DØD: Frank Aarebrot, her fotografert i forbindelse med et intervju i VG Helg fra 2013. FOTO: JANNE MØLLER-HANSEN / VG
DØD: Frank Aarebrot, her fotografert i forbindelse med et intervju i VG Helg fra 2013. FOTO: JANNE MØLLER-HANSEN / VG

Frank Aarebrot er død

INNENRIKS

Valgekspert og professor Frank Aarebrot hylles som en fantastisk foreleser og formidler. Lørdag kveld døde han, 70 år gammel, opplyser familien.

Publisert: Oppdatert: 10.09.17 06:24

– Pappa har holdt sin siste forelesning. Det er med sorg vi melder at pappa er gått bort i kveld. Han døde stille og rolig med oss rundt seg, skriver familien i en uttalelse på Aarebrots Facebook-side.

Tidligere denne uken ble det kjent at Aarebrot var blitt hasteoperert for hjerteinfarkt etter at han følte seg dårlig etter en tur hjem fra England mandag.

I et innlegg på Facebook onsdag, etter operasjonen, skrev Aarebrot at han lå på Haukeland sykehus til observasjon, og at han ikke hadde anledning til å bruke telefonen.

– Ellers merker dere sikkert raskt når jeg er tilgjengelig igjen, det er jo tross alt valgtider. I morgen forhåndsstemmer jeg på Haukeland og med den lille unødvendige nyheten ønsker jeg dere alle et godt valg, skrev Aarebrot.

Lørdag kveld døde han på Haukeland sykehus, skriver NTB. Bergenseren Aarebrot etterlater seg kone og to barn.

– Selv om rommet han etterlater seg ikke kan fylles for oss, så gir det oss glede at han kunne gjøre det han elsket helt til det siste, heter det videre i uttalelsen fra familien.

Aarebrot til VG i august: – Det kan bli kaos på Stortinget

Hylles

Aarebrot ble født 19 . januar i 1947, og var professor ved Institiutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. I april holdt han sin siste formelle forelesning ved universitetet.

I norske medier ble han ofte brukt som ekspert i saker om politikk og valg, og han var forfatter av en rekke bøker og artikler.

Redaktør for nyhetsprogrammer i NRK Kyrre Nakkim, TV 2s Davy Wathne og tidligere Bergens Tidende-redaktør Hilde Sandvik er blant dem som hedrer Aarebrot på Twitter natt til søndag:

Aarebrots familie har bedt om respekt for at de ikke kommer til å «være like tilgjengelig som han elsket å være», og bedt om at folk legger igjen en hilsen på Facebook-siden. Det hadde mange gjort natt til søndag.

– Kommentarene rundt valget blir ikke det samme uten Frank. Takk for alt og hvil i fred, skriver én.

– Norges fineste og varmeste historieforteller. Takk for at jeg fikk møte deg, og for at du inspirerte meg til å stå opp for de verdiene som har skapt vårt fantastiske norske samfunn, skriver en annen.

Les mer: Aarebrot trekker linjene til nazi-tiden i mellomkrigsårene

Kjent foreleser

Aarebrot var blant annet kjent for et foredrag om 200 års norsk historie på 200 minutter som ble sendt på NRK i 2014. Den gang skrev debattansvarlig Hans Petter Sjøli i VG at Aarebrot er «like notorisk briljant som han er notorisk ujålete» og «noe så sjeldent som en universitetslærer med a-kjendisstatus».

To år senere holdt Aarebrot et foredrag om Sarpsborg 1000-årige historie på 100 minutter.

Han fikk Forskningsrådets formidlingspris og ble kåret til «Årets Bergenser» av Bergensavisen i 2014.

Valgforsker med arbeidsskade

Da Aarebrot var valgobservatør under presidentvalget i Romania i 1990, fikk han en alvorlig infeksjon i venstrefoten. I 2003 måtte han til slutt amputere benet.

VG møtte ham på Haukeland universitetssykehus etter denne operasjonen. Da var han smørblid og glad for å slippe sine plager, etter å ha «humpet rundt på krykker» i årevis.

– Jeg er den eneste valgforsker i verden som er påført en yrkesskade, humret han.