Ap kan bli avhengig av De Grønne i storbyene

NEDTUR: Velgerne griper ikke lenger etter Ap-leder Jonas Gahr Støres (t.h.) hender. Nå må nestleder Hadia Tajik (t.v.) svare på spørsmål etter måling på «bare» 33,1 prosent oppslutning. Foto:Nils Bjåland,VG

Rett ned for Jonas & co

Nedturen etter landsmøtet fortsetter for Ap. Nå kan det bli De Grønne som må redde partiets drøm om mer storby-makt.

 • Pål Ertzaas
 • Øyvind Engan (grafikk)

Artikkelen er over fem år gammel

Ap er stadig lenger unna drømmen om 40 prosent oppslutning på VGs partibarometer. Partiet lå stabilt over den magiske grensen gjennom det meste av vinteren, da velgerne ble spurt om hva de ville stemme i stortingsvalg.

Den første smellen kom da InFact i mars begynte å spørre om hva velgerne faktisk ville stemme i høstens kommunevalg. Også i denne målingen er velgerne spurt om kommunevalg, og netyuren fortsetter for partiet. Ap er nå tilbake på nivået fra før Erna og co la frem sitt omstridte budsjettforslag i fjor høst, der den økonomiske hovedsatsingen var skattelette for de superrike.

– Det er vanskelig å trekke kategoriske konklusjoner på basis av slike enkelttall, for på en annen måling i dag går vi sterkt frem, sier Ap-nestleder Hadia Tajik til VG.

– Hvilke saker tror dere er årsaken til at flere forlater Ap?

– Vi tror ikke noen enkeltsaker er utslagsgivende. Selv om vi på denne målingen går noe tilbake er vi på et ganske høyt nivå, og vi vet også at Ap normalt får litt lavere oppslutning i kommunevalg, sier Tajik.

Les også: Lokal kalddusj for Ap.

Ap har surfet på en medgangsbølge siden Jonas Gahr Støre overtok etter Jens Stoltenberg for ett år siden.

– Det kan se ut som Ap er over toppen, og partiet svekker seg kraftig nå. Det er den kraftigste endringen over tid. I tillegg vokser De Grønne, sier fagsjef Knut Weberg i InFact.

Her er VGs ferske partibarometer:

– Jøje meg

KAN GLISE: Rasmus Hansson er MDGs eneste stortingsrepresentant. Nå vil 5,0 prosent av velgerne stemme på partiet i høsten valg. Foto:Janne Møller-Hansen,VG

Og en av årsakene til Miljøpartiet De Grønnes (MDG) suksess er nettopp at de henter velgere fra Ap. 2,5 prosent av velgerne som sier de stemte Ap i stortingsvalget 2013 sier at de nå vil stemme MDG.

På denne målingen har partiet 5,0 prosent oppslutning, og er dermed på nivå med de andre mindre partiene, KrF, Venstre, Sp og SV.

– Jøje meg, det var voldsomt. Det er godt med barometer som viser at det vi gjør er riktig, sier partiets eneste stortingsrepresentant Rasmus Hansson om oppgangen på 2,1 prosentpoeng fra april.

Til tross for velgerlekkasjen er det nettopp MDG som kan bli redningen for Aps drøm om makt i flere storbyer. I Oslo får partiet 8,8 prosent oppslutning, og er med det hovedstadens tredje største parti - etter Ap og Høyre.

– Vi har sett flere målinger som viser det samme. Denne velgerstøtten skal vi bruke til å gi plass til folk i stedet for biler i gatene, til å få Oslo-lufta ren og få en grønnere by, sier Hansson.

Nei til ny E18

Han vil ikke avsløre om partiet kommer til å støtte et borgerlig eller Ap-styrt byråd, men sier at å få stoppet bygging ny E 18 fra vest blir et av hovedkravene:

– Å bygge den strider mot det meste vi er for. Det går mot klimaforliket, øker biltrafikken inn til storbyene og går mot EUs mål om 40 prosent reduksjon i klimautslippene fra samferdsel på 15 år, sier Hansson.

Ifølge beregninger TV 2 har gjort med utgangspunkt i sine egne målinger kan MDG komme på vippen i blant annet Oslo, Skedsmo og Bodø. Dersom fremgangen fortsetter kan partiet også bli avgjørende også i andre store byer.

Ap-nestlederen er ikke skremt av MDGs vekst, men tror tvert i mot partiet kan bli en viktig alliansepartner:

– Vi kjenner dem som et interessant parti som vi har samarbeidet med i Stortinget i noen saker. Jeg opplever også at Ap i de store byene har god kontakt med partiet, sier Tajik.

Det kan komme godt med dersom utviklingen fortsetter. For bakgrunnstallene i målingen tyder på at MDGs vekst kan være noe mer enn et blaff:

Vinner blant de unge

Blant velgere under 44 år har partiet i denne målingen 6,2 prosent oppslutning, blant de over 65 prosent er det bare 2,7 prosent som støtter Stortingets nykomling.

For Ap er det nå motsatt. Etter å ha hatt over 40 prosent oppslutning blant unge velgere gjennom store deler av fjorårets opptur, er det nå blant de over 45 år at partiet gjør det best. Aller dårligst gjør partiet det blant velgere under 29 år i denne målingen, med bare 26 prosent oppslutning.

KAN SMILE IGJEN: Statsminister Erna Solberg (H) får igjen flere velgere, ifølge InFacts partibarometer for mai. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Regjeringspartiene har en etterlengtet opptur på denne målingen. De har vært i hardt vær i vinter etter at problemsakene og flaue tilbaketog tårnet seg opp.

Høyre får 23,9, som er nærmere nivået Erna Solberg & co hadde før de la frem statsbudsjettet i oktober, etter en vinter med mange nedturer på målingene.

Frp går også fem, men med beskjedne 0,5 prosentpoeng. Partiet opplevde derimot et større hopp fra mars til april, da økte partiet fra 10,6 til 12,2 prosent oppslutning.

SV ligger lavest av småpartiene, og er med 4,1 prosent såvidt over sperregrensen, dersom denne oppslutningen skulle holde seg helt til stortingsvalget i 2017.

Les også

 1. Ap-Libe i Twitter-krangel med Ap-Jonas

  Mens Ap-leder Jonas Gahr Støre forhandlet om en løsning for å hente syriske flyktninger til Norge, kom varaordfører i…
 2. Rekord-motstand mot søndagsåpent

  Motstandere av søndagsåpne butikker setter rekord i…
 3. Framgang for Frp i ny måling

  Fremskrittspartiet går fram 2,4 prosentpoeng til 13,3 prosent på Aftenpostens partibarometer for mai.

Mer om

 1. Kommunevalg 2015
 2. Arbeiderpartiet (Ap)
 3. Politikk

Flere artikler

 1. Ny måling: De unge strømmer til De Grønne

 2. Ap har tapt hver tiende velger siden juni

 3. VG-måling: Sammen er MDG og SV dobbelt så store som Frp

 4. Fersk VG-måling: Partiene sliter med å flytte velgere

 5. Ap har mistet 49.000 velgere til MDG

Fra andre aviser

 1. Små krumspring blant velgerne

  Aftenposten
 2. Partibarometer: Sterkt Høyre, svakt Frp

  Aftenposten
 3. Miljøpartiet over sperregrensen i ny Aftenposten-måling

  Aftenposten
 4. Ap taper mest på at det er lokalvalg til høsten

  Aftenposten
 5. Ny måling: Sp like store som Frp på Stortinget

  Aftenposten
 6. Frp får et løft på ny stortingsmåling

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder