DRAMATISK: Kulpen der guttene ble funnet ligger ved en bratt fjellvegg og vannet guttene badet i, renner ned fra fjellet. Foto: VG-tipser

Slik var den dramatiske redningsaksjonen i Tyssedal: Ambulansearbeider hoppet i det iskalde vannet med tau rundt livet

To brødre (12) og (14) kritisk skadet

En ung ambulansearbeider surret et tau rundt midjen, kastet seg ut i elven, og hentet opp de to livløse guttene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Sigbjørn Kleppe er leder for beredskapsavdelingen ved Odda brannstasjon og var på vakt som overbefal for brannkorpset lørdag. Det som startet som en vanlig dag på jobb, endte i en redningsaksjon på liv og død.

To brødre på 12 og 14 år ble hentet opp livløse fra en elv i Tyssedal i Hordaland. De var ute og badet da ulykken skjedde. Nå ligger de begge på Haukeland universitetssykehus, med sine foreldrene til stede.

– Jeg tror alle blir preget av en slik hendelse. I hvert fall når det er barn involvert, og spesielt når det er to. Det er krevende, sier Kleppe til VG.

Også politioverbetjent ved Odda politistasjon Torleif Fresvik (57) var på jobb denne dagen.

– Det er noe av det tøffeste jeg har vært med på, sier han til VG.

Bakgrunn: To barn hentet opp fra elv i Hordaland

Dramatisk aksjon

Klokken var 13.41 da meldingen tikket inn på brannstasjonen i Odda lørdag. Sammen med 17 andre brannmenn satte Kleppe kurs mot Tyssedal. De var usikre på hvilke elv det var snakk om, men sammen med ambulansepersonell og politi fant de frem til stede.

– Vi kledde oss i overflateredningsdrakter og hadde med oss snorkler, forteller Kleppe.

Da de kom frem til ulykkesplassen ble de møtt av forholdsvis tett terreng. Kulpen der guttene ble funnet ligger ved en bratt fjellvegg og vannet guttene badet i, renner ned fra fjellet.


– Det var dramatisk. Sånne hendelser blir man aldri vant med. Spesielt ikke når ulykkene involverer barn, sier Kleppe.

Kleppe forteller at været var fint. Det var sol, men temperaturen var lav og vannet var kaldt. Kanskje to-tre grader på det meste.

Ifølge overbefalen kunne redningsmannskapet se guttene fra land. Flere forsøk ble gjort på å få dem opp, før en ung ambulansearbeider surret et tau rundt midjen og kastet seg ut i vannet. Det var han som klarte å hente opp barna.

– Det var virkelig modig av ham, sier Kleppe.

Tok med seg livsviktig tau

Overbetjent Torleif Fresvik (57) ved politistasjonen i Odda fikk også melding om ulykken rundt klokken halv to. Den snarrådige politimannen tok med seg en sekk med klatretau til ulykkesstedet før han forlot stasjonen.

– Omstendighetene tatt i betraktning tenkte jeg at det ville komme til nytte. I vann med temperatur ned mot null grader vil selv den flinkeste svømmer få problemer etter noen få tak. Så kaldt er det, Fresvik til VG.

LÅ UNDER VANN: To brødre i tenårene ble liggende lenge under vann i denne kulpen med smeltevann fra fjellene i Tyssedal. Foto: Tor Erik H. Mathiesen VG

Uredd ambulansesjåfør

Fresvik forteller at ambulansesjåføren som hoppet i vannet hadde avgjørende betydning for redningsaksjonen.

– Han hoppet i vannet uten beordring. Jeg var selv i samme modus, men han gjorde det umiddelbart og tok ansvar, forteller betjenten.

Politimannen har vært med på mye gjennom sine år som betjent. Allikevel beskriver han denne hendelsen som spesielt vanskelig å bearbeide.

Ingen typisk badedag

Kulpen guttene falt ned i er ca. tre meter dyp. Den ligger et lite stykke unna en badeplass som blir brukt på sommerstid.

Det var to ungdommer i nærheten som ble vitne til at de to brødrene plutselig ikke greide å holde hodet over vann. En av dem skal ha varslet noen andre voksne på stedet, som løp til kulpen og forsøkte å dra guttene på land. Men fordi forholdene var vanskelige, greide de ikke å få guttene opp.

– Jeg vil ikke si at dette var en typisk dag å bade på. Jeg vet ikke om noen var sammen med barna da de badet, men det var noen andre som varslet redningssentralen om ulykken, sier Kleppe i brannvesenet.

Foreldrene tar det tungt

TØFT: Gunnar Dalseth i flykningsmottaket i Odda. To brødre i tenårene i drukiningsulykke i en kulp i Tyssedal. Foto: Tor Erik H. Mathiesen VG

Guttene kom til Norge sammen med familien sin i fjor. De er opprinnelig fra Irak og har bodd rundt ett år i Odda kommune. Begge barna er elever ved norsk skole.

Mottaksleder ved Odda mottakssenter, Gunnar Dalseth, forteller til VG at guttenes foreldre har det vondt.

– De tar det veldig tungt, men blir tatt godt hånd om av et kriseteam. En ansatt fra mottaket reiste sammen med foreldrene til Bergen i går, slik at de kan være på sykehuset hos guttene.

Flyktningmottaket i Odda er et desentralisert mottak med plass til 210 personer. Det vil si at folk bor for seg selv i leiligheter og hus omkring på området.

– Jeg og alle de ansatte er preget av hendelsen, sier mottakslederen.

De planlegger nå et informasjonsmøte om hendelsen for alle beboerne som tilhører mottaket.

BLE FRAKTET TIL SYKEHUS: Her tar Seaking-helikopteret av fra ulykkesstedet i Odda kommune. Foto:, VG-TIPSER

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder