Stor kåring av ekte, norske helter: Hvem er din helt?

Årlig hedrer britene sine hverdagshelter i en storstilt prisutdeling. Nå skal norske helter kåres i Norge også – kanskje du kjenner noen som fortjener å bli satt pris på?

May Linn Gjerding
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

TVNorge skal i samarbeid med Gjensidigestiftelsen og VG finne og hylle vanlige nordmenn som har gjort noe helt ekstraordinært.

KJENNER DU EN HELT? Da vil digitalredaktør Ola Stenberg i VG gjerne at du tipser oss. Foto: ,

Vi søker landets modigste, mest utholdende, mest godhjertede og inspirerende mennesker. Og vi trenger din hjelp!

– Heltene har en historie som fortjener å bli verdsatt og fortalt foran det norske folk. Altfor mange helter og heltehistorier forblir ufortalt. Nå skapes det en arena hvor hvem som helst kan nominere noen som fortjener det – i et bredt spekter av kategorier, sier digitalredaktør Ola Stenberg i VG.

7. desember sendes showet på TVNorge. Da hedres hverdagsheltene i en storslagen prisutdeling i Oslo.

PÅ HELTEJAKT: Programdirektør i TVNorge. Foto: ESPEN SJØLINGSTAD HOEN/VG Foto: ,

I Storbritannia benker 7,3 millioner seere seg foran TV-skjermene når prisdrysset over hverdagsheltene vises i «Pride of Britain Awards». Smilene, klemmene og gledestårene sitter løst under gallaen, hvor superstjerner og kongelige gratulerer og hedrer heltene som er kåret.

Nå er det de norske heltenes tur.

TVNorge-ledelsen har klare mål med den store TV-satsingen og heltejakten.

– Vi ønsker å dele noen av landets mest inspirerende historier og bidra til at menneskene bak får den oppmerksomheten de fortjener, sier programdirektør i TVNorge, Eivind Landsverk.

– Hvorfor er de norske heltene så viktige å hylle?

– Jeg synes det er viktig å anerkjenne heltemot i hverdagen, det være seg usannsynlig mot i dramatiske situasjoner eller frivillig innsats for lokalmiljøet. Hver dag blir det begått små og store heltedåder av nordmenn. Vi skal hylle noen av dem som setter andre foran seg selv, fastslår Landsverk.

Kjenner du menneskene vi leter etter? Tips oss her! (e-post: norskehelter@vg.no)

Vi trenger din hjelp for å finne dem som fortjener ekstra anerkjennelse. Noen som har gått den ekstra milen for å hjelpe andre. Ordinære mennesker som har utrettet noe helt bemerkelsesverdig.

– Helter er inspirerende og i mange tilfeller avgjørende for hvilken retning livet tar. I et samfunn hvor altfor mange haster forbi, finnes det noen med et mot, -engasjement, en vilje eller en ekstraordinær innsats, som fortjener å bli sett. Det er heltene, sier Stenberg.

Gjensidigestiftelsen bidrar med midler til prisutdelingen.

SONY DSC Foto:,

– Gjennom gavevirksomheten vår er vi daglig i kontakt med mennesker som utgjør en forskjell for andre og som i mange tilfeller er en hverdagshelt. Derfor var det naturlig for oss å bli med på dugnaden for å løfte vanlige nordmenns ekstraordinære innsats fram i lyset gjennom Norske Helter. Denne innsatsen representerer verdier og handlemåter vi ønsker å være med å hylle og som vi tror vil være til stor inspirasjon, ikke bare for lokalmiljøene disse bor i, men også for hele landet, sier Unn Dehlen som er administrerende direktør i Gjensidigestiftelsen.

Hvordan ser din helt ut? Ta bilde med en liten beskrivelse, tagg det med #norskehelter og legg det ut på Instagram!

Da VG kåret «Norske helter» i 2009, gikk Ragnhild Kaaby (65) rett til topps.

Gjennom snart 30 år hadde hjemmet hennes i den lille bygda Indre Billefjord fungert som fosterhjem, beredskapshjem og avlastningshjem for mer enn 50 barn, i tillegg til hennes fire egne. Nå har Kaaby til sammen huset nærmere 60 barn.

– Hva betød det for deg å bli kåret til en norsk helt?

– Det var stort og overraskende at vi på grasrota blir lagt merke til, sier Kaaby.

(Saken fortsetter under bildet)

STOR FAMILIE: Ragnhild Kaaby i Indre Billefjord var e´n av tre helter som ble belønnet med pris da VG kåret helter i 2009. Foto: TERJE MORTENSEN Foto: ,

– Inspirerte prisen deg videre i arbeidet ditt?

– Bare det å vite at jobben vi gjør blir satt pris på, og at flere legger merke til deg, er inspirasjon nok. Selvfølgelig ble jeg stolt, sier 65-åringen, som tilføyer at det var en av fosterdøtrene som hadde tipset VG om henne.

Heltejuryen var imponert over hva Ragnhild har gjort for så mange andre mennesker over så lang tid.

Kaaby synes at det er fint at hverdagsmennesker fra land og strand løftes frem.

– Det er nok flere på grasrota som trenger å bli satt pris på! sier den blide 60-åringen.

Slik gjør du:

Kjenner du en helt? Din nabo, arbeidskollega – eller kanskje deg selv?

Skriv litt oss og fortell historien til din kandidat, og hvorfor vedkommende bør vinne.

**Legg ved kontaktinformasjon til deg.

**Legg ved kontaktinformasjon (hvis du har det) og fullt navn på helten du foreslår.

Foto:,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder