MØTTE FLYKTNINGER: Leder i Sosialistisk Venstreparti Audun Lysbakken dro torsdag til øya Lesbos. Der møtte han flyktninger som har tatt den farefulle ferden over Middelhavet til Europa. Foto:Hans Vold Husum,

Lysbakken besøkte flyktningleir: – Et slag i magen å komme hit

Audun Lysbakken trodde han var forberedt på det som kom til å møte han, men tok feil.

Cathrine Ekehaug
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Lederen i Sosialistisk venstreparti kom til den greske øya Lesbos torsdag. Der har han møtt flere flyktninger som har tatt den farlige sjøveien over Middelhavet fra Tyrkia til Hellas.

Da VG spør hva han har sett, tar det noen sekunder før han formulerer et svar.

– Jeg har litt problemer med å finne ord for å beskrive det. Det var et slag i magen å komme hit. Jeg trodde jeg var forberedt, men inntrykkene er enormt sterke. Mange hadde hatt godt av å ta denne turen, sier leder i Sosialistisk venstreparti, Audun Lysbakken.

Ifølge hjelpearbeiderne Lysbakken har snakket med kommer det stadig flere barnefamilier til leirene. Det kom som et sjokk, sier han.

– Når noen tar med seg ungene sine i en liten gummibåt er det ikke fordi de har lyst på norske velferdsordninger. De gjør det fordi de opplever å ikke ha noe valg, sier Lysbakken.

Se stor oversikt: Slik reiser flyktningene til Europa

332 000 så langt i år

Fredag kom det meldinger om at 105 mennesker er funnet døde langs kysten av Libya etter at en båt forliste torsdag. Rundt 200 ble reddet, men rundt hundre mennesker er fortsatt savnet, skriver NTB.

Nye tall fra den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) viser at 332 000 mennesker har reist over Middelhavet til Europa så langt i år. Av disse har 218 000 kommet i land i Hellas, og 111 600 i Italia. Minst 2636 har omkommet på veien, skriver nyhetsbyrået AP.

– Jeg ble så lei av at vi diskuterer dette som om det var norske kommuner som var ofrene. Her nede ser jeg det med egne øyne hvem de er, og kan fortelle om det jeg har sett hjemme, sier Lysbakken.

Se også: Dette er Europa i 2015 – flyktningleirer og nødhjelp

KUMMERLIGE FORHOLD: Lysbakken dro til Lesbos for å se med egne øyne hvordan situasjonen for flyktninger er på de greske øyene. Foto:Hans Vold Husum,

– Mange får ikke hjelp i nærområdene

Tidligere fredag møtte Lysbakken en barnefamilie som hadde flyktet fra Syria til nabolandet Libanon. Disse fikk ikke hjelp i Libanon, fordi landet fra før har veldig mange palestinske flyktninger.

– Selvsagt skal vi hjelpe dem der de er, og vi skal gjøre mer. Men det er også veldig mange som ikke får hjelp i nærområdene, og må dra videre, sier han.

At forholdene for syriske palestinere i nabolandene er ekstra vanskelig bekreftes av seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen. Han forteller at både Jordan og Libanon har vært varsomme med sin balanse av palestinske flyktninger.

– En del palestinere har blitt nektet innreise, og en del har også blitt tvangsreturnert til Syria fra Libanon, forteller Nesse.

– Libanon spesielt er bekymret for at det skal bli en ny stor gruppe palestinere i landet. Dette har vært et viktig element i kriger mellom Libanon og Israel, og det er en vanskelig politisk faktor i et komplisert sammensatt Libanon, fortsetter han.

Podkast: Giæver og Joffen: –Klarer Europa å håndtereflyktningkatastrofen?

MANGE BARN: Lysbakken ble overrasket over hvor mange barn som er i de ulike leirene. Foto:Hans Vold Husum,

Etterlyser lovlig reisemulighet

Lysbakken mener det haster med å opprette et system som gjør at flyktninger kan komme lovlig inn i Europa, slik at de ikke legger ut på disse livsfarlige ferdene.

– Dette vil også gjøre det lettere å hindre at de som ikke vil få opphold i Europa legger ut på reise. Men det er viktig å understreke at flertallet som kommer hit er syrere og andre krigsflyktninger, sier Lysbakken.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener flyktningsituasjonen i Europa er helt uholdbar, og at det haster med at EU får på plass felles standarder og fordeling av flyktningene.

Redde

I Østerrike ble det torsdag funnet 71 døde flyktninger i en forlatt lastebil. Blant disse var fire barn i alderen ett til ti år. Fredag jakter politiet i Østerrike og Ungarn på et nettverk av menneskesmuglere med tilknytning til Ungarn og Romania.

Dette har skjedd: Mer enn 70 personer funnet døde i forlatt lastebil

Disse nyhetene får også menneskene i flyktningleirene på Lesbos med seg, forteller Lysbakken.

– De menneskene jeg møter er lettet over at de er i Europa og at båtturen er over, men de er fortsatt veldig redde for hva som kommer videre. Særlig de med barn er veldig redde, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder