GAZA: Medlemmer av Islamsk Jihad poserer med våpen etter den siste ukes rakettangrep mot Israel fra Gaza og luftangrep fra Israel mot Gaza. Foto: MOHAMMED ABED/AFP/SCANPIX

- Norsk mediedekning gjør Israel til syndebukk

(VG Nett) Konflikten mellom israelere og palestinere får mer medieomtale enn blodigere konflikter andre steder i verden. Organisasjonen Med Israel for fred mener det skaper urimelige fiendebilder.

Øyvind Gustavsen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Organisasjonen Med Israel for fred (norsk ikke-religiøs pro-israelsk organisasjon) har sammenlignet antall saker fra nyhetsbyrået NTB om konflikten i Israel i forhold til Egypt, Syria og Sri Lanka i perioden 2008-2011.

Tallene viser at Israel fikk langt større omtale enn de andre konfliktene (se faktaboks), selv om borgerkriger på Sri Lanka og i Syria krevde flere menneskeliv enn konflikten mellom israelere og palestinere.

- Alle konflikters mor

- Dette skaper et uproposjonalt bilde av konfliktene i verden, der nordmenn forledes til å tro at Midtøsten-konflikten er så mye verre enn alle andre konflikter. Israel gjøres til syndebukk og Midtøsten-konflikten blir oppfattet som alle konflikters mor, sier Conrad Myrland, daglig leder i MIFF.

I perioden 2008-2011 ble drøyt 2000 mennesker drept i konflikten mellom Israel og palestinerne. Til sammenligning er 8000 mennesker drept i Syria siden mars i fjor, ifølge FN. Tapstallene på Sri Lanka er usikre, men FNs utsending Gordon Weiss anslår at 40.000 tamiler ble slaktet ned i 2009.

I januar 2009, mens krigen raste både på Gaza og Sri Lanka, ble Israel omtalt i 566 nyhetsmeldinger fra NTB, mens Syria og Sri Lanka var omtalt 52 ganger.

KRITISK TIL NTB: Conrad Myrland mener NTB får Midtøsten-konflikten til å se verre ut enn de er sammenlignet med andre konflikter. Foto: MIFF

- Fordi NTB skrev ti ganger mer om Israel enn Sri Lanka denne måneden, skapes det inntrykk av at det som skjedde på Gazastripen var mye verre enn det som skjedde på Sri Lanka. De faktiske dødstallene viser at det motsatte var tilfelle, sier Myrland.

- Hva med Kongo og Sudan?

Han understreker at MIFFs telling kun er kvantitativ, og sier ikke noe om innholdet i nyhetsmeldingene fra NTB, som distribueres til de fleste norske medier - inkludert VG.

- Det er et tankekors at konflikter i Sudan og Kongo, som det siste tiåret har kostet millioner av mennesker livet, ikke får en mediedekning som engang er i nærheten av nivået for Midtøsten-konflikten, sier Myrland.

- Norge er politisk engasjert

NTB sier de skriver mer om konflikten i Israel, fordi den interesserer norske lesere mer enn andre internasjonale konflikter.

- Midtøsten engasjerer fordi Norge er så involvert i den politiske prosessen, tidligere gjennom Oslo-avtalen, nå som leder for giverlandsgruppen for palestinere. Dessuten har mange et forhold til Israel, enten gjennom kibbutzopphold i landet, eller fordi mange kristne i Norge følger de religiøse sidene ved konflikten. Vi følger det journalistiske prinsippet om å skrive om det som interesserer norske lesere, sier Ane Haavardsdatter Lunde, leder i NTBs utenriksavdeling.

- Gir ikke det en selvforsterkende effekt, ved at man blir interessert i det man leser om?

- Vi skal følge hovedstrømmen i nyhetsbildet og velger dermed bort mindre kjente konflikter. Slik sett har vår dekning en selvforsterkende effekt.

- Er det NTBs oppgave å opplyse lesere om mindre kjente konflikter?

- Nei, vår oppgave er å levere nyheter om det kundene våre vil ha nyheter om. Hadde vi vært en venstreorientert avis hadde vi skrevet mer om mindre konflikter i Latin-Amerika.

- Israel er norsk innenriksstoff

Ervin Kohn, leder og forstander i Det Mosaiske Trossamfunn, forklarer mediefokuset på Israel med sterke norske følelser til området.

- Veldig mange i Norge har et emosjonelt forhold til Israel og norske politikere posisjonerer seg i forhold til konflikten. Konflikten mellom Israel og palestinerne regnes nærmest som et innenrikspolitisk forhold i Norge, sier han.

Han mener Israel har rollen som den store stygge ulven i den norske folkeopinionen.

- I det norske narrativet er noen sterke og slemme, det er israelerne og jødene. Andre er svake og ofre, det er palestinerne. Norge holder alltid med den svakere part, sier han.

Selv leser Kohn daglig alle de norske riksavisene. Han mener Dagbladet, Klassekampen og enkelte kristne aviser går i grøften ved å glemme å stille kritiske spørsmål til begge partner.

- Dagbladet og Klassekampen skriver i favør av palestinerne og Dagen og Norge Idag i favør av Israel. De glemmer å stille kritiske spørsmål til den siden de foretrekker, sier han.

I hovedsak mener imidlertid Kohn at den norske mediedekningen av konflikten i Midtøsten er langt mer balansert enn for noen år siden.

- Vil være et korrektiv

Norge Idag sier de er et korrektiv til det generelle bildet av Israel i media.

- Vårt utgangspunkt er at Israel blir svært dårlig behandlet i media og vi vil være et korrektiv til det. Men alt vi skriver skal være sannferdig og mulig å ettergå, sier assisterende redaktør Bjarte Ystebø.

Dagens sjefsredaktør Vebjørn Selbekk er overrasket over kritikken.

- Vi har et grunnleggende positivt syn på Israel på lederplass. På reportasjeplass har begge sider sluppet til så lenge jeg har vært sjefredaktør, sier han.

Alexandra Beverfjord, nyhetsredaktør i Dagbladet sier avisen «dekker konflikten på en faktaorientert og grundig måte.»

Bjørgulv Braanen, ansvarlig redaktør i Klassekampen, synes avisen er dårlig til å dekke israelsk politikk.

- På lederplass støtter vi full anerkjennelse av Palestina og en tostatsløsning i tråd med grensene fra før 1967. Jeg er ikke sikker på at vi er for svake på å kritisere palestinske posisjoner, men vi er helt åpenbart for svake på å dekke israelsk politikk og bakgrunnen for de israelske posisjonene, sier han.

Ubalanse i NRK

FORSKER: Cecilie Hellestveit mener NRK gir ulik oppmerksomhet til partene i konflikten mellom Israel og palestinerne. Foto: Privat

Forsker Cecilie Hellestveit gjennomgikk i 2011, på oppdrag fra NRK, kanalens dekning av Midtøsten-konflikten. Hun konkluderte med at dekningen gjennomgående er god, men kritiserte kanalen for å gi palestineres problemer mest oppmerksomhet.

«NRKs narrativ ligger nærmest opptil en forståelse av konflikten som finnes i visse moderate og sekulære Fatah-miljøer, og i visse kretser på israelsk venstreside,» skrev hun i sin rapport til Kringkastingsrådet.

- Gitt hvor mye Midtøsten-konflikten dekkes i Norge, har mediene et særlig ansvar for å utfordre det rådende narrativet gjennom en mangesidig dekning, sier Hellestveit til VG Nett.

- Et utfordrende landskap

Arne Jensen, assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, ser ikke bort fra at norske medier løper i flokk i dekningen av internasjonale konflikter.

- Ja, det kan godt hende vi gjør. Det er et utfordrende landskap å bevege seg i, fordi konfliktene er mange og veldig forskjellige. Å bli en dyktig utenriksreporter er et stort lerret å bleke, sier han.

- Hvorfor ble det skrevet mer om Gazakrigen enn den langt blodigere krigen på Sri Lanka?

- Norge har en sterkere tilknytning til Israel enn til Sri Lanka. Dessuten har konflikten i Midtøsten mer sprengstoff i seg, enn konflikten i Sri Lanka, fordi den trekker stormaktene inn, sier han.

- Oppmerksomhet kan redde liv

Leger Uten Grenser lager jevnlig en oversikt over verdens glemte kriser. Fungerende kommunikasjonssjef Lindis Hurum synes det er trist at media ofte bare gir plass til én krise om gangen.

- Det er bra at Syria nå får oppmerksomhet, men det går på bekostning av oppmerksomheten til andre kriser. Vi ser en tydelig sammenheng mellom medieomtale av kriser og hvor mye hjelp som samles inn til dem, sier hun.

Hurum mener media har et ansvar for å fortelle om de som lider i stillhet.

- Oppmerksomhet er makt og det kan redde liv. Mange millioner lider i verdens glemte kriser. Flyktningene i Sør-Sudan og Den sentralafrikanske republikk fortjener like mye oppmerksomhet som de som lider i Midtøsten, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder