TAKKET PARTIET: Jonas Gahr Støre takket partiet i sin appell. Til VG sa han at de store byene er viktigst i dette valget. Foto: Helge Mikalsen , VG

Har mistet 100.000 stemmer siden april: Støre til VG: – Jeg har gjort alt jeg kan i valgkampen

Raymond Johansen: – Klar for å gå til de De Grønne

Ap har gått fra målinger på over 40 prosent, til 32,3

FOLKET HUS (VG) Jonas Gahr Støre sier til VG at han føler han har gjort alt han kan i denne valgkampen. Men til tross for en pangstart på prognosene, har Ap mistet over 100.000 velgere i løpet av valgkampen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– At vi får større mulighet til å føre Arbeiderparti-politikk flere steder, da må vi gå fra, og da vil vi ha gjort et godt valg. Vi har lagt vekk på å vinne store og mellomstore byer. Vi har gått tilbake i byene i tidligere valg, og det vil vi gjøre noe med nå, sier Støre til VG på vei inn til valgvake på Folkets Hus, som svar på hva som skal til for at han er fornøyd med valget.

SÅ HØYT: Jonas Gahr Støre viser VG hvor høyt de må komme for å være fornøyde. Foto: Helge Mikalsen , VG

– Det ligger an til å bli veldig jevnt i de store byene, men Ap har tapt oppslutning samlet sett i valgkampen. Hva tenker du om det?

FÅ RESULTATER HER

– Vel, valget er den virkelig målingen. Ap vinner ikke innflytelse alene, så noen ganger må kanskje vi gå litt ned for at andre skal gå opp, slik at vi samlet sett før en ny kurs. Men her er det mange lokalvalg, og det er ikke jeg som er på valg – så det er ikke den nasjonale tallene, men de lokale resultatene som teller, sier Støre.

– Men veldig mye av fokuset har vært på din rolle i valgkampen, og i debattene. Hva synes du selv om innsatsen din i valgkampen?

– Jeg har gjort alt jeg kunne i hvert fall, så får andre vurdere det etterpå, sier Støre til VG.

Etter å ha holdt en appell gikk Støre rett inn på bakrommet i Folkets Hus - og har foreløpig ikke vært tilgjengelig for kommentarer etter målingene.

Følg valget i VGs direktestudio her

Når målet, men går ned

På vei inn Støre sa videre at han ville være fornøyd dersom man går opp i forhold til forrige valg – slik målingene tyder på. Ap styrer også mot byrådsmakt i både Oslo og Bergen. Da gikk stemningen i taket i Folkets Hus.

Men tallenes tale er klar: Fra målinger på over 40 prosent en rekke steder før landsmøtet, falt Ap til 36,8 prosent på VGs måling i april da valgkampen begynte. På lørdag ble Ap målt til 31,3 prosent, mens valgdagsmålingen viser 32,3 prosent.

Hvis vi tar utgangspunkt i valgdeltagelsen 2011, som var 2 435 289 stemmer – eller ca. 25 000 stemmer per prosentpoeng – kan vi slå fast at Ap har mistet ca. 100.000 stemmer siden april 2015.

Spent Oslo-topp

Listetopp for Ap i Oslo, Raymond Johansen ankom Folkets Hus rett før Støre, og på vei inn sa han til VG at han er klar til å overta makten raskt, og at han uansett ikke angrer på at han har gått til valg på å innføre eiendomsskatt.

– Jeg tror på ærlighet i politikken, og er veldig komfortabel med at vi tok det valget. Nå er jeg klar til å ta kontakt med De Grønne, og vi kan raskt starte sonderinger dersom de borgerlige ikke får flertall. For det vil være et signal om at byen ønsker et nytt byråd, sier Johansen.

Byrådslederkandidaten ankom Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus rundt klokken 20.30. Der gikk han rett på scenen foran de spente partifellene før han forsvant ut på bakrommet sammen med sine nærmeste rådgivere for å følge opptellingen.

Bakgrunn: Disse sakene kan ha avgjort valgkampen

Ap har fått mye pepper i valgkampen, men likevel kan det bli en stor seier for partiet dersom det blir mange seire i de største og nest største byene, forklarte Støre til VG dagen før valget.

Les også: Slaget om storbyene avgjør hvem som bli valgvinner

Også nestleder Hadia Tajik sier til VG at de store byene blir viktige for Ap i kveld.

– Vi hadde et veldig godt resultat i 2011, og vi håper på noe tilsvarende nå. Selvsagt vil vi vinne flest mulig kommuner og fylkeskommuner, men kampen i de store byene er ekstra viktig, sier Tajik til VG i Folkets Hus.

- Hvor viktig er det for Ap å ta makten her med tanke på stortingsvalget i 2017?

- Det er først og fremst viktig for innbyggerne som bor der. Dette er byer og regioner i stor vekst, og det er viktig at denne veksten kommer alle til gode.

Kjendis-hjelp

I Oslo har byrådsleder Raymond Johansen blant annet fått med seg en rekke kjente Oslo-profiler for å dra velgere.

En av dem som har vært trekkplaster er advokat Geir Lippestad, som fra sin 33. plass på listen er avhengig av personstemmer for å komme inn i bystyret.

– Jeg er veldig spent på om jeg har får nok kumuleringer til å komme inn i bystyret, det er jeg veldig innstilt på, sier Lippestad til VG.

– Er du innstilt på å ta en byrådslederpost dersom du blir tilbudt det?

– Det har jeg helt ærlig ikke tenkt på, svarer Lippestad.

Frir til KrF

Raymond Johansen varslet i helgen at Ap vil forsøke å få til en avtale med KrF, som har et mangeårig samarbeid med Høyre i hovedstaden. Bakgrunnen er at Oslo Ap føler at KrF står nærmere Ap enn sentrumskamerat Venstre, som har en tydeligere allianse med Høyre.

– Vi ønsker et bredest mulig samarbeid for en ny retning for byen, og Ap har bevist tidligere at vi kan samarbeide på tvers av blokkene, sa Johansen til VG, og vistetil regjeringsdannelsen i 2005 da de samarbeidet med Sp.

Men det naturlige for Ap blir uansett å gå først til de andre opposisjonspartiene, for å sondere mulighetene.

– Dersom de borgerlige taper flertallet, vil jeg umiddelbart sette i gang sonderinger med partiene som nå er i opposisjon. En ny retning kan være et samarbeid mellom flere partier, men det kan også være i form av en bred erklæring. Vi har lang erfaring med forpliktende samarbeid, sa Johansen før valget.

Les også: Slik vil Ap oppklare om eiendomsskatten

Ap har samarbeidet med SV både i byråd og i regjering, og Johansen startet selv sin politiske karriere som SV-mann. Sånn sett er det naturlig å få dem inn i et samarbeid i byrådet. Men en avtale om samarbeid i bystyret kan også være aktuelt.

– Vi er klare for å snakke med Raymond og de andre på rødgrønn side på tirsdag morgen, og ønsker et politisk skifte i Oslo. Hvilken form samarbeidet vil ta, avgjøres av forhandlingene, sier SVs førstekandidat Marianne Borgen til VG.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) kommer man trolig ikke utenom dersom man vil styre hovedstaden. De ligger an til å gjøre et brakvalg og få fem mandater i bystyret.

Les også: Ap frir til MDG, Høyre sier nei takk

MDG er i utgangspunktet blokkuavhengige, men en gjennomgang VG har gjort, viser at de i all hovedsak stemmer med venstresiden.

Planen til Raymond Johansen er å gå langt for å møte MDG på miljø. Etter hva VG forstår er man villige til å tilby posten som byråd for miljø- og samferdsel, for å få en avtale.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder