Utviser Alkeo (8) med hjernesvulst: Statens advokat: Asylfamilie har mulighet til å bestikke sykehus i Albania

Om alvorlig syke Alkeo (8) må reise tilbake til hjemlandet, har familien penger til å betale for korrupte helsetjenester, mener statens advokat.

Mona Byrkjedal
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det kom frem i retten mandag, da behandlingen av Alkeo-saken startet i Oslo tingrett.

Retten skal ta stilling til om asylavslaget albanske Alkeo Kastrioti (8) og resten av familien fikk av Utlendingsnemnda (UNE) i sommer er gyldig eller ugyldig.

Bakgrunn: Alkeo (8) kastes ut av Norge

100.000 kr. i retursstøtte

I vedtaket slår UNE fast at familien vil få en «raus returstøtte» på 100.000 kroner. Beløpet er ment å dekke kostnader ved å reetablere seg i hjemlandet, og skal ifølge UNE også dekke medisinsk behandling av Alkeo.

– Det vil ikke være nok penger til behandling, uttalte familiens advokat Bjørn Erik Serkland i retten.

Han viser til at offentlige sykehus i hjemlandet ikke tilbyr den helsehjelpen Alkeo, som har hjernesvulst, har behov. De mener også at det er utbredt korrupsjon i det offentlige helsevesenet.

Advokat Håvard Holdø hos Regjeringsadvokaten mener på den annen side at 100.000 kroner vil være et høyt beløp, og ikke er urimelig for familien. Han understreker at det er usikkert hva slags behandling Alkeo vil ha behov for, og hvor mye det vil koste.

– Det sies ikke noe i vedtaket om at det skal dekke alt, og det skal heller ikke dekke et worst case scenario. Dersom det er korrupsjon der, har man penger til å betale, uttalte Holdø i retten.

– Mener staten at man skal betale for korrupsjon? Godtar den norske stat korrupsjon, spurte Serkland.

– Praksisen med korrupsjon vil belyses med vitneforklaring i morgen, uttalte Holdø som svar til retten.

– Totalt uholdbart

Serkland opplyser til VG at han ble overrasket over regjeringsadvokatens formulering.

– Det er totalt uholdbart. Staten skal ikke oppfordre til straffbare handlinger. Dette er alvorlig, og jeg synes det er svært uskjønnsomt av regjeringsadvokaten, sier Serkland.

Til VG understreker Holdø at det ikke er meningen å oppfordre til korrupsjon.

– Vi sier ikke at de skal betale for korrupte tjenester. Man blir ikke nektet offentlige tjenester om man ikke betaler for korrupsjon, og det er ikke noe vi mener de skal eller bør gjøre. Men jeg sier at de vil ha muligheten til det, og at vi er kjent med at det er utbredt med korrupsjon i Albania, sier Holdø.

Les også: Jusprofessor om vedtaket: Tar ikke hensyn til barnets beste

– Kjempeutbredt

Albania-forsker Cecilie Endresen ved Universitetet i Oslo sier at familien vil bli nødt til å forholde seg til bestikkelser ved offentlige sykehus i Albania.

– Det er kjempeutbredt med korrupsjon. Det må bestikkes i alle ledd: Man må betale ekstra for å få behandling, og for å få ordentlige medisiner, sier Endresen til VG.

Hun er usikker på om 100.000 kroner vil være nok til å betale både for livsopphold og medisinske utgifter i landet.

– Offentlig helsehjelp skal i prinsippet være gratis, men det kan godt hende de må ut med et par titusener i bestikkelser for å få hjelp. Det er ikke litt tips. For å få legejobb i Albania betaler folk store summer, fordi det på grunn av all korrupsjonen er så ettertraktede jobber, sier forskeren.

Les også: Afghanske Ismat var mål for Taliban – UNE mente han var trygg

Er blitt verre

En MR-undersøkelse gjort for omtrent en uke siden, viser at Alkeos tumor har vokst siden i sommer.

Flere har reagert på UNEs vedtak om å kaste ut åtteåringen. Leder for Barnelegeforeningen Jan Petter Odden mener det er inhumant og uetisk å sende gutten ut av landet. Jusprofessor Mads Andenæs mener at Utlendingsnemnda ikke tar tilstrekkelig hensyn til barnets beste. Han kaller derfor begrunnelsen fra UNE for dårlig. Også advokat Geir Lippestad har engasjert seg i saken.

Les også: Barnelegeforeningen kommenterer utsendingen av syke Alkeo

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder