I BUTIKKHYLLEN: Digitale radioer. Vi kjøper stadig flere av dem, men fremdeles flest FM-radioer. Foto: ELEKTRONIKKBRANSJEN

Vi kjøpte en halv million «dødsdømte» FM-radioer

FM-radio skal legges ned - nordmenn kjøper det likevel

Nesten tre av fire radioer som ble solgt i Norge i fjor, tar ikke imot digitale signaler. Dermed kan de bli ubrukelige i 2017.

Publisert:

2012-salgstallene fra stiftelsen Elektronikkbransjen viser at nordmenn fortsatt tviholder på gammeldagse, analoge FM-radioer.

I alt kjøpte vi 782.000 radioer i fjor. Av disse var 219.900 enheter utstyrt med digital mottaker. Resten, altså 562.100 radioer, kan bare ta imot analoge FM-sendinger.

Digital-andelen økte likevel betydelig fra 2011 til 2012.

Kulturdepartementets tidsplan er at FM-nettet skal slukkes i 2017, altså om bare fire år. Da blir FM-radioene ubrukelige.

Digitale radiosendinger har vi hatt i Norge siden 1994, men helt til nå har FM-nettet hatt best dekning. I år gires utbyggingen opp. Planen er at 99,5 prosent av Norges befolkning skal ha digitalradio-dekning i desember 2014. Det tilsvarer P1s dekning i dag.

- Vi er i startfasen av et stort utbyggingsarbeid og et stort informasjonsarbeid. Det er en gryende bevissthet om at det vil skje et teknologiskifte på radio, sier kommunikasjonssjef Mari Hagerup i Digitalradio Norge.

I stortingsmeldingen om digitalradio er det satt en rekke krav som må være oppfylt hvis FM-nettet skal slukkes i 2017. Blant annet må digital-andelen ha nådd 50 prosent innen 2015.

- Kan salgstallene tyde på at tidsplanen vil ryke?

- Nei, tvert imot. Alle piler peker i riktig retning, sier Hagerup.

Bilradio er en kategori der DAB-andelen fortsatt er lav. Av bilradioene som ble solgt i 2012, var bare 40.000 av 225.000 enheter digitale.

Nye biler har ofte innebygget radio, og bilen skal forhåpentligvis vare lenger enn FM-nettet.

- Vi kan ikke legge skjul på at det gjenstår å øke DAB-andelen i nye biler, sier Hagerup.

Men hun forteller at av de 20 største bilmodellene har tre av fire nye biler DAB.

- Dessuten kommer det stadig flere adaptere på markedet - alt fra helintegrerte løsninger som må monteres på verksted, til enkle modeller du plugger i sigarettenneren, sier Hagerup.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder