POSE TIL BESVÆR: Rema 1000 vet foreløpig ikke hvordan regjeringens nye poseavgift vil arte seg. Foto:Frode Hansen,VG

Rema 1000: Mye usikkerhet rundt ny poseavgift

Det hersker fortsatt full forvirring om hvordan matbutikkene - og forbrukerne - skal forholde seg til den nye poseavgiften.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Det er åpenbart mye usikkerhet rundt hvordan poseavgiften skal utføres. Vi forholder oss til Finansdepartementet som har sagt de skal komme tilbake på dette i mars, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i REMA 1000 til VG.

Heller ikke i Coop Norge har man fått noe klart bilde av hvordan innkrevingen av den omdiskuterte avgiften skal fungere i praksis.

– Det er for tidlig å svare konkret på disse spørsmålene. Dette må vi få komme tilbake til når vi har fått mulighet til å sette oss bedre inn i saken, skriver kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i en e-post til VG.

Rema 1000s kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer. Foto:Rema 1000,

Siv Jensen: Vil ikke bli kalt «Tante Pose»

Skattelette forsvinner i poseavgift

Ifølge statsbudsjettet Siv Jensen la frem i oktober ville 2,6 millioner nordmenn som tjener under 400.000 få gjennomsnittlig maks 1000 kroner i skattelette. Forhandlingene ga noen endringer, men fortsatt er det lite penger i skattelette til andre enn de med formue.

Samtidig skal det nå årlig samles inn en milliard avgiftskroner fra bæreposer, selv om samarbeidspartiene krangler om hvem det er sitt ansvar. Fordelt på Norges 2,3 millioner husholdninger blir det en ekstra poseavgift på rundt 430 kroner pr familie.

Det innebærer at nordmenn uten formue må se at betydelige deler av skatteletten forsvinner i plastposeavgift.

Ingen miljøeffekt

Virke, som organiserer store deler av norsk handelsnæring, er skeptisk til poseavgiften.

– Vi kan ikke se at dette har noen som helst miljøeffekt, det er en ny avgift som ikke er utredet, tatt helt ut av det blå, og det virker veldig vanskelig å avgrense avgiften, sier kommunikasjonsdirektør Kjetil Høye Sviland i Virke.

Siv Jensen: Vil ikke bli kalt «Tante Pose»

TANTEKAMP: Frp og Venstre krangler fortsatt om hvem som er samarbeidspartienes Tante Pose. Foto:Faksimile VG papir lørdag,

Delvis ut fra VGs spørsmål har han listet opp en rekke trøbbel-områder når hans bransje skal kreve inn den nyskapende avgiften:

** Skal små poser, som f.eks. apotekposer til plaster, ha samme avgift som store Ikea-poser? Trolig ja.

** Hvem skal betale poseavgiften i de bransjene som i dag i stor har gratis poser, som for eksempel klesbransjen? Vet ikke.

** Skal plastposer i rull ha avgift? Neppe, fordi det kun skal gjelde «i forbindelse med handel».

** Kan butikkene fortsette å gi ut en gratis pose hvis man feilberegner antallet man trenger til helgehandelen? Nei, den servicen blir det trolig vanskelig å fortsette med, sier Virke-direktøren. Dermed må kunden frem med kortet igjen, og dermed skape mer kø i kassen.

– Dette blir en stor utfordring for bransjen, og vi får håpe kundene bærer over med oss her, sier Sviland.Kommersielt samarbeid: Rabattkoder