FRANSK FØLING: Som ung hadde Grete Faremo så mye ærefrykt for Edith Piaf at hun ikke våget å synes sangene hennes utenfor dusjen. Trekkspillkameraten Kjetil Skaslien overtalte henne da de møttes i AUF. Her gir de VG en intimkonsert med Piaf-sanger på stuegulvet til Skaslien. FOTO: ROGER NEUMANN/VG
FRANSK FØLING: Som ung hadde Grete Faremo så mye ærefrykt for Edith Piaf at hun ikke våget å synes sangene hennes utenfor dusjen. Trekkspillkameraten Kjetil Skaslien overtalte henne da de møttes i AUF. Her gir de VG en intimkonsert med Piaf-sanger på stuegulvet til Skaslien. FOTO: ROGER NEUMANN/VG

Eks-justisminister Grete Faremos (Ap) «ukjente» side: Hør Grete Faremo synge!

INNENRIKS

Hun ville ikke blande musikk og politikk. Nå som Grete Faremo er ute av regjering, kan hun endelig dyrke sin lidenskap.

Publisert: Oppdatert: 07.12.13 13:01

- Det var vanskelig å blande det å synge og å være politiker på toppnivå. Hvis jeg sang i 20 sekunder, fikk det større oppmerksomhet enn om jeg snakket i to timer, forteller den avgåtte statsråden Grete Faremo (58) (Ap).

Startet musikkarrieren i AUF

Hun er kledd i sort og har en stolt holdning på høye heler. I hånden har hun en perm fylt med sangtekster.

Faremo er hjemme hos trekkspilleren og makkeren Kjetil Skaslien (74) i Oslo. Det er 33 år siden de møttes i AUF. Han hadde spilt siden han var fire år gammel, og Faremo gjorde seg bemerket med sin dype røst og sine skarrende r-er fra Setesdal.
Siden har de fremført alt fra Alf Prøysen til Edith Piaf over store deler av landet.

Det er gått halvannen måned siden Faremo gikk av som statsråd og ryddet pulten. Nå er hun på jobbjakt. Faremo mottar etterlønn frem til midten av januar, og har tidligere fortalt VG at hun har fått jobbtilbud - uten å røpe mer.

Inntil videre fyller hun dagene med sang. Faremo synger Piafs «La vie en rose» med sterk innlevelse på stuegulvet, mens Skaslien komper uanstrengt.

Turnerte land og strand

For flere tiår tilbake var de en del av en kvartett som sang firstemte arbeidersanger i Tramteatret-stil.

- Vi hadde oppdrag så og si på annet hvert landsmøte og årsmøte i alt fra parti til forbund i fagbevegelsen og LO selv, forteller Faremo.

Trubadurene holdt bakgårdskonsert i Arendal, gjestet Nitimen en rekke ganger, underholdt ved eldresentre i lunsjpausen i Oslo, og hadde julekonsert i Finnskogen.

På Norgestoppen

Faremo har dessuten behersket sjangre som pop, country og rock. I 2000 lå Faremo og rockesangeren Trond Granlund på 1. plass på Norsktoppen åtte uker på rad med duetten «Losbylinna».

Eks-statsråden syntes anerkjennelsen smakte. Samtidig var de sterkeste møtene dem hun hadde med hverdagspublikummet.

- Plutselig har du kontakt med et publikum på en måte som gjør at du lever på det i mange dager etterpå, sier Faremo.

Var nervøs

Hun har ikke alltid vært like scenevant.

- Jeg begynte min karriere som tiåring på en blindesakskveld. Jeg var så nervøs at jeg satte meg i skjul bak et kateter. Jeg hadde ikke tenkt så nøye i gjennom hvem publikum var, ler Faremo.

- Hvor gammel var du da du begynte å synge?

- Min mor sier det var en ulempe at jeg sang i stedet for å grine da jeg var veldig liten. Hun hadde skylden selv, for hun hadde lært med en sang som hadde 13 vers, svarer Faremo.

Måtte prioritere studiene

Der er ikke bare som toppolitiker hun har valgt vekk musikken. Som jusstudent måtte Faremo ta en krevende beslutning.

- Det var ikke så enkelt å kaste seg med liv og lyst over erstatningsretten etter jeg hadde vært på konsert.
Likevel lot Faremo studiene seire, noe hun ikke har angret på.

- Jeg valgte det trygge og ble juristen med sangen på si, i stedet for sangeren som kunne ha fusket litt i jussen på si.

Spilte trekkspill for Gro

Kjetil Skaslien har derimot valgt musikken, og livnærer seg på trekkspill og bokskriving.

- Jeg er vel den eneste som har spilt trekkspill ved statsministerens kontor - hos Gro, forteller Skaslien.

Det hender at folk kommer bort til musikeren for å spørre ham om hvordan sangvenninnen Faremo er når kameralampene er slått av.

- De spør meg: Er a' så alvorlig, så streng? Gud vet hvor mange ganger jeg har reddet deg. Jeg forteller om smilet ditt og latteren din, om dine gode, varme tanker. Dem er det ikke så mange som er klar over, sier han til Faremo.

- Rart å bli oppfattet som streng

Hun vedgår at det har vært en utfordring å være politiker og samtidig skulle bli sett på som et helt menneske. Justis, forsvar, olje og bistand innbyr ikke alltid til like mye humor.

- Samtidig har det noen ganger vært rart å høre at folk har oppfattet meg så streng. For meg var det mer et ønske om å være forutsigbar og konsekvent, forklarer Faremo.

Se også: Det er ikke første gang Faremo synger. I 2011 fremførte hun sangen «Both sides now» av Joni Mitchell da hun åpnet den nye scenen på Akershus festning.

Her kan du lese mer om