FORSTO HVERANDRE: «Dialekt-bonden» Tor Espen Helle med sin utvalgte i TV2-programmet Jakten på kjærligheten, Sissel Helling Eskildsen. Foto:Trond Solberg,VG

Den store dialekt-flukten: TV-bonden fra Setesdal: Snakker engelsk til nordmenn

Mener dialektbrukere må senke tempoet

Ble selv tekstet på TV

Han må av og til snakke engelsk fordi nordmenn ikke forstår dialekten. Tor Espen Helle (34) fra Valle i Setesdal er uroet over at så mange unge har forlatt dialekten sin.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Det kunne godt ha vært enda flere som snakket dialekt, sier Helle til VG.

Mange vil huske ham som TV-bonden i programmet «Jakten på kjærligheten» sist høst. Enda flere vil huske ham som mannen som snakket så bred dialekt at han måtte tekstes på TV.

LES OGSÅ: BARN OG UNGE DROPPER DIALEKT

Helle mener flere bør snakke dialekt, da vil flere forstå dialekt. Men mener folk som snakker dialekt kan veldig gjerne bli mer bevisst på at de skal bli forstått.

– Senk tempoet

GOD TONE: Tor Espen Helle med sin Valle-dialekt og Sissel Helling Eskildsen med sin Mandalsdialekt, har en god tone fortsatt, selv om det hittil ikke er blitt noe permanent forhold mellom dem. Foto:Trond Solberg,VG

– Noen ganger har jeg sett meg nødt til å legge om lite grann for at jeg skal bli forstått. Men mye dreier seg om å snakke litt langsommere. Det kan gå veldig fort unna dersom jeg snakker med en sambygding. Det dreier seg om å senke tempoet litt, da blir man lettere forstått, sier Tor Espen til VG.

I likhet med det mange distrikter opplever nå, så har også Helle observert at barn og unge «knoter» eller forlater dialekten sin.

– Jeg kan huske fra min egen ungdom at vi guttene i stor grad snakket dialekt, mens jentene slo om til bokmål. Mange syntes nok det var litt flaut å snakke ren Valle-dialekt, sier bonden som også ser positive signaler i dialektbruken.

Han mener det er positivt at TV-kanalene mer enn tidligere lar nyhetsopplesere og programledere snakke sin naturlige dialekt.

For noen år siden ble det et stort rabalder da Ingerid Stenvold som nyhetsanker på NRK Dagsrevyen formidlet nyheter på sin dialekt. Tor Espen Helle heier selvsagt på Ingerid og andre dialektbrukere på TV.

DIALEKT-FORBILDE: Ingerid Stenvold i NRK og andre programledere som bruker sin naturlige dialekt, har en høy stjerne hos Tor Espen Helle. Foto:Frode Hansen,VG

– Det skulle nå bare mangle, egentlig, sier han.

Skryter av TV

– Er du redd for at Valle-dialekten kan forsvinne om en generasjon eller to?

– Nei, jeg tror ikke den gjør det. Mitt inntrykk er at dialekt blir mer og mer populært og mer og mer tolerert. Folk som NRKs Linda Eide (programleder i Norsk Attraksjon) går foran og snakker dialekt på TV. TV-kanalene er i det hele tatt blitt mer åpne for bruk av dialekt. Det legger nok også ungdommen merke til.

– Har du holdt deg til Valle-dialekten hele livet, eller har det blitt litt «knoting» av og til?

– Jeg har holdt på dialekten hele tiden. Jeg knoter ikke mer enn høyst nødvendig – når jeg merker at jeg ikke blir forstått, svarer Helle.

«Lat atte hurei»

– Snakker du like bred dialekt som de eldste i hjembygda di?

– Jeg er nok ikke helt på samme nivå. Det har noe med å gjøre at det har vært en utvikling i dialekten fra min besteforeldregenerasjon til pappa sin generasjon – og frem til min måte å snakke på. Det har hele tiden vært en utvikling.

– Hva er ditt favorittord på din dialekt?

– Det er «gamene» som betyr gøy eller moro og «late atte hurei», som betyr å lukke igjen døren, avslutter Tor Espen Helle.

Sissel forsto alt

Det var Sissel Helling Eskildsen (27) som sto igjen sammen med ham etter det populære sjekkeprogrammet «Jakten på kjærligheten».

Hun synes ikke det var trøblete å begripe hva Helle sa.

– Det var faktisk ingen problemer med å forstå hva han sa, sier Sissel. De to har ikke innledet noe forhold, selv om tonen er god, som Sisel beskriver det på sin mandalsdialekt.

– Synes du selv det er viktig å holde på dialekten?

– Ja, men jeg legger nesten alltid om etter hvem jeg snakker med. Jeg blir så lett fascinert av dialekter, svarer 27-åringen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder