HOT DOG: Selv korte turer inn i en butikk kan få fatale følge for en hund eller et barn som er etterlatt alene i bilen. Foto:Microstock / Russian Federation,

Ikke gå i varme-fella

Ikke nok å parkere i skyggen

Hunder trenger konstant tilgang på vann

Aldri etterlat barn og dyr alene i en bil på varme sommerdager, advarer lege og veterinær.

Magnus Wright Jacobsen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Sommervarmen har nå lagt seg over store deler av Norge. Dermed bør du være ekstra på vakt om du har med deg barn eller kjæledyr på biltur. Forlater du bilen, kan temperaturen fort stige til farlige høyder – selv om det er overskyet eller om bilen er parkert i skyggen (se nederst i saken for eksempel). Konsekvensene kan bli fatale om barn eller dyr etterlates i en bil alene når det er varmt.

VG DIREKTE:Gjenopplev vår direktesending fra VG-bilen i Bjørvika, og se hvor varmt det ble i bilen en varm sommerdag i Oslo.

– Jeg mener at barn aldri må etterlates i bil på varme sommerdager som denne. Ikke for noen få minutter engang, sier lege Katharina Pracon.

Hun sier konsekvensene kan inntreffe mye raskere enn man skulle tro.

– I stillestående bil er det bare noen minutter som skal til før det temperaturen stiger, og som en følge av dette stiger kroppstemperatur naturligvis også, som ved over 41 grader kan fort lede til hjertestans og hjerneskade, advarer Pracon.

Barn tåler varme dårligere

Hun peker på at barn tåler dehydrering dårligere enn voksne og er mer utsatt for å få heteslag. Dette fordi har større kroppsoverflate og mindre masse, samtidig som temperaturreguleringen ikke er fullt utviklet.

FARLIG VARME: Lege Katharina Pracon sier kroppstemperaturer på over 41 grader kan lede til hjertestans og hjerneskade. Foto:Privat,

– Hvis de er veldig små kan de ikke engang si i fra om at de ikke har det bra. Det er litt som å sette en voksen person med munnbind inn i en varm bil, dobbelt så lenge og plusse på 15 grader, sier Pracon.

Hun understreker at barn kan være i risikosonen også ved vanlig bilkjøring på varme dager, og at man bør sørge for gjennomtrekk og rikelig med væskeinntak.

Selv for voksne personer kan det være en prøvelse å holde ut inne i en varm bil. Torsdag klokken 14 gikk VGs journalist inn i en svart bil plassert på en sommervarm parkeringsplass ved operaen i Bjørvika i Oslo. Her kan du se hele eksperimentet som varte i en time og 40 minutter. Og her er livestudioet som fulgte eksperimentet minutt for minutt. Varmen steg til over 40 grader, mens det nærmest dampet inne i bilen - en prøvelse for både gjestene og VGs journalister.

– Tenk deg om

Veterinær Silje Hvarnes ber også folk være svært forsiktige om de skal ha med seg hund, katt eller andre kjæledyr på biltur.

ADVARER: Veterinær Silje Hvarnes mener man bør unngå å ha med hunder på biltur i sommervarmen. Foto:Marte Vike Arnesen,VG

– Når det er så varmt som nå, skal man virkelig tenke seg om før man tar med dyr i bilen. Selv om det ikke er sol utenfor, så kan det «koke» innenfor dersom man setter fra seg bilen. Til og med inne i et parkeringshus kan det bli veldig varmt uten aircondition og med lukkede vinduer, sier Hvarnes.

For litt over en måned siden døde en hund av overoppheting da den ble etterlatt i en varm bil under en hundeutstilling i Drammen. Og tilfelle er langt fra enestående. Hvert år utsettes hunder for overoppheting som kan ende med lidelser eller dødsfall. Hvarnes mener at dette eksempelet viser at selv de mest hundekjære blant oss kan forårsake slike uhell.

– Jeg tror folk har blitt mer bevisst på farene ved å etterlate dyr i en varm bil. Men vi lever i en stresset hverdag, og da kan det lett gå galt, sier veterinæren.

Dagsformen avgjør

Hvarnes mener man også må ta hensyn til at dagsformen til kjæledyret ditt har betydning for hvor godt en den takler varme.

– Kanskje har hunden klart å være to timer inne i en varm bil før, men det er ikke sikkert den klarer det neste gan, sier hun.

Hunder kvitter seg med varme gjennom å puste og pese, og har en varm pels. Dermed blir hunder raskere dehydrert enn mennesker. Dette gjør at hunder trenger tilgang på vann konstant. Her kan det også være lurt å finne ordninger som gjør at ikke en vannskål i et hundebur velter.

– Uten vann kan en hund kollapse, og i verste fall gå i sjokk, sier hun.

– Lokaliser bilens eier

Mattilsynet har laget følgende råd for dem som ser en hund som er innesperret i en varm bil:

«Dersom du ser en hund som sitter innesperret i varm bil, må du forsøke å lokalisere bilens eier. Dette kan du gjøre via SMS til Statens vegvesen. Tast inn REGNR (mellomrom) og registreringsnummer, og send meldingen til 2282 (eksempel REGNR AJ29347). Hvis du ikke får tak i bilens eier, må du kontakte politiet på telefon 02800. Dersom dyret lider og du verken oppnår kontakt med eier, politi eller Mattilsynet kan du ta deg inn i bilen for å hjelpe ut dyret. Men du må være overbevist om at dyret lider, og du må være forberedt på å forklare deg for politiet om hvorfor innbruddet var nødvendig.»

Sjekk tabellen under for hvor varmt det kan bli inne i bilen en sommerdag:

Foto:,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder