OGSÅ GUTTER: Folkehelseinstituttet mener dette tilsier at både gutter og jenter bør gis lik mulighet til individuell beskyttelse. Illustrasjonsfoto. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

Anbefaler HPV-vaksine til gutter

Folkehelseinstituttet anbefaler at også gutter i tolvårsalderen får HPV-vaksine på lik linje med tilbudet til jenter.

  • NTB

Jenter har siden 2009 fått tilbud om HPV-vaksine når de er rundt tolv år gamle for å forebygge livmorhalskreft. Nå konkluderer en arbeidsgruppe hos Folkehelseinstituttet med at vaksinen også bør innføres hos gutter i barnevaksinasjonsprogrammet.

– Nyere kunnskap viser imidlertid at HPV spiller en vesentlig rolle for utvikling av andre kreftformer, både hos kvinner og menn, sier avdelingsdirektør Britt Wolden ved Folkehelseinstituttet.

Likt ansvar

På bakgrunn av rapporten fra arbeidsgruppenhar Folkehelseinstituttet sendt en anbefaling til Helse- og omsorgsdepartementet. Gruppen peker på at HPV – humant papillomavirus – i økende grad forårsaker kreft hos menn.

Les også: Ny granskning av sikkerheten til HPV-vaksinen.

Arbeidsgruppen mener dette tilsier at både gutter og jenter bør gis lik mulighet til individuell beskyttelse, og at både gutter og jenter bør ha et likt ansvar for å beskytte andre.

De mener vaksinasjon av gutter og jenter vil være den mest effektive måten å forebygge HPV-infeksjon hos gutter. Vaksinasjon av gutter vil også gi beskyttelse til gruppen menn som har sex med menn, fastslås det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder