen etter at den første bussen tok fyr, fortalte Åseth tidligere i dag.

Utbrent buss

Hovedredningssentralen i Sør-Norge sendte Sea King-helikoptre til stedet.

Tunnelen, som er 11,4 kilometer lang, er Norges nest lengste.

Foto: Grafikk:Sondre Nilsen,

I 2013 var det en dramatisk brann i den samme tunnelen. Et vogntog tok fyr og totalt 75 personer måtte evakueres ut. Over 70 av disse ble sendt til sykehus i etterkant.

Statens Vegvesen har satt ned krisestab etter bussbrannen.

David Skjerven, brannsjef i Voss brannvesen, var helt inne ved bussen. Han forteller at store deler av tunellen er forkullet.

– Bussen var helt utbrent. Med den energien som brannen utløste er det mye sot i tunnelen. Ledningene i taket har ramlet ned og alt i en kilometers strekning er helt forkullet, sier han.

Kan holdes stengt ut turistsesongen

Skjerven er usikker på akkurat hvor lenge tunellen kommer til å være stengt, men antar at det vil være mye som må gjøres før den kan åpnes.

– Forrige gang det brant i denne tunellen var den jo stengt ut sommeren. Jeg antar at den kommer til å være stengt ut turistsesongen, sier han.

Statens Vegvesen opplyser i en pressemelding at Gudvangatunnelen vil bli holdt stengt i flere dager.

– Det er for tidlig å si nøyaktig hvor lenge tunnelen blir holdt stengt, men det er grunn til å tro at den blir stengt i flere dager, godt mulig lenger. Vi kan være mer presise etter at vi har fått bedre oversikt over skadeomfanget, opplyser avdelingsdirektør Svenn Egil Finden i Statens vegvesen.

Statens Vegvesen anbefaler samtidig følgende omkjøringsruter:

• Trafikanter som kjører mellom nord og sør: E39 over Sognefjorden, inkludert ferje Lavik-Opedal.

• Trafikanter som kjører mellom øst og vest: Riksvei 7 over Hardangervidda.

• En lokal omkjøringsrute er riksvei 13 over Vikafjellet.

Ifølge Finden er det gjort flere tiltak for å varsle reisende.

– Vi har skiltet om ved Hønefoss, Leira, Gol, Voss, Skei og Trengereid, og vi har entrepenør ute som informerer trafikanter på E16 Håbakken.

20 tunnelbranner i året

Hvert år skjer det om lag 20 branner i de 1100 tunnelene på riks- og fylkesveinettet, ifølge en pressemelding fra Statens vegvesen.

Ingen har så langt omkommet som følge av brann i en tunnel.

Ifølge veivesenet er det, statistisk sett, minst like trygt å kjøre i tunnel som i resten av veinettet.

– Men brann og ulykker skjer. Det er viktig at tunnelene er utrustet slik at redningsmannskap kan jobbe effektivt og at bilister kan redde seg ut i en krisesituasjon, opplyser sjefingeniør Gudmund Nilsen i pressemeldingen.

Videre opplyser veivesenet at det er utarbeidet planer for 200 tunneler som skal oppgraderes innen april 2019. Dette arbeidet er i gang flere steder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder