FORLEGGER: Forlagssjef Kjetil Kristoffersen sammen med Arne Treholt i Stockholm etter at boken "Forfalskningen" ble utgitt i september 2010. Foto: Tore Meek , NTB scanpix

Forlagssjefen avgjør i dag om han skal røpe kilden

Møter Arne Treholt i dag

Forlagssjef Kjetil Kristoffersen vil i dag avgjøre om han
skal røpe den påståtte kilden til boken «Forfalskningen».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Boken «Forfalskningen» ble gitt ut på Publicom forlag i 2010.

Her la forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen frem alvorlige påstander om fabrikkering av bevis og falske forklaringer i Treholt-saken. Kilden var angivelig en pensjonert tjenestemann i Politiets overvåkningstjeneste (POT).

Etter VGs avsløring av Malthe-Sørenssens juks sa forlagssjefen at han vurderte å fortelle hvem kilden er.

Bakgrunn: Vurderer å blåse Treholt-kilde

– Det er gode argumenter både for og i mot å navngi kilden, sier Kristoffersen.

– Kan du utdype?

– Ved å navngi kilden får vi dokumentert at det ikke er bruktbilselgeren som er kilde til boken og det underbygger Treholts-sak. Det viser også hvorfor forlaget ville lage boken den gang, sier Kristoffersen.

Men han ser flere motargumenter:

– Det som taler mot å navngi kilden er at vedkommende er død og dermed kan ikke vedkommende forsvare seg selv. I tillegg er det selvfølgelig en risiko for at Malthe-Sørenssen også har jukset med denne kilden. Jeg har ingen garanti for at han ikke har gjort det, men under arbeidet med boken fremkom det ikke noe som skulle tilsi det, sier forlagssjefen.

Bakgrunn: Les hele historien om Treholt-bløffen

Møter Treholt i dag

Han forteller at han i dag møter spiondømte Arne Treholt for å diskutere saken.

Forlagssjefen forteller han er rystet over VGs avsløringer, og forstår ikke hva som har vært motivet til Geir Selvik Malthe-Sørenssen.

– Han ødelegger ikke bare for seg selv, men også for Arne Treholt og Harald Stabell og forlaget, sier Kristoffersen, og legger til:

– Det er ikke funnet noen feil i boken og boken bygger på mye mer enn kilden som Malthe-Sørenssen fremla.

Kommentar: Den store Treholt-bløffen

– Det er beklagelig å bli innblandet i denne saken. Forlaget har gitt ut 150 bøker og vi skulle ha vært denne saken foruten, sier Kristoffersen.

GA UT BOK: Geir Selvik Malthe-Sørenssen under presentasjonen av boken "Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken" under en pressekonferanse på Litteraturhuset. Foto: Terje Bendiksby , NTB scanpix

Han sier at han ikke har snakket med Malthe-Sørenssen på flere år.

– Jeg har bare Malthe-Sørenssens ord på at hvem kilden er.

Den hemmelige kilden til Malthe-Sørenssen var viktig for å gi de nye opplysningene i boken troverdighet.

Les også: Treholt: Jeg forsøker å forstå hva som var Malthe-Sørenssens motiv

– I boken ga Malthe-Sørenssen detaljerte beskrivelser av sitt møte med denne kilden og kildens samvittighetskvaler og at han ikke kunne leve med den uretten som var begått, sier Kristoffersen.

Fikk et godt inntrykk

– Så lang jeg vet er bare tre som kjenner navnet i tillegg til Malthe-Sørenssen: Arne Treholt, Harald Stabell og meg, sier Kristoffersen.

Les også: Derfor publiserer VG lydopptakene

Forlagssjefen forteller at han møtte Malthe-Sørenssen første gang i 2009 – året før boken «Forfalskningen» ble utgitt på forlaget Publicom.

– Han virket veldig seriøs og jeg fikk et veldig godt inntrykk av ham, sier Kristoffersen.

Han forteller at han tenker på sin forfatter og hans situasjon.

– Jeg føler med Geir Malthe-Sørenssen og hans familie og den belastningene de nå er utsatt for.

Avviser

Malthe-Sørenssen har overfor VG avvist påstandene. Da VG først publiserte avlyttingsmaterialet, sa han dette gjennom sin advokat:

«Dette er ikke korrekt. Opplysningene til avisen er basert på ulovlig innhentet avlyttingsmateriale, som mye tyder på kan være manipulert. Min advokat, Jonny Sveen, har allerede tatt forholdet om de ulovlige opptakene opp med politiet.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder