VIL HA ENDRING: Marte Gerhardsen er leder for tankesmien Agenda. Nå mener hun at Ap bør modernisere flyktinge- og asylpolitikken slik at den blir mer human. Foto:Mattis Sandblad,VG

Marte Gerhardsen: Ap har latt Frp styre innvandringsdebatten

Samme dag som Ap samles til landsmøte, tar lederen for den Ap-dominerte tankesmien Agenda et grunnleggende oppgjør med partiets asyl- og innvandringspolitikk.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I en kronikk i torsdagens VG stiller tankesmien Agendas leder Marte Gerhardsen flere spørsmål til dagens flyktning- og asylpolitikk. Agenda har tette bånd både til Ap og fagbevegelsen.

Nå kaster Gerhardsen seg inn i den betente asyl- og innvandringsdebatten i Ap, som etter alle solemerker vil prege partiets landsmøte som begynner torsdag.

– Jeg mener det er på tide at Arbeiderpartiet gjør en grundig analyse og staker ut politikk for fremtiden på asylspørsmålet som svarer til utfordringene vi har i verden, sier Gerhardsen.

I kronikken er hun tydelig på at Ap, sammen med de andre partiene, har latt innvandringsmotstanderne i Frp få styre norsk innvandringsdebatt gjennom mange år.

– Har Ap vært for feige i asyldebatten?

– Jeg vil ikke bruke det ordet, men jeg mener at Frp har hatt for stor innvirkning på innvandringsdebatten. Det på tide å analysere situasjonen på nytt, sier Marte Gerhardsen til VG.

Får kritikk

I kronikken spør Gerhardsen seg om hvorfor Arbeiderpartiet blir «sett på som et av partiene med den mest restriktive flyktning- og innvandringspolitikken i norsk politikk».

LES OGSÅ:Mener Venstre og KrF ble lurt om asylbarna

Utspillet kommer i kjølvannet av at Venstre-leder Trine Skei Grande kom med et knallhardt angrep på Arbeiderpartiets asyl- og innvandringspolitikk under helgens landsmøte, hvor hun blant annet tok til orde for at «Støre bør prøve å finne tilbake til røttene til det som partiet hans engang sto for».

– Ap er ikke bare på feil side i denne saken, de er langt bortenfor alle andre partier. Nå er de det partiet som vil motta færrest kvoteflyktninger, som er imot engangsløsningen og de er imot regelendringene vi har kjempet igjennom. Med Aps politikk ville de 152 lengeværende asylbarna som har fått opphold på grunn av vår innsats, blitt sendt ut, sa Grande til VG under landsmøtet.

Men Ap-leder Jonas Gahr Støre svarte Venstre-lederen med at han ikke mener det er behov for å endre partiets asylpolitikk.

– Skjer på vår vakt

Gerhardsen er leder for tankesmien Agenda, og har selv vært aktiv i Arbeiderpartiet. På midten av 1990-tallet var hun leder for Oslo AUF.

Likevel mener hun at dette ikke er å komme med kritikk av sine egne.

– Jeg tenker at dette er å komme med et konstruktivt innspill og jeg tror det er mange i Ap som mener det er på tide å ta debatten. Det er sånn at det burde være et flertall på stortinget for en flyktningpolitikk som følger internasjonale retningslinjer og føre en mer anstendig flyktninge- og asylpolitikk, sier hun til VG.

LES OGSÅ:Slik ble avtalen om asylbarna

Hovedlinjene i Aps, og også Høyres, moderne flyktning- og innvandringspolitikk ble lagt på 1990-tallet. Det skjedde etter at blant andre Marte Gerhardsens far, Rune Gerhardsen, tok et oppgjør med «snillismen» og krevde at samfunnet skulle stille strengere krav til innvandrerne.

Nå mener altså Agenda-lederen at Ap har gått alt for langt i retning av Frp i asyl- og innvandringsspørsmål.

– Jeg må ta ansvar for det jeg sier. Det har ikke vært flere mennesker på flukt siden andre verdenskrig, sier hun og legger til: – Det skjer på vår vakt, og det både kan og bør Ap ta innover seg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder