BANEBRYTENDE: Ingen har sett Gliese 581g, men forskere har avbildet planeten slik de tror den ser ut. Foto: AP

Ny planet er borte

(VG Nett) For to uker siden mente astronomer de hadde funnet den første planeten som mennesker kunne bo på, i tillegg til jorden. Nå er Gliese 581g borte.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Det var et team med forskere fra blant annet University of California som gjorde den banebrytende oppdagelsen for et par uker siden. Nå har også forskere fra Geneva Observatory forsøkt å finne planeten, uten hell. Denne uken fortalte de at de er redde for at Gliese 581g aldri har eksistert.

Et forskerteam fra Geneva Observatory har lett etter planeten som ble funnet av forskere fra blant annet University of California. De kan ikke finne planeten, og er redde for at den aldri har eksistert.

- Hvis det var signaler fra Gliese 581 i våre data, så skulle vi ha klart å finne den, sier Francesco Pepe fra Geneva Observatory, ifølge Daily Mail.

Det spektakulære funnet fikk mye oppmerksomhet for et par uker siden. Ifølge forskerne lignet planeten svært mye på jorden, så mye at den kunne være beboelig for mennesker. Overflaten på planeten skulle være hard, og temperaturen skulle være slik at vannet verken kokte bort eller ble til is. Men nå er altså signalet fra planeten borte.

- Vi prøver ikke å bevise at planeten ikke eksisterer. Det er veldig vanskelig å bevise at noe ikke fins. Vi sier bare at vi ikke ser et tydelig signal som skiller seg ut fra støyen, sier Pepe.

- Skuffende

En av dem som syntes det nye funnet var spennende, var astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard. Han innrømmer at han er litt skuffet over det som nå har kommet frem.

- Gliese 581 er veldig spennende, men det er kanskje litt skuffende at ikke alle er enige om den er der eller ikke. Men jeg vet at det kommer så mye mer spennende og det hadde vært flott om den hadde vært der, sier han.

Han vil imidlertid ikke ta sorgene på forskudd.

- Dette er veldig marginale målinger. Forskjellige forskergrupper vil ha forskjellige målinger og tolke det på forskjellige måter. Siste ord er nok ikke sagt i denne saken, sier han til VG Nett.

Vet mer om et år

Han forklarer at ingen har sett den mulige nye planeten, men at man finner den ved å se på den såkalte moderstjernen.

- Planetene rundt får moderstjernen til å vagge gjennom rommet og trekker den kanskje til høyre eller venstre. Men mange forskere er ikke enige om hvordan man skal tolke vaggingen. Det er mange forskjellige planeter som trekker på sin måte, sier han.

Han sier at de vil vite mer om planeten i løpet av et år.

- Vi har oppdaget en rekke andre planeter i dette
planetsystemet allerede og jeg vil gjette på at det er noe der, men jeg er ikke sikker, sier han.

- Nøyaktig og ærlig

Steven Vogt, som leder teamet fra University of California som skal ha funnet den nye planeten, vil foreløpig ikke kommentere saken fordi han ikke har sett materialet som ligger til grunn for de nye oppdagelsene. Men han sier til New Scientist at han ikke er overrasket fordi det er snakk om veldig svake signaler.
- Jeg føler meg sikker på at vi har rapportert nøyaktig og ærlig om usikkerheten rundt dette og gjort en grundig og ansvarsfull jobb for å finne informasjonen som ligger i disse dataene, sier Vogt.

Han legger til at de ennå har til gode å rapportere feil, etter 15 år på planetjakt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder