KAMP: MDG-topp Rasmus Hansson får kritikk for å stilt ultimatum i kampvoteringen om ny kvinnelig talsperson. Her under voteringen på Økern lørdag ettermiddag. Foto: Pål Ertzaas

Valgdrama i MDG: Hansson truet med å trekke seg

Hansson fikk 67 blanke stemmer: – Om det er uro

rundt mitt lederskap, så lever jeg med det

ØKERN (VG) Rasmus Hansson får kraftig kritikk etter å ha truet med å trekke seg for å få viljen sin i valget av partiets talsperson. Selv stilte han uten motkandidat, men fikk likevel 67 blanke stemmer.

  • Pål Ertzaas
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter at Hilde Opoku trakk seg som talskvinne i partiet – med en klar beskjed om dårlig samarbeid med Rasmus Hansson – var det lørdag klart for kampvotering om å overta vervet. En samlet valgkomité innstilte på Une Aina Bastholm (30), mens flere lokallag ville ha Hurum-kvinnen Hilde Lengali, i partiet som har stupt på målinger i det siste.

Miljøpartiet De Grønne har ingen partileder, men en delt ledelse mellom en kvinnelig og mannlig talsperson.

Hansson, som er MDGs eneste stortingsrepresentant, gjorde det klart at han ville stille sin plass som talsperson til rådighet hvis ikke Bastholm (30) ble valgt.

Hun endte med å bli valgt med 152 mot 48 stemmer, men det ble deretter krevd skriftlig votering på mannlig talsperson. Det kan oppfattes som en tydelig protest mot Hansson, ettersom det ikke var motkandidater til stillingen.

Han ble gjenvalgt, men fikk 67 blanke stemmer.

HELGRØNT: Hilde Lengali (t.h.) utfordret Une Aina Bastholm til vervet som talskvinne for De Grønne. Begge stiller - selvsagt - i grønt på landsmøtet. Foto: Frode Hansen VG

– Demokratisk problem

– Nei, jeg er ikke skuffet, dette var forventet, sier Hilde Lengali til VG etter valget.

– Hvordan reagerte du på Hanssons ultimatum til landsmøtet?

– Jeg synes det er et demokratisk problem, fordi han gjør de vanskelig for dem som skal stemme. Jeg hadde ikke likt det hvis jeg hadde hatt stemmerett, å få et slikt ultimatum tett opptil valget, sier Lengali.

På Twitter anklaget avtroppende talsperson Opoku Hansson for å holde partiet som gissel for å få det som han vil.

– Jeg kan bekrefte at det er en vanlig arbeidsmetode for Rasmus Hansson. Jeg syns det er særdeles udemokratisk. Både å stille ultimatum og å komme med utidige henvendelser, sier Opoku til Vårt Land.

Lengali hadde blitt informert om at ultimatumet ville komme.

– Nå skal jeg jobbe videre som folkevalgt lokalt, gleder meg til å få mer tid til å jobbe på grasrota, sier Lengali.

TAPTE: Hilde Lengali tapte kampen om vervet som kvinnelig talsperson for MDG. Foto: Pål Ertzaas

Avviser kritikken

Etter valget takket Hansson både de som stemte på ham og de to kvinnelige kandidatene:

– Tusen takk til Hilde Lengali, som har skapt temperatur og åpnet for ulike synspunkter, sa Hansson fra talerstolen før han la til at han nå gledet seg til å jobbe videre for partiet.

– Hilde Opoku mener du holder landsmøtet som gissel, hva sier du til det?

– Denne informasjonen har vært gitt til partiets organer i god tid før landsmøtet.

– Men er det god organisasjonskikk å stille ultimatum på denne måten?

– Jeg har ikke stilt et ultimatum, jeg har sagt det som har vært klart hele tiden: Jeg stiller i et lederpar i samsvar med vedtektene, sammen med Une Bastholm. Vedtektene våre sier at lederne skal velges sammen, og det er det jeg har stilt til valg på og det er jeg har informert om, svarer Hansson.

– Hvordan tolker du at det ble 67 blanke stemmer på deg?

– Det tolker jeg som at dette er ikke noe monolittisk parti, og det er jeg veldig glad for. At det er uenigheter om ledervalget i MDG som i alle andre partier, det synes jeg er i sin skjønneste orden, og vi kommer til å fortsette å jobbe sammen som ett parti.

– Det er uvanlig å få så mange blanke stemmer på valg uten motkandidat?

– Det har jeg ikke noen kommentar til utover at her er det fritt frem for å stille som kandidater. Jeg er blitt innstilt, folk avgir sin stemme og det respekterer jeg.

– Det er en del uro rundt valget, er du en leder som bryter demokratiske prinsipper?

– Definitivt ikke. Jeg er en leder som har den aller største respekt, og lever etter, demokratiske prinsipper til punkt og prikke. Om det er uro rundt mitt lederskap, så lever jeg med det. Jeg skal hver dag forsøke å gjøre ting bedre, samtidig som jeg som leder for et ungt og ambisiøst parti skal tørre å være såpass offensiv at jeg også kan være kontroversiell internt, og det står jeg for.

– Føler du behov for å samle partiet etter disse avstemmingene?

– Jeg oppfatter at partiet vårt er veldig samlet på alt som er viktig, så er vi åpne på at vi er uenige om det det er greit å være uenige om, sier Hansson til VG.

Ikke like inkluderende parti

VG samlet lørdag de to kampkandidatene på landsmøtehotellet ved motorveien på Økern. Utfordrer Lengali var da klar på hvorfor hun burde velges:

– Vi har vokst så fort at mange på grasrota ikke opplever at vi er et så åpent og inkluderende parti lenger. Jeg vil jobbe for en kultur hvor også de som ikke er mest pågående har en stemme og rolle i partiet, sier Lengali.

Les også: Så grønn er MDG-Lan!

Une Aina Bastholm ble likevel sett på som favoritt ettersom hun har hele valgkomiteen bak seg. Hun jobber nå i partiets stortingsgruppe, og vil bruke sin erfaring for å vinne kampen:

Eks-AUF vs. eks-Senterpartiet

– Jeg har jobbet på Stortinget i to og et halvt år, og har drevet med politikk og organisasjoner siden jeg var 14 år, blant annet i AUF, Press og Framtiden i våre hender, sier Bastholm til VG.

Motkandidaten er bosatt i Hurum, og har også politisk bakgrunn, men fra et annet parti:

Les også om Oslo-politikken: Millionærer fikk elsykkelstøtte.

– Jeg har vært kommunestyrerepresentant for Senterpartiet. Jeg mener det er viktig å få inn noen kjenner til hvordan livet er ute i landet, og som ser politikken fra det perspektivet, sier Lengali.

FREDELIG: Selv om Une Aina Bastholm og Hilde Legali kjemper om samme toppverv, var det lite strid da VG samlet dem før lørdagens kampvotering. Foto: Frode Hansen VG

På landsmøtet som holdes på Hotell 33 på Økern er det for øvrig ikke de store politiske konfliktene som dominerer. Diskusjonen går på i hvor stor grad partiet skal brette seg ut til andre områder enn klima og miljø, og i hvilken grad.

Diskusjonen engasjerer internt, selv om det ikke virker like lett for utenforstående å forstå nyansene. Her forsøker Rasmus Hansson å forklare:

– Mange er opptatt av at vi ikke skal være et ensaksparti, men at miljøperspektivet skal være en ramme for all politikk.

Heltidsjobb

– Jeg vil bruke den erfaringen jeg har nå til å gjøre De Grønne til Norges beste parti på bærekraftig landbruk, sier Bastholm til VG.

Mens Bastholm jobber i stortingsgruppen, er Lengali daglig leder i Steinerskolenes foreldreforbund. Der må hun slutte dersom hun vinner lørdagens kampvotering.

– Ja, det er en fulltidsjobb, med mye reising og også mye jobbing i Oslo, sier Lengali.

Hun er blant dem som er opptatt av å brette ut partiet politisk, og sier hun blant annet vil fronte partiets skolepolitikk og helsepolitikk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder