JOBBREISENDE: Pendlere på Oslo S. Foto: Jørgen Braastad ,

Statsbudsjettet: 125.000 mister reisefradraget

Hele 125 000 nordmenn vil med regjeringens forslag til statsbudsjett miste sitt reisefradrag for turen til og fra jobben.

  • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over fire år gammel

Det går frem av regjeringens forslag til statsbudsjett.

Regjeringen foreslår nemlig å øke bunnbeløpet i reisefradraget fra 16,000 kroner til 22.000 kroner - en økning på over 37 prosent

Finansdepartementet selv anslår at om lag 125.000 færre skattytere vil kunne kreve fradraget sammenlignet med dagens regler.

– Ja dette vil slå negativt ut for de med lang reisevei. Dette bunnfradraget, som er din egenandel, øker med hele 6000 kroner, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Reisefradraget gis for arbeidsreiser mellom hjem og arbeidssted og ved besøksreiser til hjemmet.

– Dette vil ramme dem som har lang reisevei drastisk, og jeg kan ikke forstå hva regjeringen mener med å gjøre dette grepet, sier stortingsrepresentant og samferdselspolitisk talskvinne i Senterpartiet, Janne Sjelmo Nordås til NTB.

Les: Sjekk hva du må betale i skatt neste år her

Bunnbeløpet, eller egenandelen, i reisefradraget ble økt fra 13.950 til 15.000 kroner i 2014 og videre til 16.000 kroner i 2015. Satsen for fradraget er 1,50 kroner per kilometer for årlig reiseavstand inntil 50.000 kilometer, mens den er 0,70 kroner per kilometer for reiseavstand mellom 50.000 og 75.000 kilometer.

«Fra og med inntektsåret 2015 gis det dermed ikke fradrag for de første 16.000 kroner og heller ikke for samlet reiseavstand som overstiger 75.000 kilometer.» sier regjeringen.

Se alle vinnerne og taperne: Slik slår de nye bilavgiftene ut

– Med den høyere momsen på transport som er kommet så blir det jo også noe dyrere, kanskje en tusenlapp i året på et par, og komme seg til og fra jobb. Da øker jo reiseutgiftene også noe, sier Sandmæl til VG.

Les også: Finansministeren med ekstra moroskatt

Fradraget vil ifølge regjeringens egne beregninger normalt bli gitt for arbeidsreiser på drøyt 64 kilometer tur/retur, mot 46 kilometer med dagens regler.

Det nye forslaget er ifølge dem en forenkling, spesielt for Skatteetaten. I tillegg blir det selvsagt mindre gunstig med lengre arbeidsreiser. Forslaget vil ifølge dem øke de påløpte skatteinntektene med like under en halv milliard kroner.

De aller fleste som blir rammet er ifølge Finansdepartementet hjemmehørende på Østlandet.

I 2015 blir det gitt fradrag for reiseutgifter (arbeidsreiser og besøksreiser til hjemmet) over et bunnbeløp på 16.000 kroner, men maksimalt for samlet årlig reiseavstand på 75.000 km.

I gjennomsnitt vil skatten ifølge regjeringen øke med 1.350 kroner i året for dem som i dag krever fradraget.

– Det er ingen overdrivelse å si at pendlerne i de store byene er blant de gruppene som gjennom de siste tiårene har opplevd stemoderlig behandling. Men nå ligger det an til konflikter mellom regjeringen og pendlerne, sier Janne Sjelmo Nordås.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder