NYE SKOLER: Både prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Aleksandra har gått ved Jansløkka skole i Asker. Til neste år begynner de på hver sine skoler. Foto: Scanpix,

Kronprinsparet tar barna ut av offentlig skole

Sender tronarvingen på privatskole til rundt 100.000 i året

Vil sikre at barna lærer «grunnleggende» engelsk

Erna Solberg til VG: - Står fritt til å velge det de mener er best

For å sikre at prinsesse Ingrid Alexandra får «grunnleggende» engelskkunnskaper tar kronprinsparet barna ut av den offentlige skolen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Prinsesse Ingrid Alexandra blir fra høsten av elev ved Oslo Internasjonale Skole på Bekkestua, mens prins Sverre Magnus skal starte på Oslo Montessoriskole. Det offentliggjorde Det Kongelige Hoff tirsdag.

Begge barna har til nå gått på Jansløkka skole i Asker, men vil fra høsten av få en ny skolehverdag.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit understreker at skolebyttene er valg de som foreldre mener er best for akkurat deres barn.

- For kronprinsparet er det viktig at prinsesse Ingrid Alexandra får et grunnleggende nivå for å tenke, snakke og skrive på engelsk, sier Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen til VG.

- Betyr det at kronprinsparet mener kvaliteten på utdanningen i den offentlige skolen ikke har vært god nok?

- Kronprinsparet er veldig takknemlig for de mange fine årene de har hatt på Jansløkka skole.

- Hva tenker kronprinsparet om de mulige konsekvensene dette kan få for omdømmet til den offentlige skolen?

- Kronprinsparet har vært opptatt av at de må gjøre det valget som de mener er best for deres unger, sier kommunikasjonssjefen.

Ifølge skolen selv koster det i underkant av 100.000 kroner i året for en norsk statsborger å være elev ved skolen Ingrid Alexandra begynner på. 70 % av elevene ved skolen er utenlandske statsborgere, og disse betaler 187.500 kroner for et skoleår.

Til VG sier rektor Janecke Aarnæs ved Oslo Internasjonale Skole at det er åpenbart at hennes elever blir flinkere i engelsk.

- Jeg ser at norske elever generelt snakker bra engelsk. Men det er stor forskjell på å gå på en fullintegrert, engelskspråklig skole og det å gå på en skole hvor engelsk er ett av flere fag, sier Aarnæs.

Hun forteller at skoleledelsen har gjennomført en «uformell samtale» med kronprinsparet i forbindelse med deres søknad om skoleplass.

- Jeg kan med hånden på hjertet si at vi har behandlet prinsessen og kronprinsparet på samme måte som alle andre som søker, sier Aarnæs.

Taus skolestatsråd

Statsminister Erna Solberg vil ikke kritisere kronprinsparet for sitt valg.

- Som alle andre foreldre i Norge står kronprinsparet fritt til å velge den skolegangen de mener er best for sine barn, sier Solberg til VG.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), som har ansvaret for kvaliteten i den offentlige skolen, vil ikke kommentere kronprinsfamiliens valg eller Slottets uttalelser om det faglige nivået på engelskundervisningen i den offentlige skolen.

– Dette er en beslutning kronprinsparet kan ta på lik linje med alle andre foreldre i Norge. Ut over det har Kunnskapsdepartementet ingen kommentar, sier statssekretær Birgitte Jordahl (H).

Heller ikke i Arbeiderpartiet er ledelsen særlig lystne på å uttale seg om det kongelige skolevalget. Det er bare tre dager siden nyvalgt Ap-leder Jonas Gahr Støre stod på partiets landsmøte og talte varmt om den offentlige skolen.

Støre, som også er en personlig venn av kronprinsparet, ønsker ikke å kommentere saken overfor VG. Han vil heller ikke si hva han synes om begrunnelsen, som er å sikre at barna lærer god nok engelsk.

Fra før er det kjent at Støres egne barn har gått på den private Steinerskolen.

Aps utdanningspolitiske talsmann Trond Giske sier dette til VG:

- Montessoriskoler og enkelte internasjonale skoler har vært en del av det norske skolesystemet i mange år. At kronprinsparet benytter dette skoletilbudet for sine barn er deres beslutning som foreldre.

I likhet med Støre er også Giske en kjent venn av flere i kongefamilien. Han har tidligere fått kritikk blant annet fra fagbevegelsen for sine nære bånd til kronprinsparet.

- Flytter seg vekk fra vanlige folk

SV-politiker og stortingsrepresentant Snorre Valen, som er kjent republikaner, reagerer på kronsprinsparets avgjørelse.

- Kongefamilien har alltid gått på offentlig grunnskole, og med dette flytter kronprinsparet seg vekk fra vanlige folk, sier han til VG.

- Betyr det noe at de gjør dette?

- Det har selvfølgelig noe å si når det kommende statsoverhodet sier at hans barn ikke skal gå på offentlig skole, og at det kun er private skoler som er gode nok.

Valen mener det har en egenverdig at så mange so mulig går i den offentlige skolen.

- Særlig et kommende statsoverhode bør gå på skole med vanlige folk. Hun skal være statsoverhode for alle, og da er det en fordel å være bevandret i fellesskapet Norge, sier Snorre Valen.

SVs ungdomspartileder Andreas Halse skriver i en kronikk i VG i dag at «kongehuset nå er godt på vei til å føye seg inn i rekken av stadig mer skamløse eliter».

Bryter tradisjon

Kronprinsparet understreker ifølge hoffet at har vært svært fornøyde med den offentlige skolen.

Prinsesse Ingrid Alexandra begynner til høsten i 5. klasse, mens prins Sverre Magnus begynner på 3. trinn. De vil fortsatt ha nær tilknytning til Asker gjennom fritidsaktiviteter og vennenettverk, heter det i pressemeldingen fra hoffet.

Helt siden Kong Harald var barn har medlemmene av den norske kongefamilien fulgt barnetrinnet i den offentlige skolen. Barna til kronprins Haakon og kronprinsesse Metter-Marit blir dermed de første til å bryte med denne tradisjonen.

Ifølge Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen skal også de tre jentene til prinsesse Märtha Louise og Ari Behn gå på private skoler når de i høst returnerer til Norge etter et opphold i London.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder