Fiskere i Altaelva fortviler over «hybrid-laks»

SV vil ha hardere tiltak mot oppdrettsnæringen

INNENRIKS

ALTA (VG) Sportsfiskere i Altaelva fortviler over rømt oppdrettslaks som ødelegger for verdens mest eksklusive lakseelv.

Publisert: Oppdatert: 08.09.15 09:16

På slutten av 1800-tallet ble Altaelva omtalt som «verdens mest kjente lakseelv» i The Times of London. Den tittelen vil byens innbyggere gjerne beholde.

Men oppdrettsnæringen truer laksestammen. I sommer har det dukket opp stadig mer laks i mellomstørrelse, som de fleste tror er en form for «hybrid», en blanding av villaks og oppdrettslaks.

Les også: Alf er Finnmarks sterke mann

– Jeg har fisket her hele livet, og det blir jo bare dårligere. Det fantes jo ikke mellomlaks her før. Hvor kommer den fra? Det må jo være fra oppdrettsnæringen, for vi tar ofte rømt oppdrettslaks som har gått oppover i elven, sier Vegar Romsdal Wisloff til VG.

– Det er nå vi kan gjøre noe, hvis vi venter blir det nok for sent å redde elven, fortsetter 31-åringen.

Les også:Skatte-Raymond slaktes av eksperter

Rømninger ødelegger

Daglig leder i Alta Laksefiskeri IS, selskapet som forvalter fiskerettighetene i elven, Tor-Erland Nilsen, sier de har sett store rømninger fra oppdrettsnæring innta elven hvert år de siste årene.

– Før hadde vi to typer laks her: Storlaks på over syv kilo, og smålaks, eller grilles som de kalles, på rundt tre-fire kilo. Nå får vi laks på fem-seks kilo. Vi frykter det er en hybrid, men vi vet ikke sikkert ennå – det skal forskes på, sier han.

– Det vi vet, er at i andre lakseelver har oppdrettslaks blandet seg med villaksen, og at det er stor fare for at det skjer her også. Vi har verdens beste laksestamme, kjent for de virkelig store laksene. Det ønsker vi at skal bestå i fremtiden også, fortsetter Nilsen.

Få siste nytt om valget i VGs valgstudio #vgvalg

Å få fiske i Altaelva er et lykketreff. For lokale innbyggere i kommunen gis det ut 770 fiskekort ved trekning, med en døgnpris på 1500 kroner. Til «utenbys» trekkes kun 75 kort, fra tusenvis av søkere, til en pris på 3000 kroner.

I tillegg kommer det sportsfiskere fra hele verden og fisker i ukevis på de beste stedene, det såkalte «eksklusive fiske», med rådyre og hemmelige priser.

Hovedsak i valget

For kommunestyrerepresentant Tommy Berg fra SV, er laksen blitt hovedsak i valgkampen.

– Laksefisket er både det som driver turismen og økonomien, og det er et helt unikt gode for kommunens innbyggere. Nå må vi innføre strengere straffer, både bøter og tvangsnedlegging, for fiskeoppdrett som ikke klarer å stanse rømninger, sier han.

– Vi vil at fisken skal merkes, slik at rømt fisk kan identifiseres, og riktig oppdrettsanlegg blir straffet, fortsetter Berg.

Flyktningkrisen:Oslo kuttet bosettingsmål etter «hemmelig» avtale med staten

Her kan du lese mer om