DOBBEL-WOW: Spørsmålet om hva MDG-Lan Marie Nguyen Berg mener om Raymobilen ble fjernet, etter få minutter opå nettsiden. Foto: Facebook-screenshot

Fjernet spørsmål om «Raymobilen»

Ap-rådgiver: Beklager, det gikk litt fort i svingene

Oslo Ap hevder de vil ha mer åpenhet, men fjernet spørsmål om «Raymobilen» på Raymonds Johansens Facebook-side.

  • Pål Ertzaas

Søndag feiret byregjeringsleder/byrådsleder Raymond Johansen (Ap) åpningen av nye Løren T-banestasjon i Oslo. Men da noen spurte byrådslederen på hans offisielle Facebook-side om: «Tok du Raymobilen dit?» fant ikke Ap-strategene lenger noen grunn til å feire.

RAYMOBILEN: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har fått mye kritikk for å kjøre i en Luksus-Audi med sjåfør mens andre skal tvinges til å la bilen stå. Men på Facebook-siden ble deler av kritikken fjernet. foto: Terje Bringedal VG

I stedet for å svare på spørsmålet fjernet de det bare fra Facebook-siden.

– Jeg må bare beklage dette, det gikk litt fort i svingene, den kommentaren skulle aldri vært fjernet, sier Johansens byrådssekretær Marte Ingul.

Slik startet saken: Vil strupe biltrafikken, kjøres selv i Luksus-Audi.

Hun sier at det er hennes ansvar å «moderere» Facebook-siden, noe hun gjør mellom mange andre oppgaver.

– Dette var mitt ansvar, og ikke noe Raymond hadde noe med. Det er veldig stor takhøyde for kritiske kommentarer på Facebook-siden, og det er bare kommentarer som inneholder hets, rasisme eller spam som skal fjernes, sier Ingul.

«Kong Raymond» borte

Kort tid etterpå ble en annen kommentar også fjernet, der en kvinne spurte om hva miljøbyråden, Lan Marie Nguyen Berg (MDG) synes om bilen til «Kong Raymond».

BEKLAGER: Byrådssekretær Marte Ingul (Ap) beklager at hun fjernet to kritiske kommentarer om «Raymobilen» på Raymond Johansens Facebook-side. Foto: Privat

– Ved en feil kom jeg til å slette to kommentarer som ikke skulle vært slettet. Jeg vil kontakte vedkommende for å beklage, sier Ingul til VG.

Hun beklaget senere søndag kveld i en Facebookt-råd om teamet (ekstern lenke) på den samme siden.

– Dere gikk jo til valg og har sagt at dere ønsker mer kritisk journalistikk og mer åpenhet. Da virker det jo underlig å slette kritiske kommentarer?

– Ja, vi ønsker mer kritisk journalistikk om politikken i Oslo, og vi ønsker åpenhet, også på Facebook-siden. Det er imidlertid veldig mye hets og spam der, så vi må vurdere fra kommentar til kommentar om vi skal fjerne, men det skal være stor takhøyde for politisk kritikk, og disse kommentarene burde ikke blitt fjernet, sier Ingul.

Raymond har fått mye kritikk og morsomheter etter at VG viste hvordan han selv kjøres daglig rundt i Oslo i «Raymobilen», mens hans kolleger i andre byer sykler, kjører kollektivt eller med egen bil.

Selv om to de to kommentarene ble fjernet, lå det utover søndag ettermiddag også flere kritiske kommentarer og morsomheter om Raymobilen på siden.

Johansen ble blant annet spurt: «Ble dere kjørt dit med privatsjåfør?» og fikk oppfordringen «Ta T-banen, Raymond».

Håkon Berg reagerte på kommentarene som var borte, og spurte på siden «Hvorfor sletter du kommentarer om Raymobilen?»

Raymond kan bli bilfri

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sendte søndag ut en pressemelding hvor han opplyser at han har bedt om en ny vurdering av sikkerhetssituasjonen og bilvalg i Oslo rådhus.

– Jeg tar dette initiativet slik at bystyret i neste omgang vil kunne ta beslutning om hvilke sikkerhetstiltak som er riktige å ha for Rådhuset basert på et slikt grundig arbeid, sier Johansen pressemeldingen.

Han vil også at miljøperspektivet skal telle ved valg av bil:

– Jeg har samtidig bedt Rådhusets forvaltningstjeneste gjøre en konkret vurdering av om det per i dag finnes lavutslippsbiler i markedet som tilfredsstiller deres krav til sikkerhet, noe de mener det ikke gjorde da de inngikk kontraktene for ni måneder siden, i juli 2015, sier byrådslederen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder