ADVARER: – Høyt sukkerinntak er helt klart et stort helseproblem, sier leder i Barnelegeforeningen, Jan Petter Odden. Foto:Trond Solberg,VG

Sukkerforbruket: Barnelegeforeningen: – Hele familien må endre kosthold

Regjeringen skal evaluere sukkeravgiften

1 av 6 åtteåringer veier for mye

Leder Jan Petter Odden i Barnelegeforeningen mener hele familien må endre kostholdet for å få bukt med høyt sukkerinntak.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Høyt sukkerinntak er helt klart et stort helseproblem. Diabetes 2 er en livsstilsykdom og den øker også blant barn. Det samme gjør overvektsproblemer, sier leder Jan Petter Odden Barnelegeforeningen.

Norske barneleger opplever at livsstilssykdommene også øker blant barn, men har ikke tatt stilling til om godterikjøp bør reguleres.

LES OGSÅ: Norsk barnefedmelege: Sukker tar liv

– Det er betenkelig at det er billigere med en halvannen liter cola enn en halvannen liter melk. Vi har ikke tatt stilling til om godterikjøp bør reguleres. Men når barn er overvektige, er ofte også mor eller far eller begge også overvektige. Hele familien må endre kosthold og det er krevende, sier Jan Petter Odden.

Feil kosthold og mangel på fysisk aktivitet er de viktige forholdene rundt barn og overvekt, ifølge legen.

Ifølge Barnevektstudien, er en av seks norske åtteåringer overvektige eller lider av fedme. Mange foreldre ser ikke, eller vil ikke se at barna deres veier for mye (VG+, krever innlogging)

– Foreldre må kjøpe mindre godteri og snacks

Seksjonsoverlege Samira Lekhal ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, seksjon for barn og unge, Sykehuset i Vestfold, mener at tiltak først og fremst bør gjøre sukker mindre tilgjengelig.

Hun trekker frem at det svært sjelden er barna selv som kjøper maten og godteriet de får i seg.

– Vi vet av flere forbrukerundersøkelser at det i hovedsak er foreldrene som handler inn mat og drikke som barn spiser, spesielt for barn under 12 år. . Man må derfor få foreldrene til å kjøpe mindre godteri og snacks, og mindre mat med tilsatt sukker. Dette mener jeg vi gjør best gjennom holdningsarbeid som over tid hjelper oss til å velge både sunnere og mer bærekraftig mat, sier Lekhal.

LES OGSÅ: Overvekt starter i barnehagealder

Vil forby godteri-kjøp

BER OM RÅD: Leder av Landsgruppa av helsesøstre, Kristin Sofie Waldum-Grevbo, sier mange foreldre ber dem om råd om mat og kosthold. Foto:,privat

De siste to dagene har internasjonale ledere og eksperter diskutert ulike veier til en sunn og bærekraftig matindustri under den årlige EAT-konferansen i Stockholm. En av dem er professor Robert Lustig, som mener godteri er så farlig at det bør vurderes om barn skal få lov til å kjøpe det.

LES OGSÅ: Slik påvirkes kroppen din av sukkerbrus

Heller ikke helsesøstrene har tatt stilling til om godterikjøp bør reguleres, men mener brus og godteri er altfor billig og tilgjengelig, og at sunn mat er for dyrt.

– Vi prøver heller å gi foreldre råd om hvordan de skal håndtere det å ha med barn i butikk. Da bør man gjøre klare avtaler om hva som skal handles og ikke bli overrumplet av mas. Mye handler om rutiner rundt mat og måltider, det er et av de store temaene foreldre ønsker råd om, sier leder av Landsgruppa av helsesøstre, Kristin Sofie Waldum-Grevbo.

– Bør ikke bli for hysteriske

Marie Skinstad-Jansen, leder i Foreldreutvalget for barnehager (FUB), er ikke enig i at forbud er veien å gå.

– Det har vært noen tilfeller hvor enkelte barnehager har forbudt ting som yoghurt og brunost, men vi mener foreldrene er de som skal vurdere hva barn bør spise og ikke. Fokus på et sunt kosthold er viktig, og det er kjempebra at barnehagen fokuserer på god og sunn mat. Vi ser blant annet at flere bytter ut bursdagskaken med sunnere alternativer, men vi mener man ikke bør bli for hysteriske, sier Skinstad-Jansen.

Men mange barn får i seg altfor mye sukker, og det er foreldre som kjøper maten?

– Det er klart at alle foreldre bør være bevisst på at barn får næringsrik og god mat, og det finnes tilfeller der foreldre ikke har god nok kunnskap og innsikt. Da bør vi fange opp de tilfellene slik at blant annet barnehagen kan bistå.

Krever skolefrukt

Elisabeth S. Gundersen, leder i Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG) synes ikke noe om et forbud, men mener det er for mye bevisstløshet rundt valg av mat som serveres til barn og unge.

VIKTIG JOBB: Leder av Foreldreutvalget for grunnopplæringen, Elisabeth Strengen Gundersen mener flere foreldre bør gå sammen for å hjelpe hverandre med grenser. Foto:,FUG

– Det er overraskende hvor mange kantiner begrunner salg av skolebrød med å si at det er det elevene vil ha. Vi er nødt til å sørge for at det som tilbys er sunt og næringsrikt. Vi har etterlyst å få skolefrukten tilbake, blant annet fordi vi vet av forskning at de som spiser frukt på skolen, også spiser mer frukt hjemme.

– Vi jobber også for å få et sunt gratis skolemåltid, som vi tror vil løse mye av problemet med dårlig ernæring blant barn og unge.

– Hvilken rolle spiller foreldrene?

– Foreldrene har en viktig jobb å gjøre. VI bør bli flinkere til å gå sammen med andre foreldre for å hjelpe hverandre med grenser. I klassene til mine barn ble vi blant annet enige om at sjokoladepålegg ikke er noe man skal ha med på skolen. Det skal være lov å klose seg, men skolen kan være en god arena for å lære barna at det finnes gode og sunne alternativer til sukker, sier Gundersen.

LES OGSÅ:Professor vil forby barn å kjøpe godteri

Vil vurdere sukkeravgift

VG har vært i kontakt med helse- og omsorgsdepartementet for å snakke med helseminister Bent Høie om hvordan regjeringen skal få ned sukkerinntaket til norske barn og unge.

I en e-post svarer statssekretær Cecilie Brein-Karlsen følgende:

«Regjeringen er opptatt av å stimulere til et sunt kosthold blant barn og unge, og samarbeider med næringslivet om dette. Vi har tro på at denne type samarbeid gir resultater. Under behandlingen av revidert nasjonalbudsjett ba Stortinget regjeringen utrede hvordan en særlig avgift på sukker i brus slår ut i et folkehelseperspektiv. Det vil vi gjøre.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder