Politiet: Krenkende og ydmykende

Russeoffer: Jeg kommer til å gjøre det samme neste år

I POLITIETS LOGGER: Politiet i Sør-Vest politidistrikt har loggført rundt 30 hendelser som involverer russ i perioden 12. til 27. april. Foto: Mona Byrkjedal VG

Stavanger-russ teiper medelever fast og dynker dem i mel, egg og sennep

Stavanger-russ «kidnapper» og «terroriserer» hverandre og yngre medelever med egg, gaffateip og ekle sauser - og legger ut bilder i sosiale medier etterpå.

 • Maiken Svendsen
 • Stella Bugge

Artikkelen er over fire år gammel

I Stavanger-området er dette nemlig en del av en tradisjon de kaller «raiding», hvor de enten kaster egg på hverandres biler eller lar «moroa» gå utover sine medelever.

De siste ukene har russevanen Last Kings 2016 lagt ut bilder av at de «terroriserer» medruss og andre ungdommer. På den lukkede instagramprofilen til russebilen har guttene lagt ut to bilder og en video av at de har teipet fast ungdommer til lyktestolper eller trær.

Les også: 15-åring teipet fast til stolpe av russ

– Ble sint

Malin Abrahamsen (18) ble kidnappet av guttene denne uken. Hun ble teipet til en lyktestolpe, før de dynket henne i egg, mel og noe flytende hun ikke vet helt hva var.

Guttene filmet dette og la det ut på sin instagram. VG har fått tillatelse av både de som har tatt bildet, og Abrahamsen, til å gjengi bildet.

– Jeg ble sint, mest fordi de er vennene mine, og man gjør ikke sånt mot venner. Men også fordi de ikke bare brukte det vanlige: Egg, mel, ketsjup og kulturmelk, det går fort bort. Jeg tror de hadde chilisaus og noe fiskegreier i det, og det går jo ikke bort, sier hun.

Les også: Russejente lå midt i veien – bilist trodde det var en søppelsekk

Hun var ikke forberedt på å bli «kidnappet», men forberedt på hevn etter at hennes gjeng hadde «raidet» Last Kings før russetiden startet.

– Prøvde å komme meg unna

Abrahamsen skulle levere russeluen til en kamerat på vanen da hun ble «kidnappet» og beina hennes tapet sammen.

– Jeg ble litt stressa, særlig siden jeg ikke kunne fortelle vanen min hvor jeg var eller skulle. Jeg prøvde å komme meg unna, men de hadde låst dørene, forteller hun.

TEIPET FAST OG DYNKET: Malin Abrahamsen ble kidnappet av kompisene på vanen Last Kings 2016 Foto: Skjermdump fra instagramfilmen

Samtidig understreker Abrahamsen at hun aldri var ordentlig redd, og at når hun gjør det samme selv mot andre, må hun tåle å få litt tilbake. På den private brukeren til vanen til Abrahamsen «Whiskeyrinas 2016» ligger det et bilde av en førsteklassing som er dynket i det som ser ut som egg og mel med gaffateip rundt livet.

Politiet: Krenkende

Ifølge operasjonsleder Victor Jensen ved Sør-Vest politidistrikt har politiet loggført rundt 30 hendelser som involverer russ i perioden 12. til 27. april.

– Mye går på tilgrising og eggkasting, samt en del trafikale ting hvor russen er involvert. Vi har ikke noen voldshendelser eller tilsvarende, sier Jensen.

Han synes ikke det høres greit ut at russen binder fast og tilgriser folk.

– Det er vel tvilsomt om de samtykker til dette. Med mindre de samtykker, er det ugreit. Det er en ganske krenkende og ydmykende behandling de blir utsatt for. Det blir en slags gapestokk hvis dette skjer i offentligheten, sier han.

Husker du? Pingvinkyllingene som ble stjålet fra akvariet i Ålesund

Politiet vil heller ikke se gjennom fingrene med eggkasting, og kan ilegge både bøter og gjøre førerkortbeslag dersom russen går over streken.

– De skal i utgangpunktet ikke gjøre noe som forstyrrer den offentlige fred og orden, det er grunnregelen. Det handler i bunn og grunn om å oppføre seg, så kommer en veldig langt, sier Jensen.

– Vi tar bare de som tåler det

Håvard Kyvik Løkke er terrorsjef på Randaberg videregående skole, og med på vanen Last Kings 2016. Han er også avbildet med ofrene for «raidingen» på flere av bildene.

Han forteller at i tilfellet med Abrahamsen var alle de involverte edru, og siden hun var en god venninne av dem visste de hvor grensen gikk.

– Generelt så tar vi bare de som tåler det. Om noen blir ordentlig redde, virkelig kjemper for å komme seg unna eller begynner å gråte så stopper vi selvfølgelig. Dette er en tradisjon, og de som er med på leken må tåle å få litt tilbake, sier Løkke.

Han forteller at de som er involvert «stort sett» er edru, og at de bare tar de «som er med på leken».

Ble dynket i olje, egg og mel

Da Løkke gikk i første og andre klasse på videregående var han blant ofrene for «raidingen». I år er rollene snudd, og det fikk den yngre kompisen Aleksander Nessa merke.

– Jeg hadde tatt sol, og da jeg kom utenfor sto det kanskje 20-30 stykker som skulle kidnappe meg. Da begynte jeg bare å le, og ble med, sier Nessa.

Les også: Russebuss hadde riksvåpenet på bussen – Fikk kjeft av UD

Han forteller at russen kjørte ham opp til Randaberg videregående skole hvor de teipet ham til en stolpe og dynket ham i en blanding av olje, egg, mel, ketsjup, sennep og tunfisk. Nessa går ikke selv på Randaberg videregående skole.

– De er gode kompiser av meg, så jeg var forberedt på at jeg kom til å bli tatt. Det var selvfølgelig ikke gøy å bli teipet fast og dynket, men det er tradisjon. Jeg kommer til å gjøre det samme neste år, sier Nessa.

Saken fortsetter under bildet

«RAIDING» ER TRADISJON FOR RUSSEN I STAVANGER: Russevanen Last Kings 2016 har lagt ut dette bildet av terrorsjefen på Randaberg vgs. Håvard Kyvik Løkke og offeret Aleksander Nessa Foto: Privat

Juliane Smith Wergeland er rektor ved Randaberg videregående skole. Hun hevder at «raidingen» ikke har skjedd på hennes skole og sier de tar tak i de tingene som skjer i skoletiden eller på skolens område.

– Det er en klar oppfordring fra oss at russen ikke skal gjøre disse tingene som å teipe hverandre fast og dynke hverandre i egg og mel, sier hun.

Les også: Feirer russetiden i militær beltevogn

Wergeland forteller at skolen har god kontakt med både russen og russestyret på skolen. Om noe skjer så er det russestyrets ansvar for oppryddningen av eventuelt rot de forårsaker, sier hun.

– Vi har snakket mye med russen om hvilke oppførsel som er greit og ikke. Vi godtar uskyldige morsomheter som å sitte under pulten i en skoletime, om lærerne syns det er greit, men ting som går utover andre er helt uakseptabelt, sier rektoren.

Ikke vanlig i resten av landet

I nabofylket har ikke politiet hatt noen erfaring med liknende hendelser, eller hatt noen store utfordringer med russen enn så lenge, forteller operasjonsleder i Hordaland politidistrikt Morten Kronen.

– Vi har hatt problemer med at russen har kastet egg og vannbomber tidligere år. I hovedsak er det kjøretøy som har blitt utsatt for det, men også noen folk, forteller han.

I Oslo har de fortsatt «svartelister» på skolene, forteller Henriette Dillingøen, PR-ansvarlig i russens hovedstyre for Oslo og Akershus. I listene peker russen ut yngre elever eller medruss som de tuller med, forteller hun.

– Akkurat hva de gjør varierer, men det kan være å helle en pose mel eller en bøtte med vann over dem, sier Dillingøen.

Hun legger til at listene er mer en formalitet, flere skoler gjør ingenting mot de som er «svartelistet».

– Det høres ut som det er mer dramatisk andre steder i landet enn i Oslo og Akershus, sier Dillingøen.

Les også

 1. Telemark: 15-åring tapet fast til stolpe av russ

  Politiet i Telemark fikk onsdag formiddag melding om at en 15 år gammel gutt var tapet fast til en stolpe i Eidanger.
 2. Ole Ivars debuterer med russelåt

  Dansebandkongene klarte ikke å si nei da Oslo-russen tok kontakt.
 3. Glemte å gi elevene gym – må ta igjen 76 timer før sommeren

  Midt i en hektisk periode med russefeiring og eksamener må 23 elever ved Dalane videregående skole ta igjen et helt år…
 4. 17-åring lurte Aftenposten om russebusskjema

  En 17 år gammel gutt skrev det som nå viser seg å være et falskt innlegg i Aftenposten om hvordan enkelte russ silte ut…

Mer om

 1. Russen

Flere artikler

 1. Russ bandt jente fast til lyktestolpe - må møte i retten

 2. Russ involvert i over 100 trafikkulykker i året

 3. Bruker millioner på russetiden - får ros av BI-lektor

 4. Russepresident ønsker mer dialog med politiet

 5. Pluss content

  Politileder: – Foreldre bør ikke sende barna sine på russetur

Fra andre aviser

 1. Her er russeknutene til Kvaddarussen!

  Fædrelandsvennen
 2. Advarer ungdommer mot russefester i Hordnesskogen

  Bergens Tidende
 3. Her gir politiet klar beskjed til årets russeforeldre

  Bergens Tidende
 4. Bekymret over russe-trend: Ber foreldre tenke seg om før de støtter barna med penger

  Fædrelandsvennen
 5. Dette er årets russeknuter for russen i Agder

  Fædrelandsvennen
 6. Politiet om Ios-bråket: – Skremmende at foreldre sier ja til slike russeturer

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder