VANN PÅ VEI: Flommen har gjort store skader her ved Kvam i Gudbrandsdalen. Nå er store vannmasser på vei nedover mot Mjøsa. Foto: Kristian Helgesen

Her herjer flommen nå

Flere veier åpnet igjen ** Vannet stiger i Mjøsa ** Jordras ved Ringebu

En rekke veier er fortsatt stengt, og NVE varsler fortsatt stigende vannføring i flere vassdrag de neste dagene.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

De enorme vannmassene har skapt store problemer mange steder på Østlandet. I løpet av neste uke kan vannet i Norges største innsjø Mjøsa stå 20 centimeter høyere enn det gjorde under pinseflommen i 2011, frykter NVE.

- I øvre del av Glomma nådde vi toppen i går, men vannføringen ut av Mjøsa er fortsatt stigende. Også i Øyeren vil vannet fortsette å stige, men situasjonen er foreløpig ikke dramatisk, sier vakthavende hydrolog Knut Ola Åmot til VG fredag morgen.

LIVEDEKNING: Få siste nytt om flommen i vårt direktestudio

Også i Drammensvassdraget og i Tyrifjorden er vannstanden stigende, men ifølge Åmot er det ennå ikke på et kritisk nivå.

- Mest kritisk akkurat nå er det i Valdres, langs Begnavassdraget, men også nedover mot Hønefoss vil det komme bra med vann, sier hydrologen.

Håper hele E6 kan åpnes

Ved 7-tiden fredag morgen ble E6 ved Kvam gjenåpnet, men Vegvesenet advarer likevel mot lange køer på grunn av opprydningsarbeid.

- Spesielt på E6 i Gudbrandsdalen ser vi nå en positiv utvikling. Det har vært jobbet svært godt for å reparere eksisterende skader. Sammen med en reduksjon i vannføringen gjør det at vi har et godt håp om å kunne åpne hele E6 i Gudbrandsdalen i løpet av dagen, riktignok med redusert fremkommelighet og omkjøring på nærliggende veger, sier kriseleder Torgeir Haugen i Staten vegvesen Region øst.

Ved 9-tiden fredag melder Gudbrandsdal politidistrikt på Twitter at E6 er åpnet gjennom hele Gudbrandsdalen for lettere kjøretøy, riktignok med lokale omkjøringer.

Også flere andre veistrekninger er åpnet igjen. På rv. 3 i Østerdalen er vannet nå på retur.

* Rv 3 nord for Motrøakrysset blir åpnet i løpet av dagen. Da kan trafikken på omkjøringvegen mellom Oslo og Trondheim komme inn på rv. 3 igjen ved Tynset. Det vil gjøre reisetiden til Trondheim kortere.

* Rv. 3 er åpnet seks kilometer nord for Atna etter å ha gjennomgått omfattende reparasjoner. Hvis vannet fortsetter å trekke seg tilbake og skadene på vegen ikke viser seg å være omfattende og alvorlige, har Vegvesenet håp om å kunne åpne også her etter hvert.

- Vi følger utviklingen fortløpende utover dagen, og vil gi beskjed så fort det skjer endringer, sier Haugen.

* Mellom Oslo og Trondheim er omkjøring fortsatt E6 Kolomoen inn Rv 3/25 Trysil og nordover Fv 26 og 28 til Tolga/Røros, videre mot Fv 705 inn til Stjørdal (E6). Den andre omkjøringsmuligheten er (Oslo) E16 Sandvika til Fagernes, videre Fv 51 Valdresflye, Rv 15 til Otta og der inn på E 6 nordover.

TRAFIKKMELDINGER: Se oppdaterte trafikkmeldinger her

FLOMVARSEL: Følg NVEs oppdateringer her

Fortsatt stengte veier

Totalt sett er det i dag færre veier på Østlandet som er stengt av flommen.

- Totalt sett har vi nå ca. 18 stengte veger i Oppland, ca. 20 i Hedmark og 2 i Akershus. Spesielt nord på Østlandet går det nå i riktig retning. Trafikantene må fortsatt være forsiktige, og vi følger utviklingen spesielt i Akershus og Østfold.

Statens vegvesen understreker at veier kan bli stengt på kort varsel.

- Landskapet kan fort endre seg som følge av flommen, og det kan fortsatt ligge vann, gjørme og småstein i vegen. Så langt har vi ikke hatt alvorlige trafikkulykker. Det tror vi skyldes at trafikantene har økt oppmerksomheten og redusert hastigheten, sier Haugen.

Evakuert etter ras

Elleve personer ble tidlig fredag morgen evakuert etter at et jordras tok med seg høyspentledninger og sauer på Skjeggestad ved Ringebu. Ingen personer er skadd, melder NTB.

- Jordraset hadde en bredde på cirka 20 meter. Det tok med seg høyspentledning og noen sauer, opplyser operasjonssentralen i Gudbrandsdal politidistrikt.

Geologer og mannskaper fra Ringebu kommune har iverksatt undersøkelser på rasstedet og i områdene rundt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder