HER SKJEDDE ANGREPET: Grafikken viser bevegelsene til imam Nehmat Ali Shah i forkant av angrepet i går kveld. Foto:Tom Byermoen,

Politiet om imam-angrepet: Etterforskes som drapsforsøk

Imam Nehmat Ali Shah spiste middag og holdt kveldsbønn kort tid før han ble angrepet utenfor sitt hjem på Grønland i Oslo. Politiet etterforsker saken som et drapsforsøk.

 • Silje Fjeldstad
 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Heidi Østhus Erikssen
 • Shazia Sarwar

Artikkelen er over fem år gammel

Imam Nehmat Ali Shah (57) var på vei hjem fra kveldsbønn da han ble angrepet og påført livstruende skader av en mann med hvit maske på Grønland. Politiet har sikret seg opptak fra overvåkingskameraer i området.

- Vi har sett opptaket og skal se mer på det. Vi må komme tilbake til hva det viser, sier operasjonsleder Rune Ullsand i Oslo politidistrikt til VG.

Klokken 12 holdt politet en pressekonferanse på Politihuset, der de redegjorde for siste utvikling i saken.

- Saken etterforskes som drapsforsøk, sier seksjonssjef Grete Lien Metild ved seksjon for vold og seksualforbrytelser. Metlid redegjorde også for en sak på pressekonferansen som gjaldt funn av en død person som de etterforsker som drap. Tidligere i dag gikk politiet ut og sa at de to sakene ikke har noen sammenheng.

Muligheten åpen for hatkriminalitet

- Denne saken etterforskes som et drapsforsøk, sier hun. Politet vet foreløpig ikke motivet eller bakgrunn.

- Det er for tidlig å si noe om. Men vi undersøker alle muligheter, sier hun og opplyser at politiet ikke utelukker at det er hatkriminalitet.

- Vi må også ta høyde for at det kan ha en sammenheng med hans virke som imam. Men per nå er det ingenting som konkret underbygger det, sier Metlid til VG.

- Er det noe som tyder på at dette var en planlagt handling?

- Etter den informasjonen vi har så skal det være en maskert person, og i dette ligger noe forberedelser, men vi får komme tilbake hva politiet mener om det og motiv når vi er kommet lenger i saken, sier hun til VG.

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) er orientert om saken.

- Vi er rutinemessig orientert. Vi bidrar hvis det er behov, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST til VG.

Imam Nehmat Ali Shah ble angrepet rett utenfor sin bopel, ifølge politiet. Han ble fraktet til Ullevål sykehus, og hans tilstand er stabil.

- Vi håper å få gjennomført avhør av ham nå. Vi ønsker å gjennomføre det nå før vi sier noe mer om selve hendelsen, sier hun.

- Han ble slått og stukket med en skarp gjenstand, sier Metlid.

OPPGANGEN: Naboer forteller til VG at de hørte noen dra i døren på vei til oppgangen i går kveld. Inngangen er videoovervåket. Bjaaland, Nils Foto: Bjaaland, Nils,

Person løp fra stedet

- Det er sett en person løpende fra stedet. Dette er en viktig opplysning og viktig informasjon, sier hun. Metlid forteller at politiet ønkser å komme i kontakt med folk som var i området før og etter 23.15 i går.

- Vi er i en etterforskningsfase nå, og nå ønsker vi å få på plass flere avhør før vi sier noe mer om beskrivelse av en gjerningsmann, sier hun og opplyser at politiet tidligere har gått ut med beskrivelser om at personen var maskert.

- Hva kan du si om åstedet?

- Dette skjedde utenfor hans bopel på Grønland, og skjedde ute på gata ut fra de opplysningene vi har nå, men som sagt skal vi avhøre ham i dag, og han har vært under medisinsk behandling nå siden dette skjedde, så vi får komme mer tilbake til det, sier Metlid til VG.

Håper på avhør i dag

Metlid vil ikke gå i detalj rundt skadene imamen fikk som følge av angrepet.

- Han er slått og har stikkskader fra skarp gjenstand. Det er den totale vurderingen av helsen som gjør at dette etterforskes som et drapsforsøk, sier hun.

Politiet håper å få avhørt imamen i dag.

- Det er et viktig etterforskningskritt, opplyser Metlid.

Metlid forteller at hun er kjent med tidligere konflikter ved moskeen. I mars 2006 ble fire mennesker skadet etter at sju personer utstyrt med kniv og balltre tok seg inn i moskeen under fredagsbønnen og gikk til angrep, ifølge NTB.

I september i fjor ble det kjent at Islamsk Råd politianmeldte tre trusselepisoder mot norske moskeer, en av dem var knyttet til Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen.

Politiet har likevel ikke konkrete holdepunkter som går i den ene eller andre retning som tilsier at disse opplysningene er relevante i saken.

- Vi vet ikke hva som er motivet, men har stort fokus på å finne ut dette, sier hun.

Bildet øverst i saken viser inngangen til imamens oppgang i Motzfelds gate, rundt femti meter borte fra moskeen i samme gate. Metlid opplyser om at politiet foreløpig ikke kan gå ut med innholdet av de overvåkningsvideoer som er innhentet i forbindelse med saken.

Det er ikke kjent om kameraet som er plassert ved siden av oppgangen har fanget opp hva som skjedde.

Redde naboer tror knivangrepet på imam Nehmat Ali Shah på Grønland i Oslo var planlagt.

OVERVÅKET: Inngangen til imamens oppgang. Foto:Ingeborg Amundsen,

- Jeg er redd. Dette er ikke noe hyggelig for meg eller mine barn. De leser koranen i moskeen, og skulle egentlig dit i dag. I stedet skal de lese hjemme ved hjelp av undervisning på internett, forteller en nabo til VG.

- Foreløpig vet vi ikke så mye om det som har skjedd. Vi hørte fra politiet at det var en mann med hvit maske som stod utenfor hans bolig, og at han ble skadet på vei hjem, forteller Ghulam Sarwar, styreleder i moskeen Central Jamaat Ahle-Sunnat på Grønland til VG.

Mer om

 1. Imamangrepet i Oslo

Flere artikler

 1. Naboer hørte noen dra i døren til oppgangen: - Det var spor av blod i bakgården

 2. Kollega: - Gjerningsmannen ville ta livet av imamen

 3. Én mann pågrepet etter imam-angrepet

 4. Erkjenner ikke straffskyld etter siktelse i imam-saken

 5. Sønnen: - Vi takker Gud for at det gikk bra

 6. To siktet etter imam-angrep

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder