Frp møtte internasjonal presse: - Naturlig at det kobles til Breivik

Frp holdt internasjonal pressekonferanse for å rette opp inntrykket av partiet, men utenlandske korrespondenter mener de ikke har grunn til å klage.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Frp kalte inn internasjonal, og norsk, presse for å rette opp inntrykket av partiet som et høyreekstremt parti, noe det føler seg feilaktig presentert som etter valget.

- Internasjonale medier er opphengt kun i vår innvandringspolitikk. Vi er ikke et anti-innvandrings parti, det er ikke vår hovedsak, men en av flere viktige saker, sa netsleder Ketil Solvik-Olsen.

- Ja, vi har hatt en terrorist som partimedlem, men det var før han ble radikalisert, fortsatte han med referanse til koblingen til massedrapsmannen Anders Behring Breivik.

- Hans ideer kunne ikke vokse i Frp. En gal manns ideer kan ikke knyttes til ett parti.

Men Björn Lindahl, som skriver for Svenska Dagbladet og sitter i styret til Foreign Press Association Norway, mener Frp ikke har så stor grunn til å hisse seg opp over at partiet og Breivik nevnes i de samme artiklene i utlandet.

Internasjonal sak

- Det er naturlig at det kobles til Breivik. Det er valg i Norge to år etter Utøya, og man ser på utviklingen som har vært her siden massakren, sier Lindahl.

- Breivik er en større sak internasjonalt enn både Jens Stoltenberg og Siv Jensen. Jeg synes ikke dekningen har vært så ille, men det er tatt noen uheldige deskgrep i noen saker, sier Lindahl.

Lindahl viser til en av avisartiklene som også Frp reagerer særlig sterkt på, der den engelske avisen The Independent slo opp et bilde av Breivik sammen med et bilde av Siv Jensen.

BREIVIK-KOBLING: Den britiske storavisen The Independent omtalte Breiviks tidligere tilknytning til Frp etter valget. Faksimile: independent.co.uk

Reportasjelederen ved Independents utenriksavdeling sier til VG at han ikke var klar over noen pressekonferanse i Oslo, men at avisen muligens tar inn stoff dersom det kommer fra ett av nyhetbyråene.

I løpet av de tre første dagene etter valget ble koblingen mellom Frp og Breivik blitt nevnt i over 1100 artikler verden over, skriver fagbladet Journalisten.

- Misforstått

- Vi føler at bråket rundt vår artikkel i Norge muligens skyldes at Frp har misforstått artikkelen. Overskriften viste til Breivik, men innholdet var en gjennomgang av den politiske endringen i Norge etter Utøya-massakrene og av valgresultatet der Frp ligger an til å komme i regjering, uttaler avisen til VG.

En Oslo-korrespondent hos ett av verdens største nyhetsbyrå sier til VG at han dropper å dekke pressemøtet.

- Vi oppfatter dette som et stunt rettet mot norsk presse, der Frp vil bruke internasjonal nyhetsdekning for å gjøre seg mer spiselige, sier den erfarne korrespondenten.

Han vil ikke siteres ved navn, for å unngå en «krig med Frp», men sier flere av korrespondentene i Foreign Press Association Norway, deler hans syn.

- Balansert dekning

- En del av de mest negative sakene som er blitt skrevet om Frp er skrevet uten dekning fra Norge. Hovedinntrykket vårt er at dekningen herfra har vært balansert. Vi er overrasket over at 22. juli ikke har vært et større tema i den norske valgkampen, sier den erfarne korrespondenten, som ikke skal dekke pressekonferansen.

Nyhetsbyrået Reuters opplyser at de skal dekke pressekonferansen. Leder ved Oslo-kontoret, Balazs Koranyi, har også omtalt Frp som et anti-innvandringsparti i en artikkel der det påpekes at Breivik tidligere var medlem i partiet.

- Reuters driver med balansert og rettferdig nyhetsrapportering. Jeg har ingen følelser om denne saken, sier Koranyi.

- Svekker Norges omdømme

Frp sender ikke partileder Siv Jensen til pressemøtet, hun er opptatt med regjeringssonderingene. I stedet kommer nestleder Ketil Solvik-Olsen og FpU-leder Himanshu Gulati.

REAGERER: Himanshu Gulati er Fpu-leder. Foto: Petter Emil Wikøren

- Både Frp og jeg er vant til usakelig angrep, men en del av artiklene i utenlandske medier har gjort vondt å lese. Det er feilaktige framstillinger, som vi mener svekker Norges omdømme, sier Gulati til VG.

- Det er hårreisende når partiet sammenlignes med Breivik. Jeg skal forklare om hans tidligere medlemskap og aktivitet i FpU, sier Gulati.

- Vi er heller ikke noe søsterparti til Sverigedemokratene og Dansk Folkeparti. Vårt eneste søsterparti Norden er danske Venstre, men det nevnes ikke, sier han.

- Urimelig

- Vi er ikke et anti-innvandrings parti, men vil ha en strengere, mer rettferdig innvandringspolitikk, sier Gulati, som selv har bakgrunn fra India.

Leder for internasjonal avdeling i Frp, Kristian Norheim, sier invitasjoner til pressemøtet er sendt ut via Foreign Press Association Norway, til de største nordiske avisene, og via en del norske ambassader.

- Det blir spennende å se hvor mange som tar utfordringen og møter opp, sier Norheim.

Valgforsker Frank Aarebrot, som selv er medlem i Ap, skal delta på pressemøtet for å klargjøre Frps ståsted.

- Det er urimelig å sammenligne Frp med Dansk Folkeparti, Sverigedemokraterna og Sannfinnene, som på en helt annen måte enøyd er opptatt av innvandringspolitikk, sier Aarebrot til Aftenposten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder