KORRUPSJONSTILTALT: Politimannen Eirik Jensen (58) har to forsvarere, men begge mener de er opptatt da rettssaken skal starte i august. Foto: Helge Mikalsen VG

Krever Eirik Jensen-saken utsatt

Advokatene til den korrupsjonstiltalte politimannen Eirik Jensen (58) har ikke tid til å forsvare ham i august.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Rettssaken i Oslo tingrett skal etter planen starte 22. august, men da pågår fortsatt den såkalte «Lime-saken» i samme domstol. Den var planlagt avsluttet før sommerferien, men forsinkelser gjør at den ikke er ferdig før i slutten av oktober.

Eirik Jensen har oppnevnt John Christian Elden og Arild Holden som forsvarere, men begge har også forsvareroppdrag i «Lime-saken». Til tross for at «Lime-saken» startet 19. januar har ikke Elden vært til stede i retten ennå. Han er i Haugesund hvor han er forsvarer for en av de tiltalte i «SOS-rasisme-saken».

Nå har tingrettsdommer Kim Heger fått nok og har på egen initiativ ryddet opp i kalenderen til forsvarerne i Advokatfirmaet Elden.

Vil ikke utsette

I en beslutning fra Oslo tingrett slår Heger fast at det er uaktuelt å utsette rettssaken mot Eirik Jensen til januar 2017, slik John Christian Elden foreslår. Heger viser til at Lime-sjefen Sajjad Hussain allerede har oppnevnt tre andre forsvarere, i tillegg til John Christian Elden. Arild Holdens klient har også oppnevnt medforsvarer.

Tingrettsdommer Kim Heger mener derfor at Elden kan forsvare Eirik Jensen, og slår samtidig fast at dersom Arild Holden ikke vil fratre «Lime-saken», så kan retten oppnevne en ny medforsvarer til Jensen.

Arild Holden mener imidlertid han har spesiell kompetanse som er viktig for korrupsjonssiktede Jensen, og påpeker at han er valgt på lik linje som Elden.

«Bakgrunnen er dels at jeg besitter spesiell kompetanse hva angår arbeidsfeltet til Eirik Jensen – spesielle operasjoner og informantbehandling (såkalt utradisjonell etterforskning). En kjerneproblemstilling i saken, er nemlig hvordan SMS-kontakten mellom Cappelen og Jensen er å forstå.»

Anket til lagmannsretten

Holden har selv arbeidet syv år i Oslo politidistrikt, blant annet som påtaleansvarlig ved narkotikaseksjonen. Nå har striden havnet i lagmannsretten. John Christan Elden holder fast på at rettssaken mot Eirik Jensen må utsettes.

– Beslutningen er påanket av Sajjad Hussain da vi mener retten ikke kan pålegge meg å fratre for ham for å føre Jensen-saken. Vi mener Lime-saken må avsluttes før Jensen-saken kan starte selv om Lime-saken er blitt forsinket, opplyser Elden til VG.

Den tidligere polititoppen Eirik Jensen er tiltalt for å ha medvirket til innførsel av til sammen nesten 14 tonn hasj, og for å ha mottatt et beløp på minst 2,1 millioner kroner. Han erkjenner ikke straffskyld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder