KLASSE-KASSEN: Hver morgen samles samtlige mobiler i klassen inn i den røde plastkassen. Tiendeklassingene Julie Marie Ahlfors, Marie Hassel og Madelein Hafredal (fra venstre) på Stridsklev ungdomsskole, synes det er helt OK. Foto: Alf Øystein Støtvig , VG

Hallo! Mobilforbudet funker jo

Unngår «mobilnakke»

Ungdommene snakker sammen

PORSGRUNN (VG) Skepsis og motstand lyste lang vei utenpå elevene da rektor innførte totalt mobilforbud før skolestart. Nå innrømmer stadig flere elever at skoledager uten smarttelefon er ganske smart.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg irriterte meg litt over forbudet i starten, men det gikk fort over, sier elev Marie Hassel (15) på Stridsklev ungdomsskole i Porsgrunn til VG.

Både hun og de andre tiendeklassingene Julie Marie Ahlfors (15) og Madelein Hafredal (14) sier det har gått overraskende bra med tastefri også i storefri og de andre friminuttene.

Les også: Rektor: Ta fra ungdom mobilen før leggetid

– I praksis er det jo bare 50 minutter mer med mobilfri pr. skoledag enn tidligere. Vi hørte på musikk, leste nyheter på VG og så filmsnutter på Youtube i friminuttene før. Nå må vi klare oss uten mobilen til vi skal hjem for dagen, sier Julie Marie og Madelein.

De er imidlertid rimelig kjappe til å sjekke Instagram og Snapchat når de får tilbake mobilene sine etter skoletid.

BESØKTE EGEN SKOLE: Skolestatsråd Torbjørn Røe Isaksen (H) var fornøyd med at ungdomsskolen han selv gikk som 14-15-åring, har innført mobilforbud for elevene. Foto: Alf Øystein Støtvig , VG

Snakker mer sammen

– Jeg har faktisk ikke noen problemer med at skolen har blitt helt mobilfri, sier Julie Marie.

Hun og de to andre tiendeklassingene har lagt merke til at elevene snakker mer sammen, møtes mer og er mer til stede i samtalene med hverandre enn før mobilforbudet.

Les også: Tenk på dette før barnet får mobil

– Nå er det mer kontakt på tvers av klassene også. Det er mer sosialt her, beskriver Madelein.

Under en uformell avstemning blant de 180 ungdomsskoleelevene på Stridsklev skole den dagen VG besøkte skolen, var det fortsatt et overveldende flertall som var mot mobilforbudet.

Sett denne? Ja, vi er mobilavhengige

Men rektor Turi Berntsen er krystallklar: Skolen skal være mobilfri i overskuelig fremtid. Hun ser ingen grunn til å låse opp mobilrommet og la elevene få tilgang igjen.

En slags avhengighet

– Vi var flere ansatte her som så at det var i ferd med å utvikle seg en slags avhengighet av mobilen hos noen - som ikke var bra. Derfor bestemte vi oss for at mobilfri skole først og fremst skal være et viktig pedagogisk grep for å styrke elevenes oppmerksomhet og læringsutbytte, sier rektor Berntsen til VG.

TIENDEKLASSE: Tre skoleklassers smarttelefoner samles i tre plastkasser og låses inn i et eget rom fra før skolestart til skoledagen er ferdig. Foto: Alf Øystein Støtvig , VG

Hun sendte ut melding til alle foreldre og elever i juni - om at mobiler ville bli tatt inn ved skolestart. Rektor tror faktisk elevene på skolen kan bli gode forbilder for sine egne foreldre og andre voksne.

– Vi synes dette er et godt grep, selv om det har fungert bare en måneds tid, sier Turi rektor.

Forbilder for voksne

Hun mener mange voksne også kan lære litt av ungdommene i Porsgrunn. Mobilen har fått en vel stor plass i manges liv, har hun lagt merke til. Flere kan med fordel bli mer tilgjengelige for alminnelig sosial kontakt ansikt til ansikt - uten å stadig gløtte ned i mobilskjermen, mener Berntsen.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) var selv elev på Stridsklev ungdomsskole, men i en tid da mobiltelefoner ikke var noe vanlig syn blant elevene.

På et skolebesøk sist onsdag sa han seg imponert over at de voksne på skolen har innført mobilforbud selv om det var et upopulært tiltak blant elevene.

Med nesa i mobilen

– Det viktigste er jo at mobilene ikke skal være fremme i timene. Men også i friminuttene kan det være greit å få hvilt hodet og øynene litt. Det er også en vekker for oss voksne som sitter med nesa i mobilen altfor ofte. Det er jo en distraksjon, man kommer ikke bort fra det, sier Røe Isaksen som anbefaler at flere skoler tar etter Stridsklev og de første skolene som har innført mobilfri skole.

– Det vil funke dårlig med et nasjonalt mobilforbud i skolen, jeg har mer tro på at skolene kommer frem til det selv. Og skolene kan faktisk konfiskere elevenes mobiler eller kreve innleverte mobiltelefoner ved skoledagens start, sier Røe Isaksen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder