IKKE EN BRØYEBIL: Politiet i Hordaland minner om at de ikke har utstyr til å gjøre noe med glatte veier.

IKKE EN BRØYEBIL: Politiet i Hordaland minner om at de ikke har utstyr til å gjøre noe med glatte veier. Foto:Javad M. Parsa,VG

Hordaland-politiet er lei telefoner om glatte veier: - Det er vinter, og vi bor i Norge!

Tidligere denne uken ble snøleie sørlendinger latterliggjort
av internasjonal presse. Nå er det kanskje vestlendingene sin tur.

Linn Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Fredag kveld melder nemlig Hordaland politidistrikt at de ringes ned på grunn av glatte veier i distriktet.

Operasjonsleder Terje Magnussen i Hordaland politidistrikt utdyper frustrasjonen overfor VG:

– Vi kan jo ikke gjøre noe – vi har hverken saltbil, brøytebil eller noe. Likevel ringer folk til oss når veiene er glatte, og legger til:

– Det er vinter, og vi bor i Norge! Da må vi bare regne med glatte veier – det er helt naturlig, sier operasjonslederen oppgitt.

Sørlendingene ble latterliggjort

Vi må ikke lenger tilbake enn tirsdag denne uken for å finne en lignende sak – som førte til at snøleie sørlendinger ble latterliggjort av flere internasjonale medier.

Da var det politiet i Agder som hadde sett seg lei på meldinger om snøværet. Folk ringte fordi de ikke kom seg på jobb, ikke fikk avisen og så videre.

– Mellom fem og ti personer har ringt inn til oss. De ringer politiet ... Det er bare å finne seg i at man bor i Norge og at det kommer snø, sa operasjonsleder i Agder politidistrikt, Per Kristian Klausen, til Dagbladet tirsdag.

Den britiske avisen Metro var blant dem som skrev om saken, under tittelen «Norsk politi oppfordrer folk om å huske at de bor i Norge etter dumme snøklager».

Forstår frustrasjonen

Terje Magnussen i Hordaland husker godt saken fra Agder, og sier han nå forstår kollega Klausens frustrasjon:

– Han har helt rett. Man må bare finne seg i at vi bor i Norge, sier Magnussen.

Også Oslo politidistrikt opplever å få telefoner angående glatte veier i byen.

– Det er alltid ålreit at folk varsler oss om ting som skjer i trafikken, men vi får ikke gjort noe med glatte veier. Da må man ringe veitrafikksentralen. Politiet er rett og slett feil adressat, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli.

Vinterens fordeler og ulemper

Det er imidlertid liten tvil om at det faktisk er glatt. Tirsdag advarte Statens vegvesen om farlig glatte veier på Østlandet, og i går kunne Oslo legevakt melde om rekordmange fallskader denne uken, med 500 besøkende bare mandag og tirsdag.

Sør-Norge er nå spesielt utsatt for snøskred, og i Askim fikk en familie virkelig smake på vinterføret da de plutselig fikk en trailer i hagen.

Og selv om vinteren skaper problemer for både sørlendinger og vestlendinger, kan skiglade nordmenn glede seg over knallføre i løypene denne helgen.

PROTOKOLL:Send oss dine beste vinterbilder!

Her kan du selv sjekke hvordan bremselengden øker på glatt føre:

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder