PÅ VENT: Olav Sandnes, den ferske TV2-sjefen, fikk ikke de avklaringene han hadde håpet på hos kulturminister Thorild Widvey.

PÅ VENT: Olav Sandnes, den ferske TV2-sjefen, fikk ikke de avklaringene han hadde håpet på hos kulturminister Thorild Widvey. Foto:Paul Sigve Amundsen,NTB scanpix

TV2-ansatte fyller opp to Bergen-fly hver uke

Widvey: Vil utrede finansiering

TV2 krever at staten dekker merkostnaden for at de har hovedkontor i Bergen. Det koster kanalen 70 til 100 millioner kroner i året, ifølge interne tall.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Nå sier kulturminister Thorhild Widvey (H) at regjeringen vil tilby en ny kontrakt til en kommersiell allmennkringkaster utenfor NRK, men sier ikke hva eller om de vil betale for den.

– Den sentrale nyhetsredaksjonen skal fortsatt ligge i Bergen, slo Widvey fast da hun presenterte kringkastingsmeldingen fredag ettermiddag.

Ifølge VGs opplysninger er det gjort flere interne beregninger på hva det koster å være tilstede både i Oslo og Bergen.

Kanalen mener at merkostnadene ligger mellom 70 og 100 millioner kroner. 10 millioner av dette er kjøp av flybilletter mellom Oslo og Bergen, får VG opplyst.

Av TV 2s 950 ansatte, jobber litt over halvparten i Bergen, hvor de er kontraktsmessig forpliktet til å være.

Arbeidsreiser til og fra hovedstaden er en vesentlig kostnad for kanalen, for å opprettholde denne forpliktelsen.

LES OGSÅ: Frp tapte kampen mot TV-lisensen

Avklaring innen 18 måneder

TV2 kan ikke bekrefte VGs regnestykke, men med en gjennomsnittlig billettpris på 800 kroner hver vei, betyr det at TV 2-ansatte alene fyller et helt rutefly fra Oslo til Bergen i uken – og ett rutefly tilbake fra Bergen.

Nå har TV 2 skrevet en langsiktig leieavtale med det nye Media City i Bergen, hvor også NRK, Bergens Tidende og andre mediebedrifter snart flytter inn.

TV 2 har en avtale med staten som er forlenget ut 2016. Hva som skjer etter det, er uvisst. Regjeringen vil utrede mulig finansiering og kontraktsvilkår i et utvalg som ennå ikke er oppnevnt.

Dermed kan tiden bli knapp for en avklaring innen 18 måneder, slik TV 2 har behov for.

Olav Sandnes, den ferske TV 2-sjefen, fikk ikke de avklaringene han hadde håpet på hos Widvey:

– Vi hadde ønsket at regjeringen var noe mere tydelig på hva man ønsket, ut over forpliktelsene til nyhetsformidling, at hovedkontoret skal ligge i Bergen, og at man må avklare hvordan forpliktelser skal kompenseres, sier Sandnes til VG.

- Hvor ofte reiser du selv mellom Oslo og Bergen?

– En til to ganger i uken.

- Hvor jobber du mest, Oslo eller Bergen?

– Det varierer fra uke til uke, sier TV 2-sjefen.

VG MENER:Nye tider for NRK-lisensen

– TV 2 trenger forutsigbarhet

– Jeg er virkelig bekymret for TV 2, sier Arild Stokken Grande (Ap) til VG.

– TV 2 trenger forutsigbarhet, men svaret fra kulturministeren er nye utredninger. En utredning tar kanskje ett år, så kommer en høringsrunde og så en ny stortingsmelding. Regjeringen burde heller sette seg ned med TV 2 og avklare nå, i stedet for å sette TV 2s forpliktelser i spill, legger han til.

Men Widvey tror ikke det er grunn til bekymring:

– Vi vil lyse ut mandatet i god tid til å få en avtale for de som vil søke. Så er det ulike ting den avtalen kan endres på, men det får vi ta når vi kommer så langt, sier Widvey til VG.

– Er du villig til å bruke av skattebetalernes penger for å kompensere TV 2?

– Jeg ser ikke at det er prekært nå. Mediemangfoldsutvalget skal blant annet se på hva som skal til for å opprettholde et norsk mediemangfold, og hvordan staten skal bruke virkemidlene. Jeg mener vi har hatt et sterkt TV 2, og at det styrker mediemangfoldet med hovedkontoret utenfor Oslo.

– Vil TV2 få vilkår de finner akseptable?

– Det håper jeg, sier Widvey.

LES OGSÅ: TV 2-direktør vil ha strammere NRK-tøyler

Flere hundre millioner i overskudd

TV2 tjente 700 millioner kroner i fjor, ifølge deres egne regnskapstall.

– 2014 var et spesielt år hvor salg av dattervirksomhet og pensjonsendringer ga oss et ekstra godt økonomisk resultat, sier Olav Sandnes i TV 2.

– Vi er klare på at det over tid ikke er lønnsomt i et lite marked som det norske å levere på et bredt samfunnsoppdrag som ligger på en allmennkringkaster, legger han til.

Frp er villige til å spytte i kassen for at TV 2 fortsatt skal sende nyheter fra Bergen:

– Ja, om Stortinget legger forpliktelser på en kommersiell allmennkringkaster som TV 2, så må TV 2 godtgjøres for det, sier Ib Thomsen, Frps kulturpolitiske talsmann til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder